O parodie la club

Publicat în Dilema Veche nr. 768 din 8-15 noiembrie 2018
O parodie la club jpeg

● Marie Davidson, Working Class Woman, Ninja Tune, 2018. 

„You wanna know how I get away ­with everything? / I work / All the fucking ­time…“ Acompaniate de un kick drum inepuizabil, cuvintele acestea se rostogolesc fără cusur, cuplîndu-se al naibii de senzual și deloc contrariant cu estetica mecanoidă și distopică a techno-ului. O yuppie dominatoare și electroclash, cățărată pe o indestructibilă valiză Peli, Marie Davidson ne privește fără nuanțe de pe coperta acestui al patrulea album personal, cu tot cu al său titlu intrigant, Working Class Woman: „So now that we’ve got an understanding / I need to explain one last thing to you, / When I say work, I mean you’ve got to work for yourself, / Love yourself, / Feed yourself / So you can be a winner / Altogether.“

MD s-a născut și a crescut în Montréal, făcînd parte din trei proiecte muzicale importante ale scenei locale, Les Momies de Palerme, DKMD și Essais Pas, lansînd pînă anul acesta și trei discuri de autor, Perte d’identité (2014), Un autre voyage (2015) și Adieux au dance­floor (2016). Working Class Woman a apărut în octombrie la label-ul independent britanic Ninja Tune și poate fi clasat ca o privire – cu siguranță, chiar cea de pe amintita copertă a LP-ului – aruncată ariei club culture de undeva de la înălțimea parodică a unui pupitru de DJ/performer. „What is it about you? Why are you so strange? I love your music… ­Wait! Do you play in a band? Yeah, I totally saw you. You kind of remind me of… you know that I… Erm… mmm… erm… yeah… What’s wrong with you? Are you annoyed? Hey, are you doing a DJ set tonight? Oh, I see. Man, I think she’s faking her accent. I mean, nobody talks like that. So, frankly, is this album about taking risks? Oh, hi, what’s up? I’m sorry I missed your set, I heard it was amazing. Do you have drugs? Can I help you roll your cables?“

„Your Biggest Fan“, piesa prolog a acestui album, trăsnește, prin apelul masiv la spoken word, a Laurie Anderson și adună în patru minute și jumătate o colecție de dialoguri plauzibile, cu un efect tragicomic care crește exploziv. Dacă, acum doi ani, Adieux au dancefloor venea, după o experiență berlineză („orașul ăsta e un Disneyland al ­clubber-rilor“, spunea într-un interviu), să statueze în mod fizic supradoza și plictiseala – și, în consecință, rehab-ul întru delimitare – de clubbing, Working Class Woman se vrea a fi o mărturie a trecerii prin acea experiență, șarjînd ironic și industrial techno pe profilul unei „Workaholic Paranoid Bitch“ din industrie. Ea trebuie să itinereze tot travaliul „reușitei“ – „A driver will drive you, / A booker will book you, / A promoter will pay you, / A player will play you“ („Day Dreaming“) –, dar și consecințele abisale ale acestui (scurt-)circuit de forță: „I am the psychologist! (Baby you know you’re crazy) / So tell me about your past (You crazy good). / Mm, interesting (Oh, you like it when it’s over the top?), / Let’s try something (When it’s insane?), / I’m going to show you some images (Oh no, please)“ („The Psychologist“). Totul e însă bine cînd se termină cu bine, ca în relaxa(n)tul climax electropop și conformist, în matricea metaamfetaminică a scenei din „So Right“: „He’s got me feeling so right, / The music is so nice, / I feel like I could die, / I could die happy tonight, / He’s got me feeling so high, / Man, this is so nice, / I can’t hold it inside, / Oh no, can’t hold it inside“. Iar Working Class Woman, rezultatul tuturor acestor plonjeuri narative în club culture, scanate dintr-o perspectivă care intersectează pe undeva scena radicală a electroclash-ului sfîrșitului de ani ’90 și începutului de ’00, are culoare, nerv și umor. 

Albumul Working Class Woman poate fi ascultat gratuit și cumpărat în format CD, vinil și digital de pe pagina de Bandcamp a artistei canadiene, la adresa https://mariedavidson.bandcamp.com/album/working-class-woman

Paul Breazu este jurnalist.

TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul corespondenței
O cu totul altă carte față de aceea, știută tuturor, din 1978, este actuala ediție, definitivă, a „Romanului epistolar” dintre I. Negoițescu și Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te supăra, frate
„Frère et sœur” rămîne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu trăiri rezonabile – însăși lipsa de măsură a pasiunilor sfîrșește prin a fi „rezonabilă”, necesară – și morală burgheză.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album în limba maternă ce le oferă mai mult spațiu de manevră pentru poezie.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.