Cvasi-subliminal

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 904 din 5 ÔÇô 11 august 2021
Cvasi subliminal jpeg

ÔŚĆ Eivind Aarset & Jan Bang, Snow Catches On Her Eyelashes, Jazzland, 2020.

ÔŚĆ Dark Star Safari, Dark Star Safari, Arjunamusic, 2019.

Ros de invidia de a nu avea un eveniment care s─â poat─â concura cu cel de la G─âr├«na, Clujul tot ├«ncearc─â de mai mul╚Ťi ani s─â lanseze o contraofert─â. S-au testat fel de fel de formate live-jazz ÔÇô saloane exclusiviste ale elitelor industriei IT locale, ini╚Ťiative gonzo ale unor pasiona╚Ťi cu spirit de sacrificiu, evenimente populiste ├«n care jazz-ul era cel mult element de intersec╚Ťionalitate. Avem macro-evenimente precum Untold, TIFF, Comic Con ╚Öi altele de calibru international, ├«ns─â dou─â tipuri de evenimente nu se agregau nicicum prin aceste p─âr╚Ťi ÔÇô un festival rock/metal ╚Öi un festival jazz. Despre prima categorie nu avem nici un semn ├«ncurajator ÔÇô cele mai mari evenimente de gen s├«nt cu trupe chemate de UDMR cu ocazia Zilelor Maghiare ori concertele-omagiu la trecerea ├«n nefiin╚Ť─â a c├«te unui rocker cu statut de legend─â local─â.

Jazz-ul, ├«n schimb, are ├«n sf├«r╚Öit ocazia s─â ofere ceva. Smida Jazz Festival se relanseaz─â vara asta ├«n loca╚Ťia exotic─â de munte (apusean) care ├«ncearc─â s─â reproduc─â re╚Ťeta succesului b─ân─â╚Ťean ÔÇô o atmosfer─â de ÔÇ×retreatÔÇŁ ╚Öi detoxifere tehnologic─â ├«mbinat─â cu expunerea la avangarda muzical─â interna╚Ťional─â, jazz ╚Öi post-jazz oferind experien╚Ťe audiovizuale ├«n care impactul psihotropic se ├«mbin─â cu acroba╚Ťia instrumental─â, oxigenarea trupului se completeaz─â cu cea a intelectului.

Deja precedenta edi╚Ťie fixase un standard privind preten╚Ťiile publicului, a╚Öa c─â pentru ce se credea a fi o edi╚Ťie de avarie ├«n 2021, cu line-up anun╚Ťat t├«rziu, nu s-a f─âcut totu╚Öi rabat de la pedigree.

Superstarurile edi╚Ťiei s├«nt cuplul norvegian Eivind Aarset & Jan Bang, fiecare cu renume de sine st─ât─âtor, care au ╚Öi un proiect colaborativ, sau mai multe, dac─â distingem ordinea ├«n care le apar numele pe coperte sau diversele permut─âri cu al╚Ťi colegi de scen─â. Cele mai recente dou─â materiale purt├«ndu-le semn─âtura colaborativ─â s├«nt excelente introduceri (pe u╚Öi diferite) ├«n portofoliile acestora. S├«nt ╚Öi dou─â motive care instig─â la curiozitate fa╚Ť─â de prezentarea live a unor muzici despre care nu ├«╚Ťi dai seama cum ar putea fi alc─âtuite doar citind lista de ingrediente instrumentale.

Din perspectiva accesibilit─â╚Ťii ╚Öi diversit─â╚Ťii experien╚Ťei auriculare, al─âturarea celor doi experimentatori e mai propice dec├«t minimalismul fiec─âruia luat separat. Chitara lui Aarset nu sun─â ca o chitar─â, pianul lui Bang nu e folosit pentru muzic─â de pian, ├«ns─â laolalt─â se completeaz─â ├«ntr-o muzic─â (tot mai) ambiental─â, sacrific├«nd afilierea jazz pentru ceva cvasi-subliminal ce se apropie cu fiecare album de Brian Eno. De altfel, Jan Bang l-a ╚Öi invitat pe Eno acu' ceva ani s─â fie curator al festivalului Punkt, un spa╚Ťiu intersti╚Ťial artistic ce nu poate fi revendicat de genurile muzicale tradi╚Ťionale. Albumul Snow Catches On Her Eyelashes pare n─âscut din laboratoarele acelui festival, o coloan─â sonor─â a tandre╚Ťilor subpolare.

