Împotriva naturii

Publicat în Dilema Veche nr. 859 din 24 - 30 septembrie 2020
Împotriva naturii jpeg

ÔŚĆ Danzig, Danzig sings Elvis, Cleopatra Records, 2020.

ÔŚĆ En Minor, When the cold truth has worn its miserable welcome out, Housecore Records, 2020.

Nu s├«nt pu╚Ťine cazurile ├«n care staruri rock ╚Öi metal au evadat din zonele lor de confort apuc├«nd pe drumuri ce le-au periclitat popularitatea, le-au destr─âmat trupele ori reformatat identitatea. ├Än unele cazuri vorbim de schimb─âri radicale, pariuri f─âcute cu istoria (Ulver), alteori de albume riscante care arunc─â fanilor provoc─âri pe termen scurt, ├«ns─â urmate imediat de materiale reconfortante (Metallica). Mai rare s├«nt cazurile albumelor at├«t de n─âstru╚Önice ├«nc├«t s─â sugereze c─â artistul ╚Öi-ar fi pierdut min╚Ťile, echivalentul muzical al c─âsniciei de patru zile a lui Nicolas Cage ├«n Las Vegas, ├«n stare de ebrietate.

Anul pandemiei e marcat de dou─â astfel de albume, fiecare av├«nd un protagonist care a scris o por╚Ťiune semnificativ─â din istoria muzicii metal americane, propun├«nd acum proiecte de vanitate pentru care fanii n-au ╚Ötiut sau n-au apucat s─â se preg─âteasc─â.

Danzig Sings Elvis e albumul de versiuni cover dup─â Elvis Presley, pe care Glenn Danzig ╚Öi l-a f─âcut cadou de aniversare a 65 de ani. N-a fost singurul cadou, ├«n aceea╚Öi perioad─â artistul a debutat ╚Öi ├«n cinema ca regizor al filmului Verotika, bazat pe benzi desenate publicate la propria editur─â pe la mijlocul anilor ╩╝90. Filmul a atins performan╚Ťa deloc neglijabil─â de a cobor├« sub nota 2 pe IMDB, un cerc al Iadului la care nu oricine are acces. Albumul ╚Ťinte╚Öte spre notorietate similar─â, cu diferen╚Ťa c─â, dac─â ├«n cinematografie Danzig e un debutant, ├«n rock a scris ceva istorie, marc├«nd cel pu╚Ťin dou─â epoci ÔÇô anii ╩╝80 ca voce ╚Öi fondator al pionierilor punk The Misfits, apoi anii ╩╝90 cu cariera solo, c├«nd ╚Ťintea spre un mix de Jim Morrison, ocultism ╚Öi heavy metal masculist. Acum realiz─âm c─â probabil primul ingredient nu era at├«t Morrison, c├«t Elvis, al c─ârui ├«ntreg spectru stilistic e acoperit de acest album ÔÇô at├«t balade morm─âite, c├«t ╚Öi rockÔÇÖnÔÇÖroll mai sprin╚Ťar, centrate pe voce (mai obosit─â dec├«t a apucat vreodat─â Elvis s─â fie) ╚Öi cu instrumenta╚Ťie minim necesar─â. Una dintre piesele de c─âp─ât├«i vine cu o bizar─â ironie ├«n contextul pandemiei: ÔÇ×Fever in the morning / Fever all through the night / Fever! / Everybody╩╝s got the feverÔÇŁ. ├Än grupa de risc ├«n care e ├«ncadrat, Danzig n-ar trebui s─â fac─â astfel de glume.

