Din anii 90, cu dragoste

Publicat în Dilema Veche nr. 434 din 7-13 iunie 2012
Din anii 90, cu dragoste jpeg

● Garbage, Not Your Kind of People, STUNVOLUME, 2012.

Sîntem în anii ’90. Un post de televiziune numit MTV îşi trăieşte, cu audienţe înspăimîntătoare, gloria, preformatînd gusturile unui public mai flămînd ca niciodată. Cobain e un prînz delicios. Îl devorăm de pe canapelele cu vedere spre ecranele televizoarelor noastre color, pînă în secunda în care un glonţ – oprit în ţeasta lui Kurt pe 8 aprilie 1994, în Vinerea Neagră a grunge-ului – ne va strica, pentru cîteva momente, festinul. Nici o problemă, mergem mai departe. Sîntem cele mai necrofage animale atunci cînd vine vorba de cultură pop.

În ziua în care generaţia încălţată cu bascheţi suprauzaţi, îmbrăcată cu pulovere lălîi şi îndopată cu cinismul demotivant al curentului plecat din Seattle îşi pierdea idolul, trei muzicieni cu pedigree-uri impecabile – Butch Vig, producătorul irepetabilului Nevermind, Duke Erikson şi Steve Marker – se întîlneau, undeva în Londra, cu o tipă. O necunoscută la vremea aceea: Shirley Manson. Iar asta e, foarte pe scurt, povestea apariţiei unei trupe care, în ciuda celor doar patru albume de studio scoase în 10 ani, între 1995 şi 2005, a devenit marker-ul muzical al deceniului alternative trăit de MTV. Şi de noi, oamenii de pe canapele. Garbage, căci despre acest grup e vorba, a subsumat şi remixat tot ceea ce au produs bisericuţele muzicale ale acelor timpuri, balansînd cu graţie între un pop cu nuanţe sonice futuriste şi anti-pop, între trecutul lui Butch Vig ca arhitect al sound-ului unor Sonic Youth, The Smashing Pumpkins şi, evident, Nirvana, intrarea tupeistă în mainstream a electro-ului şi sex appeal-ul nevrotic al disfuncţionalei domnişoare, pe atunci, Manson.

Sîntem în 2012. Pe MTV muzica a pierdut meciul în favoarea reality show-urilor şi a serialelor. Ne hrănim cu videoclipuri de pe alte medii. Şi, uitînd de MTV, am uitat complet de Garbage.

Anul acesta, trupa lui Vig s-a smuls dintr-un somn de şapte ani, revenind cu un album botezat Not Your Kind of People, fără a fi abandonat formula care i-a adus, în timpurile acelea pe care le-am uitat, succesul. Opener-ul „Automatic Systematic Habit“ nu minte: energie, zgomot, bombastică şi distors. Plus vocea tensiona(n)tă, virusată de accese de furie, a unei prinţese de gheaţă – Shirley Manson. „This time I won’t be your dirty little secret / Tell your mother, tell your brother / Tell your friends, tell your teacher“… „Big Bright World“ se joacă de-a ambientalul pentru a exploda, brusc, într-un masacru sonor dominat de cele mai murdare şi testosteronice riff-uri de chitară din istoria trupei americane. Acei ani ’90 ai MTV-ului îşi pot revendica, la aproape 20 de ani distanţă, unul dintre imnuri. Single-ul „Blood for Puppies“ nu stă departe de mai vechea „Queer“, în timp ce „Battle In Me“ îmi aminteşte de „I’m Only Happy When It Rains“. Astfel curge acest al cincilea album de studio al Garbage pînă la final, nelăsîndu-mi nici o secundă impresia că tot ceea ce e pe el n-ar aparţine unei anumite trupe, esenţială în sound-ul pop-ului comercial nouăzecist. În fapt, dacă Not Your Kind of People ar fi apărut cîndva între Garbage, primul album, din 1995, şi Version 2.0, secundul, lansat trei ani mai tîrziu, totul ar fi fost în regulă.

Trupa Garbage va concerta în prima seară a festivalului B’Est’Fest (6-8 iulie). Mai multe la www.bestfest.ro.

Paul Breazu este jurnalist.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a căsătorit. Cum a arătat marele eveniment: „M-am trezit soție” FOTO
Fiica cunoscutului rapper Eminem, Hailie Jade Scott, și-a pus pirostriile. Tânăra de 28 de ani s-a căsătorit cu Evan McClintock sâmbătă, 18 mai, în orașul Battle Creek, Michigan.
image
Fiica Lisei Marie Presley se opune licitației Graceland, proprietatea emblematică a legendarului Elvis Presley
Nepoata lui Elvis Presley, actrița Riley Keough, încearcă să împiedice vânzarea Graceland, reședința regretatului cântăreț din Memphis, Tennessee, relatează BBC.
image
Vești bune pentru șoferii de camion: soluții pentru traficul intens din vama Giurgiu-Ruse
Șoferii de TIR ar putea scăpa de cozile interminabile din punctul de trecere al frontierei Giurgiu-Ruse. Autoritățile române și bulgare vor să redeschidă conexiunea de feribot pe ruta Giurgiu-Ruse pentru a reduce traficul intens și blocajele de pe podul peste Dunăre.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.