m2 jpg jpeg

Cel mai interesant e totu╚Öi proiectul Dark Star Safari ÔÇô surpriza e vocea asigurat─â de Jan Bang, o aventur─â similar─â cu a lui Stian Westerhus pe materialele recente, acel ton melancolic-├«ng├«nat-noir practicat ╚Öi de Ulver; poate o tentativ─â de a patenta un nou stil vocal ├«n Norvegia, de╚Öi datoreaz─â ceva unor David Sylvian ╚Öi Scott Walker. Proiectul Dark Star Safari se transform─â ├«n trup─â, s-a anun╚Ťat un al doilea album pentru la toamn─â. Cei doi protagoni╚Öti s├«nt ├«nso╚Ťi╚Ťi de Erik Honor├ę (co-ini╚Ťiatorul festivalului Punkt al─âturi de Bang) ╚Öi Samuel Rohrer (fondator Arjunamusic, casa de discuri dedicat─â public─ârii de muzic─â electronic─â experimental─â ce g─âzduie╚Öte ╚Öi acest material) ╚Öi extrase vocale de la Sidsel Endresen.

Eivind Aarset & Jan Bang vor concerta la Smida Jazz Festival (20-21 august). Mai multe la www.smidajazz.ro.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordeaz─â voci narative surprinz─âtoare, de la intelectuali ╚Öi corporati╚Öti la gospodine cu blog de g─âtit, de la so╚Ťii ratate bovaric la scriitori c─âl─âtorind bezmetici pe ╚Öosele ├«ntre lans─âri de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la ├«nainta╚Öii lui (Chaplin, bun─âoar─â) ╚Öi a ├«n╚Ťeles c─â hazul ar putea s─â ne duc─â ceva mai aproape de adev─ârul negru, ├«nv─âluindu-ne ca o protec╚Ťie ╚Öi-apoi abandon├«ndu-ne ├«n ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradi╚Ťie din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) pluseaz─â cu programe mai spectaculoase ╚Öi expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre ╚Öi imagini ÔÇô interviu cu artistul vizual Ana TOMA
ÔÇ×Recitesc cartea de c├«te ori e nevoie p├«n─â se contureaz─â o imagine mental─â care s─â surprind─â atmosfera volumului ├«n ansamblu.ÔÇŁ
956 15 Banu1 jpg
Ultima dat─â
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
ÔÇ×Proud LadiesÔÇŁ. O istorie dansat─â a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan ╚Öi o tu╚Ö─â feminist─â ÔÇô a╚Öa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner ÔÇô ÔÇ×Num─ârÔÇŁ sau ÔÇ×Domnul 45ÔÇŁ
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
ÔÇ×ParadisÔÇŁ aduce la via╚Ť─â o lume extrem de complex─â, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimb─âri care se fac abia sim╚Ťite, dar care urmeaz─â s─â-l zguduie ╚Öi s─â-l scufunde ├«n m├«lul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelen╚Ť─â al m─ârturiilor de alt─â epoc─â. Iar un elocvent exemplu ├«n acest sens este cartea de amintiri recent ap─ârut─â a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La r─âscruce de vremuri
Frammartino lucreaz─â greu (ÔÇ×Il bucoÔÇŁ este doar al treilea lungmetraj al s─âu ├«n mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e str─âin─â nici de rezultate str─âlucite, nici de orbiri ╚Öi manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mi╚Öcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invoc├«nd condi╚Ťia magic-r─âzbun─âtoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei ╚śora
Erai ceea ce mi s-a p─ârut a fi primul om cu adev─ârat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski ÔÇô cea mai actual─â biografie a liderului ucrainean apare ├«n rom├ón─â
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×Valul negruÔÇŁ de Kim Ghattas
ÔÇ×Kim Ghattas poveste╚Öte ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observa╚Ťia direct─â, investiga╚Ťia jurnalistic─â.ÔÇŁ
954 16 Cop1 jpg
Rememor─âri fic╚Ťionale