859 11 cover2 jpg jpeg

Cel─âlalt album ├«mpotriva naturii are ca protagonist tot un superstar al metal-ului american din anii ╩╝90, pe histrionicul Phil Anselmo (Pantera, Down). Pentru prima dat─â ├«n via╚Ť─â, acesta poate fi v─âzut ├«n costum, morm─âind balade al─âturi de un violoncel ╚Öi de instrumente acustice. Dirijorul de pe copert─â sugereaz─â c─â proiectul En Minor ar fi avut ╚Öi ambi╚Ťii simfonice, ├«ns─â se limiteaz─â la ce se poate face ├«n jurul vocii rugoase a lui Anselmo. S├«nt mul╚Ťi ani de c├«nd se caut─â un sound coerent pentru acest proiect, c─âci pu╚Ťine voci s├«nt mai inadecvate al─âtur─ârii cu instrumente acustice. Rezultatul se situeaz─â undeva ├«ntre parodiile lui Mike Patton dup─â can╚Ťonete franco-italiene, Michael Gira unplugged (dup─â ce a surzit) ╚Öi cover-urile dup─â piese country ale celor de la Neurosis. Metalistul exploziv asociat unor titluri ca ÔÇ×Vulgar Display of PowerÔÇŁ se prezint─â ca un moroc─ânos bodog─ânindu-╚Öi funebru latura mai pu╚Ťin cunoscut─â a unei personalit─â╚Ťi bipolare (materialul e ├«ncadrat sub eticheta ÔÇ×depressioncoreÔÇŁ). O m├«n─â de ajutor vine din partea chitaristului Stephen Taylor a c─ârui carier─â s-a intersectat cu scena country-rock (Wovenhand), de unde ├«mprumut─â cadrul pentru c├«teva piese mai ritmate. Combina╚Ťia e o monstruozitate sonor─â destul de original─â, ├«ns─â originalitatea se datoreaz─â faptului c─â nu mult─â lume ar avea energia ╚Öi disponibilitatea de a se aventura ├«ntr-o direc╚Ťie care pe h├«rtie nu are nici o noim─â, iar ├«n practic─â sun─â ca o exorcizare.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordeaz─â voci narative surprinz─âtoare, de la intelectuali ╚Öi corporati╚Öti la gospodine cu blog de g─âtit, de la so╚Ťii ratate bovaric la scriitori c─âl─âtorind bezmetici pe ╚Öosele ├«ntre lans─âri de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la ├«nainta╚Öii lui (Chaplin, bun─âoar─â) ╚Öi a ├«n╚Ťeles c─â hazul ar putea s─â ne duc─â ceva mai aproape de adev─ârul negru, ├«nv─âluindu-ne ca o protec╚Ťie ╚Öi-apoi abandon├«ndu-ne ├«n ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradi╚Ťie din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) pluseaz─â cu programe mai spectaculoase ╚Öi expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre ╚Öi imagini ÔÇô interviu cu artistul vizual Ana TOMA
ÔÇ×Recitesc cartea de c├«te ori e nevoie p├«n─â se contureaz─â o imagine mental─â care s─â surprind─â atmosfera volumului ├«n ansamblu.ÔÇŁ
956 15 Banu1 jpg
Ultima dat─â
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
ÔÇ×Proud LadiesÔÇŁ. O istorie dansat─â a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan ╚Öi o tu╚Ö─â feminist─â ÔÇô a╚Öa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner ÔÇô ÔÇ×Num─ârÔÇŁ sau ÔÇ×Domnul 45ÔÇŁ
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
ÔÇ×ParadisÔÇŁ aduce la via╚Ť─â o lume extrem de complex─â, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimb─âri care se fac abia sim╚Ťite, dar care urmeaz─â s─â-l zguduie ╚Öi s─â-l scufunde ├«n m├«lul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelen╚Ť─â al m─ârturiilor de alt─â epoc─â. Iar un elocvent exemplu ├«n acest sens este cartea de amintiri recent ap─ârut─â a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La r─âscruce de vremuri
Frammartino lucreaz─â greu (ÔÇ×Il bucoÔÇŁ este doar al treilea lungmetraj al s─âu ├«n mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e str─âin─â nici de rezultate str─âlucite, nici de orbiri ╚Öi manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mi╚Öcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invoc├«nd condi╚Ťia magic-r─âzbun─âtoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei ╚śora
Erai ceea ce mi s-a p─ârut a fi primul om cu adev─ârat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski ÔÇô cea mai actual─â biografie a liderului ucrainean apare ├«n rom├ón─â
