Cu Bruce Lee la Mamaia

Daniel-Silvan PETRE
Publicat în Dilema Veche nr. 475 din 21-27 martie 2013
Cu Bruce Lee la Mamaia jpeg

În memoria lui Alvin Lee (19 decembrie 1944 – 6 martie 2013) vocalistul şi chitaristul trupei Ten Years After.

La ora aia, în vara anului 1993, cînd m-a sunat Mihai Godoroja să mă-ntrebe dacă nu aş vrea să cînt la acelaşi festival cu Alvin Lee şi Jack Bruce, am trăit un moment de spaimă existenţială. Pînă atunci, mă erijasem (un „deci“ sau un „decît“ al anilor ’90) în reprezentantul generaţiei flower power în România; acum, trebuia să mă confrunt cu propriii zei.

După cîteva zile, organizatorii erau disperaţi că tobarul lui Alvin Lee voia să cînte numai şi numai pe un set de tobe cu bass-ul supradimensionat, şi întîmplarea fericită a fost că tobele mele aveau exact dimensiunile cerute. Asta însemna că existau şanse ca Alvin Lee sau Jack Bruce să le atingă, măcar în treacăt! Din păcate, trenul avea uşile vagoanelor prea mici pentru nişte tobe cu schepsis, aşa că a trebuit să le demontăm în plin peron, printre familişti şi „kinderi“ cu surprize neplăcute, echipaţi de plajă. Cumpărasem un compartiment întreg, de şase locuri, pentru patru oameni şi restul echipamentului, chestie care nu i s-a părut deloc OK naşului, pentru că „toba nu e om“, ca să citez din memoria afectivă. Păi, hai să spunem că pe locul de la geam stă domnul Tama Superstar, şi-aşa scaunele de pluş nu fac diferenţa între organic şi anorganic! După o tîrguială cu chiote şi dansuri (ştiu că vă întrebaţi de ce nu am mers cu o dubiţă, dar povestea se întîmpla în anii ăia fericiţi, în care să ai maşină însemna un fel de pact cu diavolul, adică cu bătrînii de peste 30 de ani, însuraţi şi purtători de costum), i-am zis exasperat: „Dom’le, dumneata ştii că dacă nu ajungem deseară la Mamaia, nu mai poate avea loc concertul lu’ Bruce şi Lee?“ „Cum, vine Bruce Lee în România? Păi, de ce nu ziceţi aşa, fraţilor?“ Şi, închizînd uşa compartimentului, ne-a lăsat în plata Domnului.

Am văzut filmul Woodstock prin 1985, cînd aveam 17 ani şi eram indecis între punk şi heavy metal. A fost prima oară cînd am plîns cîteva ore în şir, poate mai mult decît la înmormîntarea bunicii mele. Cel mai tare mă impresionase băiatul acela bălai, care a cîntat pe cord deschis şi a plecat de pe scenă cu un bostan pe umăr. Pe atunci, YouTube însemna un vecin cu rude în străinătate, care-ţi închiria cîteva casete şi un videoplayer pentru numai (strict!) o noapte, la un preţ echivalent cu juma’ de salariu decent. Am ţinut caseta o săptămînă, cu orice risc. În prima duminică, m-am dus repejor în piaţa de vechituri din Timişoara (un fel de mall comunist semilegal, care ar merita o descriere detaliată) şi am cumpărat orice revistă sau disc de vinil ce părea a fi din anii ’60, mergînd înapoi pe firul apei, ca un sturion din cărţile Ilenei Mălăncioiu. Aşa am dat de Cream şi am intrat în altă zodie, cea a improvizaţiilor psihedelice lungi şi dese, şi a textelor de muzică ce-ar fi putut sta, liniştite, într-o carte de poezie.

La Mamaia m-am pomenit stînd la o coadă la singurul chioşc cu cremvurşti de pe toată faleza. În faţa mea erau doi străinezi îmbrăcaţi desuet, care, evident, nu se aflau la locul faptei pentru româncele pline de dezinhibiţii. Arătau cumva ca doi bunicuţi din RDG. Erau Alvin Lee şi Jack Bruce, adică ăia de dăduseră mîna cu alde Jim Morisson şi Jimi Hendrix. Tocmai fusese o nouă inflaţie, şi Alvin Lee avea o cărămidă de bancnote de 50.000 de lei în mînă. S-a întors galeş spre mine şi m-a întrebat dacă e bogat. Era dezamăgit că trebuia să mănînce „odogi“; îşi făcuse iluzii că va cînta, pentru prima oară, într-o ţară necocalizată.

I-am împuiat capul cu vastele mele cunoştinţe muzicale, cumva ca purtător de cuvînt al naţiei, dar mi-a tăiat-o scurt şi creţ: „OK, man! Sper să nu-mi aduci un bostan deseară.“ L-am rugat s-o lase pe prietena mea să ne facă o poză, dar a preferat să-i fac eu o poză cu prietena mea. Bun şi-aşa, măcar avem aceleaşi gusturi la femei. Cînd şi-a luat restul de la „odogi“, a observat că pe o bancnotă era chipul lui Brâncuşi. „Wow, Brancuzi? Era român? O să păstrez chestia asta, man!“ A făcut cîţiva paşi, după care s-a întors şi, arătînd spre tricoul meu cu Hendrix, mi-a zis: „Jimi era un chitarist destul de bun.“

Daniel-Silvian Petre este scriitor şi muzician.

952 15 1 jpeg
Tăcerea capodoperei și foșnetul vieții
Teribila absență a emoției, am înțeles, își avea sursa în faptul că aceste monumente exemplare le port în mine, că ele s-au cristalizat ca diamante intangibile.
952 16 Pdac jpg
Cartea-junglă
Mozaicul referențial al cărții lui Alexandru N. Stermin poate părea deconcertant, dacă n-ar fi subsumat unei idei centrale: aceea că sîntem efectiv „căzuți din junglă” și că dinamica biologică și socială a junglei poate da seama de ceea ce am fost și de ceea ce am devenit, în prezent.
952 17 foto Oana Monica Nae jpg
Cîntă, zeiță, mînia ce-aprinse pe Venus Actrița
„Fur” este un spectacol despre relația de putere dintre bărbați și femei în mediul artistic și are la bază un roman, „Venus im Pelz” (1870), al scriitorului austriac Leopold Ritter von Sacher-Masoch,
Coperta Muzeul jpg
Carte nouă la Charmides: „Muzeul convorbirilor întrerupte” de Anda Docea
Vă prezentăm un fragment din „Muzeul convorbirilor întrerupte” de Anda Docea, volum de versuri publicat de curînd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singurătate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e convingător pentru că, înainte de a ne ameți cu panseuri spirituale, se impune în calitatea sa de corp fără rușine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai tîrziu, devenind un fel de dioramă a felului în care a putut naviga o fabuloasă formație uitată a anilor ’80 prin soundscape-ul începutului deceniului următor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Veneția
Ediția din acest an nu e, din fericire, grandioasă și nici sentimentul de parc de distracție nu mai e la dispoziția ta, ca pînă acum.
TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.