O formație caleidoscopică

Publicat în Dilema Veche nr. 795 din 16-22 mai 2019
O formație caleidoscopică jpeg

● Vampire Weekend, Father of the Bride, Sony Music, 2019. 

Își mai aduce cineva aminte anul 2008 și un album, Vampire Weekend, care purta numele trupei ce îl crease? Își mai aduce cineva aminte că, în acel an, numele lui Paul Simon și al LP-ului său din 1986, Grace-land, erau referința compulsivă (și din cale-afară de enervantă) a criticii cînd venea vorba despre VW? Își mai aduce cineva aminte un notoriu text din -Village Voice, semnat de Julianne Escobedo Shepherd, actuala șefă de la Jezebel, care arunca o anatemă fioroasă asupra unui grup a cărui muzică, citez, „finanțată de marele capital sau nu, emite, din punct de vedere narativ și sonic, duhoarea putregaiului vechilor bani, a vechii lumi și a vechii înalte societăți“? Vorbele acelea ale lui Shepherd au putut fi atunci spălate de entuziasmul pentru formația din New York al celui mai important instrument publicistic al epocii, blogosfera, dar și, pînă la urmă, de ceea ce se auzea pe amintitul Vampire Weekend și pe albumele care i-au urmat acestuia, Contra (2010) și Modern Vampires of the City (2013). (Indie) Pop cu o scriitură impecabilă, fandînd între (auto)ironie, nepretențiozitate și o referențialitate frivolă, muzica de pe albumul de debut al lui Ezra Koenig, Rostam Batmanglij, Chris Baio și Chris Tomson era pur și simplu seducătoare prin ușurința cu care reușea să parcurgă drumul dintre curiozitate și adicție.

La 11 ani de la Vampire Weekend și la șase de la Modern Vampires of the City, în absența keyboardistului Batmanglij, newyorkezii au un nou album. Father of the Bride actează parțial în siajul debutului, concis, cu o aplecare evidentă înspre șaptezecism și, în pofida unui puseu existențialist, posedînd o vitalitate remarcabilă. „When I was young I was told I’d find / One rich man in ten has a satisfied mind / And I’m the one. / One hundred to one says I wouldn’t react / But I’m the one in one hundred who would swing right back / Yes I’m the one!“ Să fie, deci, „Rich Man“ un răspuns tîrziu la cuvintele Juliannei Escobedo Shepherd, dar și un update în realitatea contemporană al hitului din 1967 al lui Eric Burdon & The Animals? În cele 18 (!!!) piese a căror durată totală nu ajunge la 60 de minute, Ezra Koenig & Co. surfează polisemantic prin epoci și idei despre cum trebuie să sune și să simtă pop-ul. Nostalgia se metamorfozează într-o privire aruncată viitorului apropiat pe „2021“, așa cum metalul Statuii Libertății își trăiește schimbarea adusă de timp: „2021, will you think -about me? / I could wait a year but I shouldn’t wait three... boy! / I don’t wanna be... boy! / 2021, will you think about us? / Copper goes green / steel beams go rust... boy! / It’s a matter of... boy!“ Dacă, în aparență, cei șase ani trecuți între Modern Vampires of the City și Father of the Bride pot însemna o veșnicie pentru o formație care avea într-o vreme lumea la picioare, viitorul poate fi un abis. „How long ’til we sink to the bottom of the sea?“, vine întrebarea lui Ezra Koenig și nu mai știi dacă se referă la o relație, la formație sau la momentul politic al lumii. Single-ul „Harmony Hall“, una dintre cele mai consistente piese din toată discografia Vampire Weekend, oferă un posibil răspuns – „Anger wants a voice, voices wanna sing, / Singers harmonize ’till they can’t hear anything. / I thought that I was free from all that -questionin’ / But every time a problem ends, another one begins“ – și o mostră a faptului că, atunci cînd rulează la turația potrivită, muzica produsă de Vampire Weekend este pur și simplu irezistibilă. 

Paul Breazu este jurnalist.

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.