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×Valul negruÔÇŁ de Kim Ghattas
ÔÇ×Kim Ghattas poveste╚Öte ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observa╚Ťia direct─â, investiga╚Ťia jurnalistic─â.ÔÇŁ
954 16 Cop1 jpg
Rememor─âri fic╚Ťionale
Asist─âm ├«n ace╚Öti ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat ├«ndeob╚Öte minor. Vorbim despre biografia roman╚Ťat─â.
p 17 2 jpg
Despre filmele c├«╚Ötig─âtoare la Vene╚Ťia ╚Öi Berlin
ÔÇ×EvenimentulÔÇŁ este un film realist, ╚Öi tocmai aceast─â op╚Ťiune a tonalit─â╚Ťii ├«l recomand─â drept un vehicul de n─âdejde pentru o nara╚Ťiune cu concluzie clar─â, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar ÔÇ×Regele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ va fi prezentat la sec╚Ťiunea ÔÇ×History and CinemaÔÇŁ din cadrul BIFF
Edi╚Ťia a XVIII-a se va desf─â╚Öura ├«n perioada 29 septembrie ÔÇô 9 octombrie 2022, sub ├Änaltul Patronaj al Alte╚Ťei sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 ÔÇô ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ
Edi╚Ťia a patra a Musica Ricercata Festival, ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ, are la baz─â un concept dedicat p─âcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebe╚Öelea la Napoli, opera ÔÇ×La foresta dÔÇÖHermanstadÔÇŁ (ÔÇ×P─âdurea SibiuluiÔÇŁ).
Afis Barbu FormaDeva jpg
ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ ÔÇô expozi╚Ťie Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expozi╚Ťia ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ, p├«n─â ├«n data de 5 august 2022, la Galeria Na╚Ťional─â de Art─â Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoa╚Öte diferen╚Ťele dintre echivocul pur ╚Öi simplu (periculos, pentru c─â indecis ╚Öi flotant) ╚Öi acela care pune nuan╚Ťele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
╚śaptesprezece scriitoare de v├«rste diferite (n─âscute ├«ntre 1933 ┼či 1979) au fost invitate s─â scrie despre experien┼úa lor, ca femei, ├«n comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste ╚Öi al╚Ťi demoni
Alice Diop urm─âre╚Öte ├«n film patru b─ârba╚Ťi pe care ├«i ├«ntreab─â despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare ╚Öi o voce metal l─âtrat─â pentru o pozi╚Ťionare comercial─â c├«t de c├«t coerent─â m─âcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live ╚Öi pentru cei mai pu╚Ťin interesa╚Ťi de identitatea chitaristico-matematic─â a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati, carte ap─ârut─â de cur├«nd la Editura Humanitas, ├«n Colec╚Ťia Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Momentul de glorie ├«n care Rom├ónia a fost pe locul 2 ├«n lume la Olimpiad─â, dup─â SUA. De ce a sfidat Ceau┼čescu Rusia
La Olimpiada┬á de var─â din 1984, din Los Angeles, Rom├ónia a adus acas─â 53 de medalii, situ├óndu-se pe locul 2 ├«n lume, dup─â SUA. Participarea la evenimentul sportiv a reprezentat o sfidare la adresa Rusiei, care a f─âcut presiune asupra lui Ceau┼čescu pentru a boicota evenimentul. Argumentul care l-a convins pe dictator, pe l├óng─â cei 120.000 de dolari primi┼úi pentru participare, a avut leg─âtur─â cu contextul economic din ┼úar─â.
image
C├ómpurile mor┼úii de sub mall-urile din Ploie┼čti. Descoperire f─âcut─â de arheologi
Extinderea municipiului Ploie┼čti spre comunele Blejoi sau Ariche┼čtii Rahtivani a scos la iveal─â un veritabil c├ómp al mor┼úii, care ascunde deopotriv─â comori unice, vechi de mii de ani, dar ┼či informa┼úii relevante despre o civiliza┼úie demult apus─â.
image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al ┼ó─ârii Rom├óne┼čti. A dus o prigoan─â aprig─â ├«mpotriva marilor dreg─âtori
Mircea Ciobanul - domnitorul ┼ó─ârii Rom├óne┼čti care a primit acest nume pentru c─â ├«nainte de a urca pe tron cump─âra oi pentru Constantinopol. Chiar dac─â avea o preocupare pa┼čnic─â, asta nu l-a ├«mpiedicat s─â devin─â unul dintre cei mai cruzi domnitori rom├óni.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.