Homeopatie

Publicat în Dilema Veche nr. 848 din 9 - 15 iulie 2020
Homeopatie jpeg

● The Lone Bellow, Half Moon Light, Dualtone Records, 2020.

● Larkin Poe, Self Made Man, Tricki-Woo Records, 2020.

Săptămîna aceasta, despre două albume pe care se poate conduce mașina pe vreme frumoasă, la drum lung, cu un geam lăsat jos. Două albume profund americane.

Debutul trio-ului The Lone Bellow a fost declarat de Entertainment Weekly motivul principal pentru a revizita genul country în anul 2013. Trei albume mai tîrziu, grupul lucrează cu Aaron Dessner de la The National ca producător, păstrînd același stil folk intim și emotiv, cu vocea feminină în rol secundar, însă excelent dozată de-a lungul tuturor pieselor, iar pe alocuri plasată în poziție centrală de privighetoare. E un rafinament orchestral aici tot mai rar întîlnit, inspirat de „imn” ca gen muzical și de vremurile în care muzica era un mediu de transmitere a învățămintelor de viață – în lipsa televizorului și Internetului, rolul de influencer presupunea să iei o chitară în mînă și să pornești la drum cîntînd despre ce te doare și ce îți place.

De altfel, debutul trupei era o transpunere în versuri a jurnalului intim al protagonistului Zach Williams pe perioada de convalescență a soției. Temele sînt acum doar puțin mai vesele (și mai amoroase), însă mixul de pop, blues, folk și refrenele de imn național au efervescența de care avem nevoie pentru a reconsidera rostul vieții pe parcursul acestei Apocalipse amortizate. Muzica trupei se pretează la fel de bine la a fi cîntată în cîrciumă sau în arenă, stratificată pentru a putea fi prezentată solo, în duet, în trio, în orchestrări mari, adaptabilă la orice resurse (și interesant de urmărit în multiple variante). Una din două piese e despre moartea cuiva apropiat, alternînd cu piese despre dans, prietenie și speranță. If yesterday is too heavy, put it down.

848 11 cover2 jpg jpeg

Activînd în același segment muzical, Larkin Poe au debutat ca adolescente drept trioul Lovell Sisters, dar și-au schimbat numele după ce una dintre surori a căzut pradă căsătoriei. Surorile nemăritate s-au repliat în formula de duet, menirea lor pare a fi să ofere o alternativă proaspătă, feminină și feministă la veteranii Allman Brothers, avînd atuul unor legături genetice directe cu scena country din Nashville. Sînt referințe trasate în tușe groase pe noul album intitulat Self Made Man, însă albumul nu se mulțumește cu a face zgomot și a atrage atenția – rafinamentul la care au ajuns surorile le permite să amalgameze influențe Led Zeppelin cu country clasic și blues de Mississippi.

E revigorant că spațiul blues și country începe să fie invadat de artiști tineri care îl abordează profesionist, depășind tentația pastișei și parodiei. Joe Bonamassa și Gary Clark Jr. au fost antemergători în acest sens, iar nominalizările Grammy de anul trecut au semnalat un nou val de revelații tinere între care și Larkin Poe (merită amintit și Kingfish Ingram). Fetele vin cu atuul șarmului feminin într-un gen dominat de mizerabilism masculin – femeile rareori au avut ocazia de a face carieră muzicală cîntînd despre pușcărie, minerit și diavol. Desigur, e o asumare estetică lipsită de autenticitatea marilor blueser-i știrbi cîntînd cu o pălărie plină de monezi la picioare, căci surorile Lovell afișează o perfecțiune aproape computerizată. Ar putea fi o problemă și faptul că unele piese se încadrează în ceea ce jargonul criticilor muzicali a consacrat sub eticheta „cock-rock”, care probabil necesită o revizuire.

E o vară lipsită de marile festivaluri de laptop-uri și desfășurările de forțe rock, chiar și de ritualurile jazz pescărești. E o binevenită pauză în care se cuvine să reconsiderăm beneficiile homeopate ale muzicii blues și country, la care istoria revine periodic să-și tragă suflul între două valuri reacționare de alt, indie, post, prog ș.a.m.d.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Serbia pune Euro 2024 pe jar: amenințare cu retragere după un scandal exploziv
Turneul final din Germania poate intra în istorie din motive nedorite.
image
Cum au terorizat șapte indivizi o femeie timp de doi ani, ca să le cedeze un teren
Joi dimineaţă, la şase adrese din Ploieşti au avut loc descinderi ale mascaţilor, care au condus la sediul poliţiei, pentru audieri, şapte indivizi care, vreme de doi ani, au făcut presiuni asupra unei femei, cu scopul de a intra în posesia terenului acesteia.
image
Copil cu sindrom Down, exclus de la serbarea de final de an. „Singurul necostumat a fost Vladimir”. Replica educatoarelor
Este anchetă la o grădiniță din Gorj după ce mama unui copil cu sindrom Down a scris pe Facebook că fiul ei a fost discriminat la serbarea de final de an.

HIstoria.ro

image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Cum a fost păcălit Hitler: Fortitude
Nicio operațiune militară din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel extrem de ridicat de securitate operațională, implicând ample și complexe acțiuni de înșelare militară și inducere în eroare a inamicului (incluzând aici manipularea, intoxicarea).
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: