Furios, conștient și iute

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Furios, conștient și iute jpeg

● Napalm Death, Throes of Joy in the Jaws of Defeatism, Century Media Records, 2020.

Cînd plasezi la începutul albumului de debut, lansat într-o foarte-foarte îndepărtată zi de 1 iulie 1987, o piesă care se numește „Multinational Corporation”, pe care vocea lui Nicholas Bullen (se) articulează mai clar ca niciunde − „Multinational corporations, / Genocide of the starving nations” −, știi de unde vii și încotro vrei să mergi. Suficient de avangardist încît să cupleze (post-)punk-ul cu heavy metal-ul într-o paradigmă în care hardcore-ul ca viteză și greutatea aceea atît de blacksabbathiană să nu se respingă, Scum statua principiile unui gen fuzionist extrem care se va numi grindcore. Un gen care, așa cum spunea Dan Franklin într-un text pentru defuncta revistă Loops, era un produs al imposibililor ani de schisme sociale produse de thatcherism: „Napalm Death a fost sound-ul unei gîndiri politice care se desprinde de sine și se dizolvă în nihilism”. Indiferentă la dinamica nebună a schimbării componenței acestei formații în anii care au urmat, muzica ei, de la referențialul album secund din 1988, From Enslavement to Obliteration, la Apex Predator − Easy Meat, discul din 2015, și-a păstrat spiritul nealterat − în timp ce formula s-a mai adaptat vremurilor și „rafinat” −, continuînd să surfeze prin diversele teme sociale cu o coerență de invidiat.

Sîntem în 2020. O stafie, cea a thatcherismului, nu bîntuie doar Marea Britanie − Brexit-ul ne-o aduce, cu certitudine, mai aproape −, ci și o lume întoarsă pe dos. „In a state of collapse / Led by the invisible hand, / They tip the scales of equilibrium, / Structured delusional system, / Disorder”, șarja acum cinci ani, pe „Hierarchies”, Mark „Barney” Greenway. Mușchii acelei mîini invizibile s-au tot gonflat în intervalul scurs de atunci, pentru a strivi și mai mult, și mai intens: „Throbbing muscle, / Muscle, muscle, muscle! / Bowing muscle, muscle, / Muscle, muscle, muscle”. „Fluxing of the Muscle” este o piesă simptomatică pentru mare parte din acest foarte proaspăt album, al șaisprezecelea pentru Napalm Death, numit Throes of Joy in the Jaws of Defeatism − caustică, seismică, uzînd de groove pentru a da senzația că poate împinge la infinit aceste teribile cavalcade ritmice, rostogolind cuvintele ca niște bolovani supradimensionali, apelînd adesea la tușele de industrial și noise pe care grupul înființat în Meriden, West Midlands, le-a manipulat în anii ʼ90, nesfiindu-se să-și apeleze din cînd în cînd mai vechii eroii numiți Killing Joke sau să se recableze sporadic la mantrele death & black metal-ului.   

Pe Throes of Joy in the Jaws of Defeatism, Napalm Death nu inovează, pentru că Scum și From Enslavement to Obliteration au fost scrise la sfîrșitul anilor ʼ80, dar nu se dă în lături să-și reviziteze furioasa și relevanta tetralogie nouăzecistă, compusă din Utopia Banished, Fear, Emptiness, Despair, Inside the Thorn Apart și Word from the Exit Wound. Îndreptîndu-și, totodată, săgețile către avalanșa noului populism politic și efectele sale în lumea contemporană: injustiție, discriminare, inegalitate.

Paul Breazu este jurnalist.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.