Kanye Decancela(n)tul

Publicat în Dilema Veche nr. 908 din 2 – 8 septembrie 2021
Kanye Decancela(n)tul jpeg

● Kanye West, Donda, Good Music/Def Jam, 2021.

„Iʼll be honest, we all liars, / Iʼll be honest, we all liars, / Iʼm pulled over and I got priors, / Guess we goinʼ down, guess whoʼs goinʼ to jail?” Trei bărbați în puterea vîrstei – unul dintre ei vorbește la un telefon mobil și are fața acoperită cu un fel de cagulă neagră –, aflați pe stadionul Soldier Field din Chicago, privesc către oamenii care îi înconjoară de pe scările unei case ridicate în mijlocul cîmpului de joc. Cel cu fața acoperită este Kanye West. În stînga sa stă Brian Hugh Warner, acuzat de viol și abuz sexual, cunoscut și ca Marilyn Manson. În față este Jonathan Lyndale Kirk, cel care recent, în timpul unui concert la Miami, a avut o ieșire homofobă, sancționată mai apoi de media și de cei din industria muzicală. Pseudonimul său artistic este DaBaby. În trecut era cunoscut ca Baby Jesus. Casa pe ale cărei scări stau cei trei bărbați este copia în mărime naturală a casei în care a crescut Kanye West, iar motivele care i-au adus împreună sînt două: unul dintre multele și ciudatele listening party-uri dedicate lansării celui mai nou album al lui West, Donda, intitulat astfel după prenumele mamei sale, și o reacție bombastică îndreptată împotriva așa-numitei cancel culture care, chipurile, le afectează viețile și carierele artistice tuturor. Gestul acesta automartirizant și cam comic reușește să spună destule și despre proaspătul LP al rapper-ului american, și despre apetitul de provocateur și exhibiționist al acestuia.

Lumea a devenit o închisoare, pare a vrea să spună West, care-și asumă, totodată, și rolul eliberatorului. Se vede asta de la distanță pe „Jail”, un featuring surprinzător al lui Jay-Z pe o repriză rockistă interminabilă și nesărată, ca și pe „Jail, pt 2”, o altă repriză rockistă interminabilă și nesărată, care îi conține pe cei trei bărbați cu care am început. Donda durează aproape două ore, are 27 de piese și este, din nou, lipsit de „structură”, de ceea ce au avut în trecut și My Beautifull Dark Twisted Fantasy, și Yeezus, și chiar Life of Pablo. Piesele însele, chiar și atunci cînd funcționează – ca în cazul unor „Hurricane” (highlight-ul albumului, cu The Weeknd și Lil Baby), „Off the Grid” (cu Playboy Carti și Fivio Foreign), „Believe What I Say”, „Heaven and Hell” sau „Jesus Lord” (cu Jay Electronica) – nu trec de o anumită stare schematică. Chiar dacă Donda pare a fi ieșirea dintr-un lung blocaj creativ pentru autorul lui, ceva nu este dus la capăt aici. Iar ce rămîne, pînă la urmă, este signaletica politică și spirituală cu care ne-a obișnuit West în ultimii și aparent complicații, pentru el, ani – „Here I go on a new trip, here I go actinʼ too lit, / Here I go actinʼ too rich, here I go with a new chick, / And I know what the truth is, still playin' after two kids. / Itʼs a lot to digest when your life always movinʼ, / Architectural Digest, but I needed home improvement, / Sixty-million-dollar home, never went home to it, / Genius gone clueless, itʼs a whole lot to risk, / Alcohol anonymous, whoʼs the busiest loser? / Heated by the rumors, read into it too much, / Fiendinʼ for some true love, ask Kim, «What do you love?», / Hard to find what the truth is, but the truth was that the truth suck. / Always seem to do stuff, but this time it was too much, / Everybody so judgemental…”.

Paul Breazu este jurnalist.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Serbia pune Euro 2024 pe jar: amenințare cu retragere după un scandal exploziv
Turneul final din Germania poate intra în istorie din motive nedorite.
image
Cum au terorizat șapte indivizi o femeie timp de doi ani, ca să le cedeze un teren
Joi dimineaţă, la şase adrese din Ploieşti au avut loc descinderi ale mascaţilor, care au condus la sediul poliţiei, pentru audieri, şapte indivizi care, vreme de doi ani, au făcut presiuni asupra unei femei, cu scopul de a intra în posesia terenului acesteia.
image
Copil cu sindrom Down, exclus de la serbarea de final de an. „Singurul necostumat a fost Vladimir”. Replica educatoarelor
Este anchetă la o grădiniță din Gorj după ce mama unui copil cu sindrom Down a scris pe Facebook că fiul ei a fost discriminat la serbarea de final de an.

HIstoria.ro

image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Cum a fost păcălit Hitler: Fortitude
Nicio operațiune militară din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel extrem de ridicat de securitate operațională, implicând ample și complexe acțiuni de înșelare militară și inducere în eroare a inamicului (incluzând aici manipularea, intoxicarea).
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: