Originalitate

Publicat în Dilema Veche nr. 810 din 29 august – 4 septembrie 2019
Originalitate jpeg

● Lingua Ignota, Caligula, Superpuma Records, 2019.

● Daniel Norgren, Wooh Dang, Profound Lore Records, 2019. 

Războiul intergenuri se poate sfîrși prin segregarea definitivă a femeilor și bărbaților (cu delegarea problemei natalității spre instituții specializate) ori cu ajutorul ideologiei de gen care dezamorsează dihotomia celor două sexe tradiționale și face irelevante argumentele bazate pe acestea (masculinitate, feminism etc.). Bătăliile războiului respectiv inspiră artele de toate felurile, iar dinamica relațiilor între genuri se manifestă inevitabil și în muzică.

Lingua Ignota e proiectul feministei beligerante Kristin Hayter a cărei lirică are ceva din brutalitatea formațiilor death-metal („If the poison won’t take you, my dogs will“), întorcînd armele împotriva perspectivei falocentrice care domină istoria muzicii metal, dar și împotriva creștinismului văzut ca fundație a orînduirii patriarhale. Apariția artistei e punctul culminant al mișcării douămiiste care le-a consacrat pe Chelsea Wolfe ori Anna von Hausswolff – mișcare pentru care presa a propus recent eticheta death gospel, consfințind un nou gen muzical ajuns deja la a doua generație (Zola Jesus, Louise Lemon), ori chiar a treia dacă includem pionieratul solitar al venerabilelor Diamanda Galas și Jarboe. Și trebuie să le includem, pentru că Lingua Ignota închide un cerc întorcîndu-se la feminismul apocaliptic al artistelor respective, în timp ce restul numelor menționate aici au încercat adesea să se facă plăcute bărbaților. Pe cel mai recent album al său, masculinitatea toxică e personificată de figura ce dă titlul materialului – Caligula. Abuzul și trauma sînt conceptele centrale, iar din muzica artistei s-a extirpat treptat melodia, lăsînd loc aici unui amalgam de furie și deznădejde retorică. Instrumentația prezintă bucăți melodice de pian și coarde sechestrate într-un cadru weird-metal alcătuit de colaboratorii artistei (membri The Body, Uniform, Full of Hell și alții). Recomand concertele Lingua Ignota drept intense și opresive, condimentate cu versiuni torturate ale unor balade candide la origine („Jolene“ după Dolly Parton îţi face părul măciucă).

De cealaltă parte a baricadei, contrapun talionului feminist albumul Wooh Dang – de o duioșie rar întîlnită, al unui bărbat cu imagine nătîngă pe nume Daniel Norgren. Folkistul sihastru și-a construit singur primele instrumente și înregistrează albume direct pe casetă în satul suedez în care își petrece viața sub preceptele piesei „Let Love Run the Game“. Muzica sa cu rădăcini în blues are o producție rustică – înregistrări cu mijloace modeste în gospodăria de la țară, în consecință audiția oferă experiența ascultării unui post de radio analogic, cu fîșîit și bruiaje ce lasă impresia că s-a folosit o tehnologie bazată pe cutii de conserve. Mare parte din piese sînt blues clasic sau balade de pian cu joasă fidelitate sonoră, voce necizelată și naturalețe organică. Oferă în schimb refrene irezistibile, povești despre pescuit în izvoare miraculoase și armonie idilică între sexe, cu sentimentalisme lipsite de rușine („You’re the coffee in my cup, / You’re the one who woke me up“). Excepție face piesa de căpătîi „The Flow“, care intră straniu în zona ambientală, sugerînd o fațetă experimentală ce stîrnește curiozități cu privire la planurile de viitor ale artistului.

Aud mai nou că producătorii și trupele își gîndesc muzica din perspectiva algoritmilor de recomandare pentru streaming, unde trebuie îndepliniți anumiți coeficienți de similaritate pentru a căpăta vizibilitate în listele de recomandări. Avem aici doi artiști a căror originalitate alunecă prin ochii plasei algoritmilor de recomandare. 

Aron Biro este autorul blog-ului http://aronbiro.blogspot.com.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
În vizită în Japonia, Andreia și Ionuţ, vloggerii de la canalul de YouTube „HaiHui în doi”, au prezentat povestea românului care vinde mici și alte feluri de mâncare tradițională în Țara Soarelui Răsare.
image
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?“
Postarea în care un bărbat a dezvăluit că prietenul său văduv a aflat că ai săi copii, rămași doar în grija sa, nu sunt de fapt ai lui, a devenit virală pe Facebook.
image
File de istorie. S-au plantat curmali, bananieri și palmieri pentru vizita Împăratului Franz Josef FOTO
Un oraș din vestul României a fost între 9 și 12 septembrie 1893 centrul de interes al Imperiului Austro-Ungar. Împăratul Franz Josef şi trei arhiduci au fost așteptați cu mare fast.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.