Opere

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Opere jpeg

● Crippled Black Phoenix, Ellengaest, Season of Mist, 2020.

● Ayreon, Transitus, Music Theories Recordings, 2020.

S-a abuzat de eticheta rock progresiv pînă la epuizare, cel puțin cinci generații și-au arogat-o cu sau fără recunoștință față de generațiile precedente; nici cei care îi preferă pe înaintași nu sînt întotdeauna indulgenți cu epigonii, refuzînd să le recunoască valoarea adăugată. Fiind unul dintre subgenurile rock care au tot revenit în atenție, persistînd mai bine de o jumătate de secol, istoria sa s-a pretat la canibalism generațional și analize antropologice. Am crescut în generația care eram acuzați că nu avem dreptul să ascultăm Dream Theater dacă n-avem un album Yes în casă, dar am trăit și bucuria de a-i face pe unii să se simtă prost pentru că nu ascultaseră Opeth sau Anathema, dar mergeau la concertele unor palizi imitatori ai acestora.

Articolul de față recomandă două albume recente care pot fi atacate din ambele direcții, ori pot fi degustate cu egală plăcere și indiferență la sensul curgerii timpului – e vorba de noile materiale Crippled Black Phoenix și Ayreon. Ambele aparțin scenei menționate, dar își asumă influențe din epoci diferite. Au totuși în comun predilecția pentru opere rock epice și colective vocale invitate, coordonate de manageri de proiect – englezul Justin Greaves, respectiv olandezul Arjen Lucassen – care angajează cele mai surprinzătoare contribuții de la un album la altul.

Dacă despre Anathema s-a spus că aveau prea mult Pink Floyd în ei, despre Crippled Black Phoenix s-a spus că ar avea prea mult Anathema, un caz de contaminare intracomunitară; iar acum chiar au, căci Vincent Cavannagh îi ajută cu vocea pe două piese, umplîndu-și timpul rămas în urma recent anunțatei suspendări a propriei trupe. Mai sînt și alți musafiri aici – Ryan Patterson de la Fotocrime vine cu inconfundabilul său post-punk (direcție consolidată pe finalul materialului cu un cover Bauhaus); scandinavii Jonathan Hulten și Gaahl contribuie cu personalitățile lor baladiste, revelate prin proiectele lor recente (despre primul am scris recent tot aici); vocea principală aparține Belindei Kordic, care s-a intersectat romantic cu liderul trupei acum cîțiva ani (vezi proiectul Se Delan al cuplului), iar acum a fost adoptată ca voce oficială în Crippled Black Phoenix. Istoria grupului e una fluctuantă, cu membri venind și plecînd, modificînd destul de radical sound-ul trupei într-un ciclu cu două-trei albume pe iterație. Acesta e primul album al unei noi iterații, făcînd pași în cîteva direcții neexplorate anterior.

864 17 biro cover2 jpg jpeg

Despre Ayreon s-au scris povești și benzi desenate, mă mir că încă nu s-a făcut un film – proiectul e caracterizat drept un Hollywood-rock, cu albume extravagante și prestanță de teatru muzical. La cîteva ocazii (filmări de DVD-uri) s-au organizat și unele concerte live cu ajutorul invitaților care au reușit să se sincronizeze pentru așa ceva, însă variantele audio de pe albume au fost întotdeauna mai bombastice și mai de anvergură – pe materialele precedente s-au perindat vocile de la Iron Maiden, Dream Theater, Tiamat, Nightwish, Spock’s Beard plus instrumentele unor invitați cu totul speciali (Keith Emerson, Steve Hackett, Rick Wakeman). Pentru noul material pare că s-a cheltuit ceva mai puțin pe producție – cele mai mari nume sînt Joe Satriani și Marty Friedman (cu intervenții scurte), eventual Dee Snider (Twisted Sister), iar restul sînt reprezentanți obscuri ai underground-ului european, chiar olandezi din proximitatea profesională a compozitorului (Epica, Xandria etc.). Toate albumele Ayreon sînt compuse în jurul unor povești elaborate, segmentate în arii muzicale și acte narative – de obicei din genul SF, aici și ceva gotic profitînd de dicția invitatului pe care s-au dus majoritatea banilor, naratorul Tom Baker (Dr. Who).

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Drumul Vinului în Toscana României, printre podgoriile Drăgășaniului. „Zona a înflorit, practic!” FOTO VIDEO
Un vechi drum agricol printre podgoriile de pe dealurile Drăgășanilor a fost asfaltat pentru prima dată în istorie grație unui proiect cu fonduri europene în valoare de 1 milion de euro.
image
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Dealurile care înconjoară municipiul Hunedoara păstrează rămășițele puțin cunoscute ale unor locuri interzise în primele decenii de comunism. Câteva cratere mari stârnesc curiozitatea localnicilor.
image
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a revenit a doua seară la locul faptei. Ce gest ciudat a făcut acolo
Tânăra care a făcut plajă pe șalupa Poliției Locale Timișoara a revenit în seara următoare la ambarcațiune și a urcat pe ea cu loțiune de plajă și o lumânare.

HIstoria.ro

image
Un asalt dincolo de orice imaginație, în „Historia” de mai
„Un asalt îndrăzneţ, dincolo de orice imaginaţie“. Așa a numit Churchill operațiunea de salvare a lui Benito Mussolini din hotelul Campo Imperatore, în ziua de 12 septembrie 1943. Dosarul de luna aceasta este dedicat unui raid ca în filme, prezentat pas cu pas. Revista vă așteaptă și cu alte surpri
image
Spitalul de la Palatul Regal: Regina Maria, „mamă a răniţilor”
Regina Maria începuse, încă din anii neutralităţii, un plan de susţinere al războiului din punct de vedere sanitar şi medical, bazându-se pe experienţa – ce-i drept, mai redusă – din timpul războiului balcanic.
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.