Păcatul ambiţiei

Publicat în Dilema Veche nr. 544 din 17-23 iulie 2014
Păcatul ambiţiei jpeg

● Dream Theater, Dream Theater, Roadrunner, 2013. 

După aproape 30 de ani de carieră, Dream Theater au ajuns în categoria trupelor care, în ciuda activităţii constante, mizează în bună măsură pe gloria trecutului şi pe cumulul de loialitate. Constanţa derivă din exces de conţinut pe care trupa nu vrea să-l lase nepublicat, şi prea puţin din presiunea ideilor. Apariţia unui album la fiecare doi ani pare o obligaţie contractuală faustiană, angajată, la schimb, cu dobîndirea, cîndva, în tinereţe, a abilităţilor muzicale. Gloria trupei e legată de faptul că, la finele anilor ’80, cînd se făceau auziţi pentru prima dată, au provocat în lumea metal o creştere bruscă a coeficientului mediu de inteligenţă, precum şi a priceperii muzicale. Astăzi, lumea respectivă s-a mai nivelat, modelul propus fiind rafinat şi dus mai departe de noi generaţii de trupe, care s-au străduit să depăşească statutul de epigoni, aşa cum şi Dream Theater au ieşit prin forţe proprii din umbra prog-rockului şaptezecist (Yes, Rush etc.) Trucul la care a apelat trupa în a-şi defini identitatea a fost fuziunea rockului progresiv de şcoală veche, cu heavy metalul (pe atunci proaspăt) propulsat de generaţia Metallica/Megadeth, o influenţă pe care grupul a salutat-o deja cu un număr de concerte şi albume cu funcţie de privire în urmă. Din păcate, acestea sînt şi albumele prin care şi-au pierdut o parte din fani, pe cei care au considerat că progresiştii de altădată s-au complăcut excesiv în această postură tributară, forţîndu-şi treptat publicul să caute elemente de noutate şi progres(iv) în numeroasele proiecte laterale ale membrilor formaţiei – Transatlantic, Office of Strategic Influence, Liquid Tension/Trio Experiment ş.a.

De vreo trei albume încoace, Dream Theater încearcă să reintre în graţiile fanilor pierduţi, confruntîndu-se totodată şi cu pierderea unuia dintre membrii fondatori – toboşarul Mike Portnoy (acuzat de unii că ar fi vinovat pentru împingerea trupei înspre zone muzicale mai brute, tentaţie oarecum firească pentru un toboşar). Cu albumul omonim, trupa îşi reactivează, în bună măsură, ambiţiile orchestrale, revenind însă, ca efect secundar, şi la păcatul post-Rick Wakeman al rockului progresiv de şcoală veche: strădania de a înghesui cît mai multe note în cît mai puţin timp. În cazul acestui album, e vorba de sub şapte minute per piesă – neobişnuit de puţin –, avînd însă în compensaţie opusul de închidere „Illumination Theory“, în valoare de 22 de minute, o sfidare la adresa deficitului de atenţie al noilor generaţii de rockeri şi un bun obicei care a dat cu regularitate cele mai bune momente Dream Theater (valabil şi în cazul de faţă). Avem, pentru prima dată după mulţi ani, şi o piesă pur instrumentală, precum şi balada ce ţinteşte spre un public larg, necesară pentru cîte un respiro mai siropos în concertele de durată inumană cu care ne-au obişnuit.

Din cînd în cînd, grupul mai dă afară cîte un membru pentru a reaprinde curiozitatea publicului. În anii ’90, înlocuirile s-au soldat cu idei proaspete, însă pe albumul de faţă, cu toboşarul Mike Mangini pentru prima dată în postură creativă, am rămas cu impresia că acesta n-ar vrea să încurce prea tare. Trupa şi-a intitulat albumul după propriul nume, semn că doreşte să-i confere o poziţie centrală în discografie, ca expresie definitorie a conceptului „Dream Theater“ – un motiv important pentru a nu risca nimic. Cronica de faţă e ocazionată de un concurs de împrejurări care, într-un fel sau altul, s-au aliniat. În primul rînd, faptul că recent a avut loc nunta celui mai mare fan Dream Theater din România, basistul de la Shifting Sands şi un demn urmaş al lui John Myung; în al doilea rînd, că Dream Theater, deşi n-au ajuns la nuntă, vor avea în curînd concertul de revenire în Bucureşti, după ce au lăsat o impresie deosebită la începutul anilor 2000, cînd la noi era mare criză de evenimente rock; în al treilea rînd, e una din puţinele trupe metal care a reuşit să intre în graţiile ascultătorilor jazz, fie prin albumele proprii, fie prin albumele membrilor săi. Sper totuşi că în 2015, cînd vine rîndul următorului material, vom auzi şi un album mai puţin conservator. 

Dream Theater vor concerta la Romexpo Bucureşti în data de 28 iulie.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com

Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.