Perspective și traume

Publicat în Dilema Veche nr. 949 din 16 – 22 iunie 2022
image

● Kendrick Lamar, Mr. Morale & The Big Steppers, TDE, 2022.

Poate că Pulitzer-ul nu are chiar greutatea Nobel-ului ridicat de Bob Dylan în primăvara lui 2017, dar Damn, al patrulea album de studio al rapper-ului american Kendrick Lamar – lansat, coincidență, în aceeași lună aprilie a anului în care bătrînul folkist ajungea la Stockholm pentru a-și primi statueta și laurii –, făcea toți banii. Cu așa narator, toată acea fluență impecabilă, pedantă și inconturnabilă a poveștilor spuse acolo chiar nu avea cum să treacă neobservată pînă și de cei care pînă atunci nu avuseseră ochi decît pentru muzică clasică și jazz, un alt gen clasicizat și lansat snob în stratosferă. Lamar nu doar că a fost primul artist din hip-hop premiat pentru, citez, „discul lansat pe 14 aprilie 2017, o colecție de cîntece compuse cu virtuozitate, unificate de autenticitatea lor vernaculară și dinamismul ritmic, care le transformă în niște viniete afectuoase ce captează complexitatea vieții afro-americane moderne”, dar, mai important și mai puțin pompos, a teleportat în prim-plan ceea ce începea, ca să folosesc formula lui Matthew Trammell, cu „era blog-urilor, cîndva la mijlocul anilor 2000, cînd pe proaspetele pagini de Wordpress se încărcau zip-uri cu albume de rap compuse de amatori în propriile dormitoare”. De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent. Damn devenea albumul de rap al anului la Premiile Grammy din anul următor, se cățăra sus de tot în Billboard 200 și își primea binemeritatele acolade din partea criticii și a publicului, dar autorul său intra parcă într-un fel de muțenie. Sigur, una întreruptă cînd de realizarea soundtrack-ului pentru Black Panther, de amintitele Grammy-uri sau de apariția într-un serial numit Power.

Cei patru ani de pauză au fost întrerupți anul acesta, în februarie, de apariția sa în show-ul din pauza Super Bowl-ului și, la jumătatea lunii mai, de lansarea unui nou album de studio, al cincilea din carieră – Mr. Morale & The Big Steppers –, prefațat, ca înaintea oricărei lansări de LP de-ale lui, de partea a cincea a celebrei sale piese-decodor, „The Heart”. Aici, în videoclipul ei, fața i se morfează, pe rînd, în cele ale lui Kobe Bryant sau O.J. Simpson, Jussie Smollett sau Kanye West, Nipsey Hussle sau Will Smith, iar mesajul stă în primele două versuri: „As I get a little older, I realize life is perspective, / And my perspective may differ from yours”. Iar MM&TBS urmează cît se poate de fidel calea prologului, fiind, ca și Damn, pînă la urmă, o operă autobiografică ce sapă în spațiul traumatic, lăsîndu-l în urmă pe cel politic (în pofida aparenței). Și asta nu doar pentru faptul că umbra și vocea guru-ului dezvoltării personale Eckhart Tolle, terapeutul muzicianului, stau bine-mersi pe un album pe care Lamar nu mai produce (sau nu mai vrea s-o facă, din rațiuni estetice poate evidente) strălucirea pop a compoziției de pe Damn. „« I hope you find some peace of mind in this lifetime, / I hope you find some paradise.» « I’ve been goin’ through somethin’, / One-thousand eight-hundred and fifty-five days, / I’ve been goin’ through somethin’. / Be afraid!»” – dialogul ăsta cu partenera sa de viață, Whitney Alford, de pe piesa „United in Grief”, înainte de a reuși să imprime rama tematică a lui Mr. Morale & The Big Steppers, devine declanșatorul unui LP care balansează narativ între vulnerabilitate, umor, spovedanie și empatie.

Paul Breazu este jurnalist.

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Ce a răspuns Inteligența Artificială despre Marea Unire de la Alba Iulia. Eroarea pe care o face ChatGPT
Softul de inteligență artificială ChatGPT are răspunsuri la întrebări ce au legătură cu Marea Unire de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Face, însă, o eroare, confundând Sala Unirii cu Catedrala Ortodoxă, care a fost construită abia în 1922.
image
Renumit medic pediatru, avertisment: „Tocmai am văzut un caz sever de rujeolă, boală care, cred unii, nu există”
Medicul pediatrul Mihai Craiu avertizează depre o boală care „există și produce complicații grave, unele mortale” . Este vorba despre rujeola, despre care unii părinți cred că „bolile acestea, ale copilăriei, existau numai în timpul comunismului sau apar în țări africane”
image
Cum i-a făcut România magică să plângă de emoție pe mai mulți americani. „Nu credeam să mi se întâmple așa repede” VIDEO
Frumusețiile României și simplitatea și sufletul curat al românilor sunt de multe ori apreciate de turiștii și de vloggerii care ajung aici din străinătate. În unele cazuri, aceștia sunt copleșiți și ajung chiar să verse lacrimi, emoționați. De 1 Decembrie, „Adevărul” relatează trei astfel de cazuri

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic