O lume sintetică

Publicat în Dilema Veche nr. 748 din 21-27 iunie 2018
O lume sintetică jpeg

● SOPHIE, Oil of Every Pearl’s Un-insides*, MSMSMSM, 2018. 

Cînd jurnalista publicației americane Billboard Kristin Wescott Grant îl întreba, într-un interviu din septembrie 2014, cum ar denumi genul căruia se circumscrie muzica lui, Samuel Long a replicat scurt: „advertising“. Un răspuns în general surprinzător pentru un muzician, dar nu și pentru scoțianul relocat în Los Angeles. O să încep cu începutul. Cu un an înainte de interviul amintit, „Bipp“, unul dintre primele single-uri lansate de SOPHIE, numele proiectului muzical al lui Long, se traducea printr-o repriză revoltător de simplă/simplistă, futuristă și adictivă, construită dintr-o linie de bas bubblegumică și o mantră vocală sintetizată – „I can make you feel / If you let me“ –, dar, mai important, îl tracta pe scoțian în aria unei subgen, hyperpop-ul, construit aproape de unul singur de un label englez numit PC Music. La sfîrșitul lui 2014, SOPHIE și A.G. Cook, șeful casei londoneze, produc o piesă, „Hey QT“, pentru americana Quinn Thomas/Hayden Dunham.

O comandă pentru lansarea unei băuturi energizante care îi poartă numele, QT Energy Elixir, cîntecul se desprinde de scopul inițial și devine un hit hyperpop în care sînt mixate toate ingredientele din care este acesta construit: trance, K-pop, J-Pop, eurodance, UK bass, sinteză, multă sinteză și un slogan care i s-ar putea foarte bine atașa acestei subculturi: „Looks fizzy, tastes bouncy! 100% Supernatural“. Prin „Hey QT“, muzica devine product placement-ul perfect, este ea însăși produsul care vinde produsul. (Printr-o înscenare flamboaiantă, QT Energy Elixir va fi „prezentat“ de PC Music într-o instalație numită POP CITY, performată – culmea! – la Red Bull Music Academy Festival 2015, în New York.) Dacă „advertising“ este genul muzical pe care Long și l-a arogat, el rezidă, dincolo de ironie, în această perspectivă pe care hyperpop-ul o produce accesînd unul dintre visurile electrice ale pop-ului: o lume sintetică, o lume-produs/ă de laborator, în care supernatural se citește ca postnatural. În cealaltă lume, cea reală, „Lemonade“, un single lansat de SOPHIE în același an 2014, devenea coloană sonoră pentru o reclamă McDonald’s.

„My face is the front of shop, / My face is the real shop front, / My shop is the face I front, / I’m real when I shop my front!“ La patru ani distanță de momentul acela, răstimp în care i-a apărut o compilație, Product, a colaborat cu Madonna, Kyary Pamyu Pamyu, Vince Staples, Lunice, Charlie XCX și Let’s Eat Grandma, SOPHIE și-a lansat primul album, Oil of Every Pearl’s Un-inside. Cînd basul acesta monstruos de pe „Faceshopping“, piesa din al cărei text am citat mai devreme, se sparge în mii de așchii metalice, știi că momentul „Bipp“ este într-un fel istorie. Poate că din el a rămas urma unei aspirații – „Artificial bloom, / Hydroponic skin, / Chemical release, / Synthesise the real, / Plastic surgery, / Social dialect, / Positive results, / Documents of life“. Samuel Long însăși/însuși a pus capăt unei tranziții, devenind vizibil, transformîndu-se într-o drag queen: „Progress / Pushing through the mould, / Tracing with my fingers, waking up, / Wanting growth“, se aude de pe -„Whole New World / Pretend World“. Și într-o drama queen, în siajul divelor R&B-ului din anii ’80-’90: „I was a teardrop in your eye? / I never thought I’d see you cry / Just know whatever hurts, it’s all mine / It’s OK to cry, it’s OK to cry…“ 

* Albumul de debut al lui SOPHIE, Oil of Every Pearl’s Un-insides, lansat de propriul label, MSMSMSM, poate fi cumpărat în format digital și ascultat online pe pagina de Bandcamp a artistului scoțian, la adresa https://sophieofficial.bandcamp.com/releases

Paul Breazu este jurnalist.

Explorers of the Multiverse 1 jpg
„Am vrut să ștergem granița dintre real și virtual, dintre obiect și reflexie” – interviu cu membrii echipei H3, creatorii instalației „Explorers of the Multiverse”, prezentată de IQOS la Romanian Design Week
Instalația interactivă „Explorers of the Multiverse” este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sînt invitați la un proces de autocunoaștere.
Rețeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: „Rețeaua Jane”
„Rețeaua Jane”, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60, deschide cea de-a 21-a ediție TIFF, cu o proiecție de Gală organizată vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
„Moștenitorii României muzicale”. Recital susținut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, în cadrul proiectului „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 „ficțiuni despre viață” în Competiția Oficială TIFF 2022
12 producții din toată lumea, printre care și două filme românești, intră în cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
„A fost odată la Hollywood”, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment în luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansată miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) și sîmbătă, 4 iunie, ora 12.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actrița Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022
Actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii și vieți paralele
În „Șoferul din Oz” se asociază fericit umorul, ironia, tandrețea, caracterele hiperbolizate și inevitabila tentație a parabolei socio-politice cu priză imediată.
945 16 jos Iamandi jpg
Insațiabila nemulțumire a lui Stalin
Bolșevismul a fost exportabil și a produs rezultate „cvasiidentice” peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
Găsim orășelul mic și netulburat în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, găsim jocul de putere aparent blajin între localnici și intrușii „de la centru”, găsim briza ușoară de nefericire care traversează, din direcții diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizuală a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!
Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi România „acasă” pentru migranți? jpeg
Poate fi România „acasă” pentru migranți?
Corpurile sînt grele, teama, deznădejdea, dar și mîngîierea însoțesc un drum care pornește dintr-un acasă spre nu se știe unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“ jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“
„L-am văzut pe Picasso asamblînd obiecte aparent neînsemnate și aceste obiecte, odată așezate de către el într-o anumită ordine, capătă viață.”
Vocea: ţipete sau şoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Viață de cuplu jpeg
Viață de cuplu
Filmului îi reușesc mult mai bine scenele de criză, cele în care intensitatea e dată pe minus, iar cadrul se lasă măturat de un crivăț emoțional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS jpeg
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, începînd cu ora 16:00, la sediul instituției din strada Matei Voievod 75-77
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)” jpeg
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)”
Între 29 aprilie și 28 mai, în Piața Regelui Mihai din București, va putea fi vizitată expoziția Stop the War (in Ukraine), prin care opt artiști români și o serie de artiști ucraineni continuă să ia atitudine împotriva războiului din Ucraina și să militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mișca, a motiva și a împinge la acțiune.
Căsătoria lui Teofil jpeg
Căsătoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria și Teofana înaintea ei, Teodora s-a văzut transformată din „nimeni” în cel mai de seamă personaj feminin din imperiu.
O cineastă de redescoperit jpeg
O cineastă de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par să articuleze o preocupare pentru mutațiile istorice, pe care le altoiește cu o privire feminină, mereu dispusă la autoreflexivitate subtilă.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.