Jazz educativ la Ateneu

Alexandru SĂVULESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Jazz educativ la Ateneu jpeg

N-am văzut decît un singur concert educativ din seria iniţiată anul trecut la Ateneul Român şi continuată anul acesta, dar a fost suficient ca să devin un mare fan al lor!

Am ajuns la concertul din 4 martie 2012 oarecum din întîmplare. Fosta mea cumnată, care îşi duce fata la aceste concerte, avea trei bilete – două pentru ea şi fata ei, şi al treilea pentru fata mea. O întîmplare pe cît de neprevăzută pe atît de tristă a împiedicat-o însă să mai meargă, astfel încît m-a întrebat pe mine dacă nu vreau eu să merg în locul ei. Deşi eram şi eu sub impresia tristului eveniment, am zis că merg.

Am intrat în Ateneu destul de apăsat de gînduri triste. Vesela puzderie de copii veniţi cu mamele m-a mai înviorat. Mă întrebam însă dacă voi avea răbdare să petrec două ore ascultînd explicaţii şi exemplificări elementare despre muzica clasică. Mă aşteptam la un fel de copie mai puţin reuşită, peste ani, a lecţiilor lui Leonard Bernstein, pe care le-am urmărit, în copilărie, duminicile dimineaţa, la televizor (pentru cei care nu ştiu, a apărut şi un volum tipărit cu aceste lecţii). Ei bine, nu numai că orele au trecut fără să-mi dau seama, dar chiar mi-a părut rău că s-a terminat atît de repede. Trebuie să recunosc însă că a fost un concert complet atipic. Pentru că tema concertului „Clasic e fantastic – cum să înţelegem muzica“ din 4 martie a fost... „Clasic jazz“.

În locul unei orchestre clasice, a apărut mai întîi Tudor Parghel – voinic, musculos, cu capul ras şi cu cercel în urechea stîngă. S-a aşezat la tobe, şi a început să improvizeze. L-a urmat Ciprian Parghel – un tînăr vesel cu zîmbet contagios care-i lumina întreaga faţă. A adăugat sunetul contrabasului la tobe. A urmat Puiu Pascu la pian, Dan Ioniţă – un om masiv, jovial, cu o faţă care se înroşea cînd sufla în saxofon, şi care privea în jur, ţinea ritmul pocnind din degete, şi zîmbea cu toată faţa în restul timpului. Formaţia a fost completată de Irina Sîrbu, voce, care purta un melon pe cap.   

Lecţia a parcurs diverse teme – improvizaţie, swing, scat, blues, samba. Totul, într-un mod extrem de fluid, plecînd de la cîntece româneşti de copii (cum ar fi „Vine, vine primăvara“) interpretate de voluntari aleşi din sală. Grupul începea apoi să improvizeze, păstrînd puţin din melodie, dar schimbînd complet ritmul.

Vocalista Irina Sîrbu a completat-o de cîte ori a fost nevoie pe mama ei, prezentatoarea Cristina Sîrbu. La un moment dat, a chemat trei copii pe scenă. I-a întrebat ce au făcut dimineaţă: „M-am sculat“, spune un băiat, „M-am spălat“, spune o fată, „Am mîncat un şniţel“, spune alt băiat. Iar Sîrbu a pornit să improvizeze pe aceste banale cuvinte un extraordinar blues. Spectatorii ţineau ritmul, fiecare cum putea, bătînd din palme, pocnind din degete, îngînînd-o pe vocalistă sau fluierînd. Membrii grupului au dovedit nu numai o măiestrie excepţională, ci şi o bucurie nedisimulată de a cînta (feţele le radiau fericire), precum şi o capacitate extraordinară de a empatiza cu publicul de vîrstă şcolară şi preşcolară, ca şi cu adulţii de altfel.

Am beneficiat şi de o demonstraţie la tobe a unui băiat căruia nu i-am reţinut numele, lucru pentru care îmi cer scuze, dar sper că-l voi mai vedea cîntînd la concerte. A mai urcat pe scenă big band-ului de elevi de la American International School of Bucharest, condus de profesorul Mike Perry.

Spre final, am asistat la o scenă halucinantă. Pascu a schimbat locul cu Tudor Parghel. Pianistul a devenit baterist, iar bateristul pianist. Tudor Parghel, care a fost foarte bun la baterie, mi-a lăsat chiar o impresie şi mai bună ca pianist.

O secvenţă amuzantă: Tudor Parghel spune la sfîrşit cîteva cuvinte de mulţumire, începînd cu „Bună seara!“, după care se scuză, spunînd: „Asta e, programul meu de muncă începe seara, nu dimineaţa“.

Am plecat de la Ateneu fredonînd „When the saints go marching in“... 

P.S. M-aş bucura să aflu că seria acestor concerte continuă, că eforturile permanente ale Cristinei Sîrbu de a atrage noi sponsori vor fi încununate de succes. Micuţii merită să vadă astfel de concerte.

Alexandru Săvulescu este jurnalist.

afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.
event seara de film 28 August Bucuresti 02 jpg
ZILELE SOFIA NĂDEJDE 2022 - SCURTMETRAJE REALIZATE DE FEMEI Proiecție la București – 28 august ora 19.00 MNLR
Duminică, 28 august, în cadrul evenimentului Zilele Sofia Nădejde – ediția a V-a, în Sala Iosif Naghiu a MNLR (Calea Griviței 64), va avea loc o proiecție de scurtmetraje românești regizate de femei.
958 16 Avanpremiera jpg
Librarul din Florența
Vespasiano n-a făcut el toate cele 200 de manuscrise pentru biblioteca abației din Fiesole, așa cum avea să susțină. Cosimo a cumpărat 20 dintre ele printr-un alt librar florentin, Zanobi di Mariano.
p 17 jpg
O dispariție
Însă această fetiță nu reprezintă, în film, doar tropul copilașului gingaș care e de ajuns să respire pentru a emoționa durabil.

Adevarul.ro

panouri fotovoltaice
Zeci de mii de panouri fotovoltaice stau nefolosite în depozitele din Europa. De ce nu sunt instalate
Zeci de mii de panouri fotovoltaice stau nefolosite în depozitele din Europa, tocmai când continentul se confruntă cu o criză energetică fără precedent.
simo instagram jpg
La mulți ani, Simona Halep! Campioana noastră împlinește azi 31 de ani. Un an tumultuos în viața sportivei
Tenismena română își sărbătorește astăzi, 27 septembrie, ziua de naștere. Ce schimbări i-a adus în viață anul 2022.
Misiunea DART FOTO NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab
NASA a lovit intenţionat un asteroid, o premieră pentru omenire: „Pământenii pot dormi liniştiţi” VIDEO
Dimorphos are aproximativ 160 de metri în diametru şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru planeta noastră. Este de fapt satelitul unui asteroid mai mare în jurul căruia a efectuat o rotaţie completă.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.