Olimpianism

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Olimpianism jpeg

● Robert Plant, Carry Fire, None­such Records, 2017. 

Sînt puțini muzicienii din generația lui Robert Plant care, odată ce și-au găsit „sound-ul cîștigător“, să nu se fi complăcut în propria sferă de confort și glorie. Cu reputația vine și grija menținerii acesteia, iar abordarea predilectă la nivelul „legendelor“ e cea a stăruinței în conservarea familiarului, a nostalgiilor și a relațiilor deja clădite.

Robert Plant în schimb s-a reinventat în mai multe rînduri cu riscul diluării propriei identități muzicale – sînt printre fanii Led Zeppelin unii care uită că acesta încă activează, că nu și-a întrerupt niciodată producția muzicală, că ocazionalele „reuniuni“ care mai fac uneori vîlvă sînt doar evenimente izolate într-o carieră solo densă și eterogenă, o campanie nestăvilită de explorare a ceea ce s-ar putea numi world rock. În unele proiecte Plant și-a pus personalitatea în slujba acompaniatorilor (în special cînd erau de sex feminin), îndepăr­tîndu-se drastic-sfidător de așteptări și de orice comparații cu epoca Zeppelin. În alte cazuri a profitat de acompaniatori mai obscuri și mai ieftini decît foștii colegi – exemplul elocvent e chiar grupul Sensational Space Shifters, în a cărui denumire cuvîntul-cheie e „shifters“.

Călătoria muzicală post-Led Zeppelin nu e la fel de populară ca „the biggest band of the 70s“, însă e mai bogată în condimente și arome. Cei care îl încadrează pe Plant în categoria gloriilor apuse ­pierd bucuriile pe care le aduce veritabilul caleidoscop world music la care acesta lucrează deja de mai multă vreme decît a investit în Led Zeppelin. În această privință artistul e comparabil cu Mike Patton mai mult decît cu Ozzy Osbourne, deși investigațiile lui Plant au fost orientate mai mult antropologic și etnic, decît înspre testarea limitelor noțiunii de muzică. Nu și-a dorit să fie avangardist cu orice preț (de această datorie s-a achitat în avans), ci a avut preocupări mai apropiate de ale unui arheolog. Nu a avut niciodată rețineri în a se declara inspirat și impresionat de artiști anonimi ori provenind din genuri disparate – world music, indie rock/pop ori country regional american – întotdeauna a făcut-o cu acea galanterie ce vine la pachet cu titlul de Ofițer cultural al Imperiului Britanic.

Carry Fire e cel mai recent dintre albumele pe care Plant mixează o multitudine de influențe folk-orientale (și instrumente exotice aferente) pe o structură blues-rock dominată de melodii și melancolii, cu un nivel relativ scăzut de forță și energie. Un factor important e și vîrsta, însă Plant nu încearcă nici măcar să mimeze energia prin trucuri de producție – itinerariul său e liric și emoțional, afundîndu-l tot mai adînc pe misterioasa potecă revelată demult cu piesa „Kashmir“. Un moment aparte al albumului e duetul cu Chrissie Hynde de la The Pretenders – Plant are o predilecție pentru duete cu voci feminine însă, după aventurile cu staruri ale scenei country americane, se întoarce, iată, la o colegă de generație și de scenă. Duetul lor e un cover bizar după zburdalnicul hit rock’n’roll al anilor ’50, „Bluebirds over the Mountain“, pe care Plant îl domesticește și îi aliniază la tonul romantic-mistic ce emană din întreg albumul.

Scrisesem cîndva despre despărțirea dintre Plant și folkista americană Patty Griffin. „I’m mostly singing alone this ­time. I won’t have to worry about Patty glaring at me when I fuck up this ­time“, zice artistul despre noul album. E un album menit să lase lucruri în urmă și să facă pași înainte, un album al anduranței. Focul muzical pe care l-a cărat Plant prin istorie e de natură olimpică, păcat că olimpiadele nu prevăd probe muzicale. 

Aron Biro este autorul blogului http://a­ron­­bi­ro.blogspot.com.

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

ciolacu
Ciolacu, întrevedere cu premierul Coreei de Sud: Țările s-au susținut reciproc în cele mai dificile momente
Președintele Camerei Deputaților a afirmat, în urma unei întâlniri cu prim-ministrul Republicii Coreea, că cele două țări s-au susținut reciproc în cele mai dificile momente, inclusiv în perioada crizei sanitare, demonstrând că un adevărat parteneriat.
Copil fumat tigara FOTO Shutterstock
Proiect de lege depus în Parlament: Amenzi de 500 lei pentru minorii care fumează în locuri publice
Mai mulţi parlamentari PSD, PNL şi de la minorităţi au depus la Parlament o iniţiativă legislativă care prevede interzicerea consumului de tutun de către minori în locuri publice
Familia Regală la Apoș
Familia Regală a României, la un eveniment de promovare a producătorilor locali
Evenimentul a reunit localnici, vizitatori, autorități, influenceri și oficialități regale.

HIstoria.ro

image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.