Conspiraţionisme

Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
Conspiraţionisme jpeg

● Muse, Drones, Warnes Bros., 2015.  

Din reputaţia de trupă prog-rock a trio-ului britanic Muse a mai rămas, pe noul album intitiulat

, doar afinitatea pentru teme conspiraţionist-distopice care a ajutat genul în anii ’60 să se desprindă de rock’n’roll-ul problemelor triviale, al zbînţuielilor şi al vulgului. O deosebire faţă de viziunile futurist-SF ale unor Rush ori Pink Floyd ar fi că Muse vorbesc aici nemijlocit despre îngrijorări de imediată actualitate pe care nici măcar nu mai e nevoie să le decodezi prin filtrele metaforei şi alegoriei. Ţine într-un fel de strategia dintotdeauna a grupului de a fi direcţi, chiar şi cînd încercau să fie sofisticaţi, însă de data asta au redus conceptul liric sub nivelul limbajului publicitar. 

Critica se arată în consens iritată de lipsa de meta-subtilitate a poveştii de pe

, cerinţă pare-se obligatorie în rock-ul post-

. Chiar şi lăsînd deoparte astfel de pretenţii, lirica albumului lasă impresia că a rămas cum a ieşit la prima mînă, scrisă pe mîneca unei cămăşi ca reacţie la ştirile din vreun ziar distribuit gratuit într-un mijloc de transport în comun. De parcă ar fi vorba de

-ul vreunui joc video de strategie, pe acest album Muse deplîng înlocuirea războaielor om-la-om cu cele strategice bazate pe unităţi telecomandate (drone). E o sărăcie empatică, zice artistul, în imposibilitatea de a-ţi mai omorî inamicul cu propria mînă. Tema a fost relevantă şi în trecut, cînd arma de foc înlocuia paloşul şi îmbunătăţea productivitatea războiului, sărăcind totodată impactul emoţional al violenţei. De pe fundul acestei gropi de potenţial empatic, Muse încearcă să stoarcă emoţie din piatră seacă cu cîteva piese chiar mai bombastice decît de obicei. Pe ultima piesă, care dă titlul albumului, se recurge la soluţia extremă de a exprima vocea poporului printr-un cor a capella de clone ale vocii liderului trupei, Matthew Bellamy. 

Miza muzicală rămîn armoniile de chitară floydiene texturate imprevizibil cu influenţe Tom Morello (Rage Against the Machine). Îmbinate cu sensibilitatea „din alt film“ a vocii lui Bellamy, rezultă numeroase momente cu cîrlig puternic, dar şi momente care vor declanşa senzaţii de

relativ la albumele precedente. Una din strategiile recurente ale grupului a fost să încerce, cel mai adesea cu succes, să lase impresia că are mai mult de trei membri, adică opusul austerităţii minimaliste încurajate de recentul

post-punk. Cu noul album, Muse se aliniază strategic cerinţelor de simplificare, însă ar fi avut enorm de cîştigat dacă Bellamy ar fi virat spre death-metal, scat-jazz sau orice altă tehnică aptă să garanteze că versurile nu se pot discerne. Stridenţa cu care acestea invadează iritant experienţa ascultătorului necesită numeroase audiţii în vederea atenuării şocului. Finalul albumului e ceva mai

, dar şi exacerbat, ducînd prestaţia periculos de aproape de musical. 

Pentru credibilitate, conspiraţionismul poveştii din

are în centru un discurs al lui JFK în care acesta vorbea despre interesul ocult care „relies primarily on infiltration instead invasion, on subversion instead of election“. Ţinînd cont de mersul istoriei, e unul din exemplele care dau legitimitate simţămîntului conspiraţionist – cazul se prezintă drept executarea disperată a unui politician entuziast cu gura prea largă. Discursul seamănă pe undeva şi cu ameninţările voalate pe care le practica fostul nostru preşedinte în momente de presiune politică, aşa că sper să aud într-o bună zi şi un album prog-rock românesc distopic construit în jurul temelor lansate de Traian Băsescu. Personajul principal din

, bunăoară, e un ofiţer acoperit care îşi autoanalizează liric relaţia pe care o are cu libertatea, pe de o parte, şi cu obligaţiile faţă de patrie, de cealaltă parte. Nu voi da mai departe spoilere, chiar dacă mersul poveştii are predictibilitatea unui blockbuster Marvel Comics. 

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.  

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“
Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.
image
Ce pensionari nu vor avea pensii majorate din septembrie. Casa de Pensii: sunt un milion de persoane
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut o serie de precizări privind recalcularea pensiilor, precizând că 1 milion de pensionari nu vor beneficia de majorare.
image

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.