Exotic & excepţional

Publicat în Dilema Veche nr. 554 din 25 septembrie - 1 octombrie 2014
Exotic & excepţional jpeg

ÔŚĆ Youn Sun Nah, Lento, ACT, 2013. 

Surprinz─âtor de pu┼úin jazz pentru un produs al casei de discuri ACT, pe recentul disc al sud-coreenei Youn Sun Nah. Pe seama asta se poate pune succesul exploziv al materialului, unul din cele mai bine primite albume din memoria recent─â, comercial vorbind, al casei de discuri ┼či al jazzului modern ├«n general. Devine destul de repede evident c─â materialul e o manevr─â de deschidere spre o pia┼ú─â mai larg─â, dincolo de nucleul puri┼čtilor ┼či eclecticilor lumii jazz. E cu at├«t mai surprinz─âtor cu c├«t la acest pas contribuie instrumenti┼čti de prestigiu din portofoliul ACT, majoritatea prezen┼úi pentru al treilea album consecutiv, al─âturi de diva coreean─â ÔÇô scandinavii Ulf Wakenius (chitar─â) ┼či Lars Danielsson (bass/violoncel), francezii Vincent Peirani (noul recrut, la acordeon) ┼či Xavier Desandre-Navarre (percu┼úie).

Albumul e de natur─â s─â despart─â apele comunit─â┼úii jazz care, ca orice comunitate de ni┼č─â, e puternic polarizat─â ├«ntre, pe de o parte, fanatici preten┼úio┼či ce consum─â genul cu religiozitate audiofil─â ┼či ├«l discut─â ├«n sentin┼úe, ┼či, pe de alt─â parte, ascult─âtori mai superficiali, dar ┼či mai dispu┼či la a ├«mp─ârt─â┼či pl─âcerea propriilor experien┼úe. De c─âtre prima categorie acest album va fi primit ca o ru┼čine ÔÇô nu at├«t datorit─â calit─â┼úii materialului, c├«t prezen┼úei unui cover version dup─â ÔÇ×HurtÔÇť, piesa celor de la Nine Inch Nails (├«n condi┼úiile ├«n care puri┼čtii n-au apucat s-o ierte pe artist─â pentru cover-ul Metallica de pe albumul precedent). De┼či Nah ├«i r─âzuie┼čte ┼či ├«ndep─ârteaz─â un strat de ├«ntunecime, piesa lui Reznor se revars─â peste o parte din album, impregn├«ndu-i stilul baladist-emo┼úional cu instrumenta┼úie minimal─â, inclusiv pe piesele compuse de acompaniatorii divei. Contribu┼úiile lui Peirani (ÔÇ×Full CircleÔÇť, ÔÇ×Empty DreamÔÇť) s├«nt cl─âdite pe un acordeon boem fran┼úuzesc ┼či ofer─â ging─â┼čii ce n-ar fi nelalocul lor ├«n filme precum Am├ęlie. Contribu┼úia lui Danielsson (ÔÇ×WaitingÔÇť), cu ceva plus de violoncel, sun─â celtic ┼či new age ┼či se apropie periculos de Loreena McKennitt. Contribu┼úia lui Wakenius (ÔÇ×Momento MagicoÔÇť) e singura bucat─â de jazz de la un cap─ât la altul, axat─â pe acroba┼úii vocale de tip scat cu un solo virtuos de chitar─â pe la mijloc, ├«n timp ce restul colegilor se mul┼úumesc s─â ┼úin─â isonul. Lista de contribu┼úii externe e completat─â de trei buc─â┼úi culese din genunea vremii ┼či surse extrem de diversificate: ÔÇ×ArirangÔÇť e un c├«ntec tradi┼úional coreean; piesa ce d─â titlul albumului e o compozi┼úie fin-de-si├Ęcle a rusului Alexander Scriabin; ÔÇ×Ghost Riders in the SkyÔÇť e cover dup─â autorul de coloane sonore western Stan Jones. Ultima dintre piesele men┼úionate are aici una din cele mai interesante prelucr─âri din istoria de aproape 70 de ani a compozi┼úiei ┼či e totodat─â v├«rful albumului, mixul country-coreean-scandinav fiind pe c├«t de improbabil, pe at├«t de interesant livrat, cu o afectare vocal─â de tip Bj├Ârk meets Tom Waits. Albumul e completat cu trei compozi┼úii personale ale divei, balade c├«ntate cu patos, menite s─â ├«i scoat─â ├«n eviden┼ú─â textura vocal─â ┼či accentul catifelat.

Jazzerul hedonist-tolerant va recunoa┼čte c─â to┼úi cei prezen┼úi pe acest album ┼či-au demonstrat, ├«n repetate r├«nduri, rostul ├«n istoria recent─â a jazzului ÔÇô chiar ┼či Youn Sun Nah, de┼či a cochetat ├«n mod repetat cu pop-ul ┼či jazz-ul de cafenea parizian─â, are un portofoliu de demonstra┼úii tehnice pe care nu i-l poate pune nimeni la ├«ndoial─â. Presta┼úia instrumental─â retras─â de pe acest album ┼úine de conceptul minimalist al albumului ┼či de strategia de a pune spa┼úiu de manevr─â la dispozi┼úia unei dive exotice cu o voce excep┼úional─â. ├Än ciuda secluziunii favorizate de puri┼čti, e nevoie de astfel de albume pentru a deschide apetitul publicului mai speriat de jazz, iar contrastul dintre discursul ├«nc─ârcat emo┼úional al protagonistei ┼či spa┼úialitatea acompaniamentului e o poart─â larg deschis─â spre acest soi de public ┼či o miz─â esen┼úial─â a concertelor ce vor promova acest album.

Youn Sun Nah & Ulf Wakenius vor concerta ├«n deschidere pentru Paolo Fresu Devil Quartet, pe 14 octombrie la Sala Radio din Bucure┼čti.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com

Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...
Pas─ârea vorbitoare jpeg
Pas─ârea vorbitoare
O lume tainic─â prinde astfel s─â ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultiv─â deopotriv─â gra╚Ťia gestului de dans ╚Öi precizia observa╚Ťiei antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ jpeg
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ
Patronate de cea mai citit─â revist─â de cultur─â din Rom├ónia,┬áÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ┬ás├«nt un proiect itinerant, av├«nd p├«n─â acum edi╚Ťii ├«n Arad, Timi╚Öoara, Cluj-Napoca ╚Öi, ├«ncep├«nd din acest an, Oradea.
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022 jpeg
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022
Gala Premiilor Radio Rom├ónia Cultural, edi┼úia a XXI-a, ┼či-a desemnat c├«┼čtig─âtorii luni,┬á18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio jpeg
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio
├Än Joia Mare (21 aprilie), de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului┬áCristian Oro╚Öanu, vor evolua pe scena S─âlii Radio dou─â dintre ansamblurile Radio Rom├ónia:┬áOrchestra Na┼úional─â Radio┬á╚Öi┬áCorul Academic Radio┬á(preg─âtit de dirijorul┬áCiprian ╚Üu╚Ťu).
Metafizica lui Danilov jpeg
Metafizica lui Danilov
Multe dintre poeme au la origine experien╚Ťe livre╚Öti, ├«n vreme ce altele pot fi considerate prelucr─âri personale, fantasmatice, delirante ale acestor experien╚Ťe.

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.