Hip. Fără hop

Publicat în Dilema Veche nr. 430 din 10-16 mai 2012
Hip  Fără hop jpeg

● Norzeatic şi Khidja, Caravana PM:AM, self-released, 2012.

„Bine aţi venit în caravană / Caravana în care nu pleci doar o zi pe lună / Pleci în fiecare zi pe Lună / Şi te întorci pe o rază de soare“... Pocniturile fine ale întîlnirii unui vinil uşor uzat cu acul pick-up-ului te trimit înapoi în timp, printre medii de mult defuncte, trezite astăzi din morţi. „Caravana cară condimente rare / Sentimente care mai de care / Sare şi piper de peste mare şi cer / Pentru amalgamul de stări“... Contrabasul ăsta al lui Vlaicu Golcea şi sample-ul franco-arabo-cinematico-psihedelico-&co îţi plătesc biletul de călătorie. Doar dusul, pentru că în zilele astea nimeni nu mai vrea să se întoarcă înapoi. Dar face toţi banii. „E o caravană care nu te cară în van / Ci te cheamă în dans / De la înserat pînă la răsărit / Prin praful de pe beat“... Scratch-uri timide aruncă săgeţi înamorate înspre genul proxim în jurul căruia tinde să orbiteze Caravana PM:AM, dacă te laşi dus de dominoul de cuvinte al excelentului MC: dragi călători, sîntem în hip-hop. Sîntem? „E un concept nou, îmbrăţişează-l intens / Ia-ţi biletul la «All You Can Dance» / Şi ai şi rent-a-camel / Inclus în preţ / E o caravană care înconjoară întreg Pămîntul“...

Nici nu era greu de ghicit dacă ştiai că Norzeatic e un alt pseudonim al lui Vexxatu Vexx, omul care, alături de DJ Sleek, rescria prin 1999 codul genetic al acestui curent în muzica din România cu primul – şi über-referenţialul – disc (era, de fapt, o casetă) Methadon 3000, numit Veriga lipsă. Dar hip-hop-ul e doar o etichetă convenţională pentru acest al doilea album de studio operat şi performat de Norzeatic împreună cu binomul de DJ-i/producători Rusu & Flore (Khidja) şi cu o listă de invitaţi pe care apar nume precum Electric Brother, Tavi Scurtu sau amintitul Golcea.

Hip-hop-ul, dacă e să mă gîndesc la aportul lui Norzeatic şi ale sale deştepte, percutante şi adictive reprize de rhyming, este, cum spuneam mai sus, convenţia acestei producţii. În timp ce fetişul producătorilor Andrei Rusu şi Florentin Tudor pentru alte genuri muzicale este motorul background-ului instrumental al discului, care se împarte democratic între aerobic – unul dintre hiturile albumului se numeşte chiar „Exerciţiu aerobic“, în timp ce altul, tribalul „Dă-i“, se mişcă, narativ, în acelaşi teren, cu tot misterul picurat de inserturile sonice de odisee spaţială –, balearic house (citeşte disco leneş, extra-loopat şi tripant, de mal de mare), easy listening altoit cu efecte spaţiale (citeşte vintage electronică/library music) şi cosmic jazz, orice ar putea însemna chestia asta din urmă.

Caravana PM:AM e un album pe care hip-hop-ul se vinde doar în aluzii delicate. Iar ăsta devine chiar atuul său. Dacă, anul trecut, debutul pe disc al Norzeatic şi Khidja, Aici Acum, eşua tocmai din cauza unui destul de vizibil purism al producţiilor pe care le conţinea, de data aceasta eclectismul muzical pe care cei doi producători l-au introdus în studio îi livrează acestui album farmecul. Şi, foarte probabil, mai marele succes. 

Paul Breazu este jurnalist. 

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.