Asist─âm ├«n ace╚Öti ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat ├«ndeob╚Öte minor. Vorbim despre biografia roman╚Ťat─â.
p 17 2 jpg
Despre filmele c├«╚Ötig─âtoare la Vene╚Ťia ╚Öi Berlin
ÔÇ×EvenimentulÔÇŁ este un film realist, ╚Öi tocmai aceast─â op╚Ťiune a tonalit─â╚Ťii ├«l recomand─â drept un vehicul de n─âdejde pentru o nara╚Ťiune cu concluzie clar─â, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar ÔÇ×Regele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ va fi prezentat la sec╚Ťiunea ÔÇ×History and CinemaÔÇŁ din cadrul BIFF
Edi╚Ťia a XVIII-a se va desf─â╚Öura ├«n perioada 29 septembrie ÔÇô 9 octombrie 2022, sub ├Änaltul Patronaj al Alte╚Ťei sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 ÔÇô ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ
Edi╚Ťia a patra a Musica Ricercata Festival, ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ, are la baz─â un concept dedicat p─âcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebe╚Öelea la Napoli, opera ÔÇ×La foresta dÔÇÖHermanstadÔÇŁ (ÔÇ×P─âdurea SibiuluiÔÇŁ).
Afis Barbu FormaDeva jpg
ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ ÔÇô expozi╚Ťie Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expozi╚Ťia ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ, p├«n─â ├«n data de 5 august 2022, la Galeria Na╚Ťional─â de Art─â Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoa╚Öte diferen╚Ťele dintre echivocul pur ╚Öi simplu (periculos, pentru c─â indecis ╚Öi flotant) ╚Öi acela care pune nuan╚Ťele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
╚śaptesprezece scriitoare de v├«rste diferite (n─âscute ├«ntre 1933 ┼či 1979) au fost invitate s─â scrie despre experien┼úa lor, ca femei, ├«n comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste ╚Öi al╚Ťi demoni
Alice Diop urm─âre╚Öte ├«n film patru b─ârba╚Ťi pe care ├«i ├«ntreab─â despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare ╚Öi o voce metal l─âtrat─â pentru o pozi╚Ťionare comercial─â c├«t de c├«t coerent─â m─âcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live ╚Öi pentru cei mai pu╚Ťin interesa╚Ťi de identitatea chitaristico-matematic─â a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati, carte ap─ârut─â de cur├«nd la Editura Humanitas, ├«n Colec╚Ťia Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Doliu în sportul românesc: Baschetbalista Alessia Maria Raiciu s-a stins în ziua în care a împlinit 18 ani
O veste cutremurătoare a apărut, astăzi, pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Baschet, în legătură cu o jucătoare extrem de promiţătoare.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau ÔÇ×dup─â bine vine r─âuÔÇť. Cum se manifest─â, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune fa┼ú─â fericire, f─âr─â a avea un motiv ra┼úional pentru acest lucru. ├Än termeni de specialitate, aceast─â form─â de anxietate se nume┼čte ÔÇ×cherofobieÔÇť, iar cei afecta┼úi fac tot posibilul s─â evite sentimentul de fericire.
image
Afacerile b─ânoase cu o p─âstr─âv─ârie ┼či o firm─â de taximetrie, f─âcute de un poli┼úist ├«n timpul serviciului
Fost adjunct al Poli┼úiei Mioveni, comisarul Marius Aioanei a f─âcut, timp de patru ani, numeroase afaceri b─ânoase ├«n timpul serviciului, de┼či acest lucru este interzis de lege. Poli┼úistul promova constant pe Facebook dou─â firme de┼úinute de c─âtre familia sa, o p─âstr─âv─ârie ┼či o firm─â de taximetrie

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.