Muzica de după țigara de după

Publicat în Dilema Veche nr. 742 din 10-16 mai 2018
Muzica de după țigara de după jpeg

● Cigarettes After Sex, Cigarettes After Sex, Partisan Records, 2017. 

O trupă care se trezește cu un astfel de nume, aflat la jumătatea distanței dintre antipatic și interesant pentru aproape orice adolescent miop și virgin de la sfîrșitul anilor ’90, trebuie să performeze cu destulă abilitate în aria semantică extinsă generată chiar de propria denumire. Cigarettes After Sex nu se trage (neapărat) din deceniul amintit, dar nici nu se sfiește să îi arunce ocheade pofticioase atunci cînd e cazul: „Wearing black lipstick, bleaching your hair blonde, / Put on your socks, / Cut-offs and jeans shorts, vampire fangs / And your «I Love New York» shirt. / Well I know full well that you are / The patron saint of su­cking cock...“ Vocea asta atît de feminină a lui Greg Gonzalez nu face decît să insinueze un sentiment paradoxal și ­queer în piesele de pe Cigarettes After Sex, primul album al formației texane relocate în Brooklyn.

Pe 9 iunie 2017, ziua lansării LP-ului despre care vorbesc aici, trecuseră cinci ani infiniți de la lansarea primului re­lease al Cigarettes After Sex, un EP. Botezat I., acesta se rezuma la a fi un exercițiu de stil pentru vocea lui Gonzalez și cantitatea de reverb pe care o putea el folosi pentru a extrage din aceste două ingrediente formula unui dreampop lipicios, melancolic, noir, persistent, liniar și facil. „Affection“, single-ul din 2015, venea să certifice rețeta – romantism, romantism și iar romantism cu urme vagi și imprecise de shoegaze și Twin Peaks. „I know that you say that I get mean when I’m drinking / But then again sometimes I get really sweet, / So what does it mean if I tell you to go fuck yourself, / Or if I say you’re beautiful to me?“, șoptește vocea asta indecisă, în timp ce textele par a fi împrumutat destule din fatalismul monocrom al iubirilor consumate în filmele pentru adolescenți.

Pe Cigarettes After Sex, lucrurile stau (cam) la fel. „I remember when I first noticed that you liked me back. / We were sitting down in a restaurant waiting for the check, / We had made love earlier that day with no strings attached / But I could tell that something changed how you looked at / Me then.“ O fată pe nume Kristen, un bas și un beat care se repetă de la un capăt la celălalt, intervențiile punctuale ale unei chitări filtrate de reverb, delay și echo și vocea lui Greg Gonzalez, elementul care trebuie să salveze totul și în jurul căruia orbitează de fapt totul. „K.“, prima piesă a acestui album, devine simptomatică pentru ceea ce va urma în următoarele aproximativ 50 de minute – o rețetă simplă și eficientă care, în contextul potrivit, poate provoca adicție.

Cigarettes After Sex va concerta la festivalul Summerwell, care va avea loc între 11 și 12 august, pe Domeniul Știrbey din Buftea. Biletele pentru cele două zile, puse în vînzare pe easytickets.ro, costă 275 de lei, la care se adaugă taxe în procentaj de 6%. Cei care vor să și campeze în incinta spațiului de desfășurare a evenimentului vor trebui să mai plătească 99 lei + 6%. Mai multe informații găsiți pe summerwell.ro

Paul Breazu este jurnalist.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Arnold Schwarzenegger, despre ce înseamnă pentru el moartea și Raiul: „Nu ne vom mai revedea niciodată“
Actorul Arnold Schwarzenegger, fost guvernator al statului american California, vorbeşte cu multă sinceritate despre încercările şi dificultăţile din viaţa sa într-un nou documentar în trei părţi, "Arnold", informează site-ul revistei People.
image
Legenda satului Vama Veche, locul plin de șerpi, unde s-au așezat găgăuzii
Legenda spune că satul Vama Veche a fost întemeiat de găgăuzi, iar ținutul s-a numit „Yilanlâk“ (Șerpăria).
image
Motivul pentru care chinezii forează una din cele mai adânci gropi din lume în deșertul Tarim
China a început să foreze una dintre cele mai adânci gropi din lume în căutarea unor descoperiri în adâncul Pământului. Presa de stat chineză a descris proiectul de foraj de 11.000 de metri drept „un punct de reper în explorarea de către China a adâncimii Pământului”.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.