Doi pedagogi de şcoală veche

Publicat în Dilema Veche nr. 739 din 19-25 aprilie 2018
Doi pedagogi de şcoală veche jpeg

● The Herbaliser, Bring Out the Sound*, BBE Records, 2018. 

Cînd, în 1997, The Herbaliser, proiectul muzical creat la începutul anilor ’90 de Jake Wherry și Ollie Teeba, lansa cel de al doilea album, Blow Your Headphones, la esențialul label independent Ninja Tune, el se conecta unui moment foarte particular în muzica britanică, anii de glorie mainstream ai acid jazz-ului și trip hop-ului, chiar atunci cînd aceste scene începeau să se erodeze. Wherry și Teeba aduceau în peisaj, dar și în portofoliul casei de discuri londoneze, pe lîngă fetișul pentru jazz-funk-ul american al anilor ’70 și soundtrack-urile filmelor de suspans, o apetență formidabilă pentru începuturile hip-hop-ului și o tehnică inovatoare de sampling. The Herbaliser reușea, prin intermediul acestei rețete, să devină repede un nume important pentru sound-ul alternativ al epocii și să contribuie serios la notorietatea label-ului fondat de cei doi membri ai Coldcat. BYH suna întunecat, în cel mai frivol mod cu putință, și agreabil, ajungînd chiar să aibă o prestație relativ onorabilă într-un top britanic despre care nu se știu prea multe – UK R&B Albums Chart. Hip-hop fără MCing – cu excepția unor intervenții frugale și fugare ale unor Jean Grae, alias What? What?, o vedetă a underground-ului newyorkez, Big Ted și Fabian –, albumul acesta s-a clasicizat instantaneu, devenind o sursă foarte convenabilă & confortabilă pentru proiecte care, la destui ani distanță, s-au numit, de exemplu, Gorillaz.

Au trecut de atunci 21 de ani și, odată cu ei, șapte albume de studio, două sesiuni discografice cu o formație instrumentală și trei compilații pe care The Herbaliser și-au perpetuat metoda, cu suișurile (Something Wicked This Way Comes) și coborîșurile (Same As It Never Was) obligatorii într-o carieră atît de lungă. În martie anul acesta, după o pauză de cinci ani de la ultimul LP, a apărut, la un alt label britanic, BBE Records, un nou album, numit Bring Out the Sound. Single-ul „Seize the Day“, featuring-ul lui Just Jack, nu numai că începe cu o chitară acustică și te trimite fără să stea pe gînduri cîndva între 1996 și 2000, dar ar putea fi oricînd tema centrală a oricărui film din seria James Bond, cu ale sale aranjamente orchestrale cinematice și cu vibe-ul romanțios, fatal și caramelizat – „And every little twist of fate / Could be a cause to celebrate“. The Herbaliser se simte bine astăzi făcînd pop, iar „Over & Over“, piesa pe care este invitată vocalista Stac, și „Twenty Years“, cu Mark Keds, muzician trecut prin trupe ca Senseless Things, The Wildhearts și Deadcuts, confirmă, dacă mai era nevoie, asta. Dacă, pe de o parte, Bring Out the Sound poate fi considerat a fi cel mai pop album din discografia formației, intervențiile lui Rodney P, unul dintre primii artiști hip-hop din Marea Britanie, pe „Like Shaft“ (alături de 28luchi) și „Some Things“ (alături de Tiece) contrapunctează, oferindu-i albumului aerul acela al muzicii care a îmbătrînit elegant. 

* Noul album al The Herbaliser poate fi ascultat gratuit și cumpărat în format digital de pe pagina de Bandcamp a trupei britanice, la adresa theherbaliser.bandcamp.com/album/bring-out-the-sound

Vineri, 29 iunie, The Herbaliser va concerta la Cluj, în Parcul Central, pe scena principală a Jazz in the Park. Festivalul, care va avea loc între 21 iunie și 1 iulie, are pe afiș nume precum Juan de Marcos & Afro-Cuban All Stars, Richard Bona ­Group, Nik Bartsch’s Ronin, Alfa Mist, Exit Oz, Bill Laurance, Forq și Fanfare Ciocârlia, printre alții. Mai multe informații despre eveniment găsiți pe site-ul dedicat lui, la adresa jazzinthepark.ro.

972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.
969 15 Banu1 jpg
„Eu, eu, eu… ce plictis” (Cioran)
Eul e pernicios cînd se constituie în focar prioritar al artei, dar el nu intervine monoton, căci manifestările îi sînt multiple și ele reclamă evaluări diverse.
969 16 sus coperta Romila jpg
Bacovia, prima „viață”
Cîteva lucruri evită să facă autorul cu subiectul său și cred că ele sînt esențiale pentru o reușită a genului.
969 16 jos coperta Marius jpg
Riscul de a citi
Citind Lolita în Teheran rămîne prima carte care dezvăluia riscurile de a citi literatură occidentală într-o țară fundamental islamică.
p 17 jpg
Dubla doi
Regizorul Michel Hazanavicius și-a făcut o reputație (pompată, trebuie spus) din voluptatea cu care pastișează mituri ale cinema-ului.
969 17 Breazu jpg
Forme și fonduri
Foarte probabil că acesta este motivul pentru care Stumpwork poate fi tot ceea ce a fost anul trecut New Long Leg, dar este încărcat, pe fond, cu mai multă autonomie, cu mai mult spațiu, cu mai multă atmosferă.
p 23 Intilnirea golului plin cu plinul gol, 1959 jpg
„Arca lui Noe“ și bestiarul braunerian
De la începuturile creației lui Victor Brauner pînă la ultima serie de lucrări consacrată Mitologiilor și Sărbătorii Mamelorîn anul 1965, opera sa este traversată de reprezentări ale păsărilor și animalelor.
Afiș spectacol „Interior Exterior” png
„Interior/Exterior” – Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi
O radiografie a spaimei, dar și o fotografie a speranței. Un spectacol al zidurilor pe care le-am ridicat în noi, dar pe care le putem ocoli oricînd în pași de dans. Dar cine ne învață să dansăm?

Adevarul.ro

vaccin covid foto Pixabay
COVID-19. Unde putem face vaccinul bivalent în România
La finalul săptămânii trecute a sosit în România vaccinul anti-COVID bivalent, care în statele din Vest se administrează încă din septembrie.
Zimbru Romsilva jpg
Un zimbru impunător, filmat la masă într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț VIDEO
Cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, are în Parcul Natural Vânători Neamț toate condițiile de hrană și adăpost. Este „la el acasă”, după ce specia a fost reintrodusă în urmă cu câteva decenii.
Lukasenko si Vladimir Putin FOTO Profimedia
Lukașenko îl ceartă pe Zelenski că pune condiții „gigantului Rusia” pentru negocieri
Alex=ksandr Lukașenko consideră că Ucraina ar trebui să se așeze la masa negocierilor și că face o „greșeală" prin înaintarea unor condiții prealabile pentru discuțiile de pace cu Rusia.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.