Folk psihedelic

Publicat în Dilema Veche nr. 531 din 17-23 aprilie 2014
Folk psihedelic jpeg

● Current 93, I Am the Last Of All the Field That Fell, The Spheres, 2014. 

Pentru buna înţelegere a recomandării de faţă, trebuie să lăsăm puţin la o parte percepţia promovată de presa muzicală modernă cu privire la semnificaţia termenului „psihedelic“ (adică diverse imitaţii de Beatles, cu ceva suport vizual în culorile curcubeului). Rădăcinile acestei interpretări au de-a face cu obiceiul psihedelic al muzicienilor şaptezecişti, eventual cu teme lirice făcînd referire la acel obicei, mai degrabă decît cu sound-ul, cu experienţa auditivă resimţită de ascultător ori cu cea vizuală stimulată descriptiv prin versuri. Acest al doilea mod de a fi psihedelic s-a născut pe tărîmul muzicii electronice şi al performance-ului multimedia, avînd un reprezentant de referinţă, pe partea europeană, în şaptezeciştii Throbbing Gristle şi în descendenţii direcţi ai acestora: Psychic TV, Coil, Chris & Cosey, Nurse with Wound. 

Current 93 sînt, la rîndul lor, nepoţi (desprinşi din Psychic TV) ai acestei tulpini din care a derivat o întreagă mişcare psihedelică cu sensibilităţi oculte, abia recent recuperată cultural, după 30 de ani de mocnit în obscuritate şi după răposarea aducătoare de notorietate a cîtorva dintre protagonişti. În timp ce celelalte trupe sînt astăzi asociate cu precădere spaţiului electro-queer şi, în consecinţă, sînt ascultate ceva mai „la grămadă“, Current 93 au apucat pe un drum propriu, influenţat de scena gotică şi de romantismul ocult al începutului de secol XX, remixat în plan liric cu niţel misticism panreligios. Omologii britanici ai mult mai celebrilor Poe şi Lovecraft au scris, au trăit şi au sfîrşit într-un anonimat de pionierat similar cu al trupelor sus-menţionate. Current 93 încearcă să le perpetueze tradiţia prin muzică, de aceea referinţele la opera unor Aleister Crowley sau Arthur Machen reprezintă chei de decodare în titlurile, versurile şi chiar numele proiectului. Thomas Ligotti, cel mai de seamă epigon literar al sus-numiţilor, a compus şi a cîntat cu Current 93 pe cîteva materiale, începînd cu finele anilor ’90.

Cu excepţia cîtorva participanţi prezenţi cu oarecare regularitate (Stapleton de la Nurse with Wound, Michael Cashmore), Current 93 se prezintă drept o orchestraţie a diverşi invitaţi acompaniindu-l pe creierul conceptului, David Tibet, în recitarea cu patos şi intonaţie cvasimelodică a poemelor sale crowleyene. Consecinţa e că stilul practicat variază în funcţie de cine sînt acompaniatorii – de-a lungul anilor, am avut manifestări folk, electro, metal sau gotic ale „canalului“ Current 93. Cu albumul de faţă, Tibet se întoarce, după recentele escapade rock sau minimaliste, la sound-ul său cel mai accesibil şi mai popular, un folk psihedelic atît în teme, cît şi în ingineria sunetului, beneficiind de contribuţii de la cîteva nume sonore: dintre colegii de generaţie şi mai vechii colaboratori se remarcă Ossian Brown (Coil) şi Nick Cave (al cărui recent album poartă semne ale acestei colaborări); dintre antemergători se remarcă prezenţa unor membri ai recent resuscitatului colectiv Comus; dintre epigonii păstoriţi chiar la casa de discuri a lui Tibet îl avem din nou pe Antony (...and the Johnsons); iar din afara acestei paradigme culturale, avem saxofonul de coloratură al lui John Zorn. Versurile au căpătat puţină contemporaneitate (se pomeneşte şi despre hipsteri, la un moment dat) şi sînt oferite publicului separat, în cadrul volumului de poezii Sing Omega, care acumulează toată lirica lui Tibet, plus o postfaţă-eseu semnată Ligotti – un eveniment editorial major în literatura gotică recentă.

Ultimii ani au arătat un Current 93 dispus la a reduce densitatea muzicală în beneficiul celei lirice, strategie nefastă comercial, dar facilă sub aspect tehnic (ceea ce explică discografia imensă, chiar şi raportată la 30 de ani de carieră). I Am the Last of All the Field That Fell nu mai lasă impresia unui proiect solo şi nici nu bruiază cu disonanţele noise/metal ale experimentelor recente, fiind astfel un excelent punct de intrare în catalogul acestui grup autoexilat în spaţiile mai sinistre şi mai găunoase ale culturii alternative.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com

973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.

Adevarul.ro

Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.
 Razboi Rusia Ucraina elicopter rusesc de recunoastere şi atac Kamov Ka-52 Alligator in misiune de lupta in Ucraina 27-28 mai 2022 FOTO Profimedia / Ministerul rus al Apărării
Spațiul aerian, mortal pentru ambele părți, în războiul din Ucraina. Cum încearcă piloții să păcălească radarul VIDEO
Piloții ruși și ucraineni își asumă riscuri enorme la fiecare zbor, fie el cu un avion de vânătoare, fie cu elicopterele, în încercarea de a evita să fie depistați de radarele inamicilor.
Astronauți în spațiu  Captură video NASA png
Imagini spectaculoase publicate de NASA. Doi astronauți montează panouri solare pe Stația Spațială Internațională
NASA a publicat un scurt video cu doi astronauți americani care au instalat două panouri solare pe Stația Spațială Internațională, iar imaginile sunt spectaculoase.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.