Conspiraţionisme

Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
Conspiraţionisme jpeg

ÔŚĆ Muse, Drones, Warnes Bros., 2015.  

Din reputaţia de trupă prog-rock a trio-ului britanic Muse a mai rămas, pe noul album intitiulat

, doar afinitatea pentru teme conspira┼úionist-distopice care a ajutat genul ├«n anii ÔÇÖ60 s─â se desprind─â de rockÔÇÖnÔÇÖroll-ul problemelor triviale, al zb├«n┼úuielilor ┼či al vulgului. O deosebire fa┼ú─â de viziunile futurist-SF ale unor Rush ori Pink Floyd ar fi c─â Muse vorbesc aici nemijlocit despre ├«ngrijor─âri de imediat─â actualitate pe care nici m─âcar nu mai e nevoie s─â le decodezi prin filtrele metaforei ┼či alegoriei. ┼óine ├«ntr-un fel de strategia dintotdeauna a grupului de a fi direc┼úi, chiar ┼či c├«nd ├«ncercau s─â fie sofistica┼úi, ├«ns─â de data asta au redus conceptul liric sub nivelul limbajului publicitar. 

Critica se arat─â ├«n consens iritat─â de lipsa de meta-subtilitate a pove┼čtii de pe

, cerinţă pare-se obligatorie în rock-ul post-

. Chiar ┼či l─âs├«nd deoparte astfel de preten┼úii, lirica albumului las─â impresia c─â a r─âmas cum a ie┼čit la prima m├«n─â, scris─â pe m├«neca unei c─âm─â┼či ca reac┼úie la ┼čtirile din vreun ziar distribuit gratuit ├«ntr-un mijloc de transport ├«n comun. De parc─â ar fi vorba de

-ul vreunui joc video de strategie, pe acest album Muse depl├«ng ├«nlocuirea r─âzboaielor om-la-om cu cele strategice bazate pe unit─â┼úi telecomandate (drone). E o s─âr─âcie empatic─â, zice artistul, ├«n imposibilitatea de a-┼úi mai omor├« inamicul cu propria m├«n─â. Tema a fost relevant─â ┼či ├«n trecut, c├«nd arma de foc ├«nlocuia palo┼čul ┼či ├«mbun─ât─â┼úea productivitatea r─âzboiului, s─âr─âcind totodat─â impactul emo┼úional al violen┼úei. De pe fundul acestei gropi de poten┼úial empatic, Muse ├«ncearc─â s─â stoarc─â emo┼úie din piatr─â seac─â cu c├«teva piese chiar mai bombastice dec├«t de obicei. Pe ultima pies─â, care d─â titlul albumului, se recurge la solu┼úia extrem─â de a exprima vocea poporului printr-un cor a capella de clone ale vocii liderului trupei, Matthew Bellamy. 

Miza muzical─â r─âm├«n armoniile de chitar─â floydiene texturate imprevizibil cu influen┼úe Tom Morello (Rage Against the Machine). ├Ämbinate cu sensibilitatea ÔÇ×din alt filmÔÇť a vocii lui Bellamy, rezult─â numeroase momente cu c├«rlig puternic, dar ┼či momente care vor declan┼ča senza┼úii de

relativ la albumele precedente. Una din strategiile recurente ale grupului a fost să încerce, cel mai adesea cu succes, să lase impresia că are mai mult de trei membri, adică opusul austerităţii minimaliste încurajate de recentul

post-punk. Cu noul album, Muse se aliniaz─â strategic cerin┼úelor de simplificare, ├«ns─â ar fi avut enorm de c├«┼čtigat dac─â Bellamy ar fi virat spre death-metal, scat-jazz sau orice alt─â tehnic─â apt─â s─â garanteze c─â versurile nu se pot discerne. Striden┼úa cu care acestea invadeaz─â iritant experien┼úa ascult─âtorului necesit─â numeroase audi┼úii ├«n vederea atenu─ârii ┼čocului. Finalul albumului e ceva mai

, dar ┼či exacerbat, duc├«nd presta┼úia periculos de aproape de musical. 

Pentru credibilitate, conspira┼úionismul pove┼čtii din

are ├«n centru un discurs al lui JFK ├«n care acesta vorbea despre interesul ocult care ÔÇ×relies primarily on infiltration instead invasion, on subversion instead of electionÔÇť. ┼óin├«nd cont de mersul istoriei, e unul din exemplele care dau legitimitate sim┼ú─âm├«ntului conspira┼úionist ÔÇô cazul se prezint─â drept executarea disperat─â a unui politician entuziast cu gura prea larg─â. Discursul seam─ân─â pe undeva ┼či cu amenin┼ú─ârile voalate pe care le practica fostul nostru pre┼čedinte ├«n momente de presiune politic─â, a┼ča c─â sper s─â aud ├«ntr-o bun─â zi ┼či un album prog-rock rom├ónesc distopic construit ├«n jurul temelor lansate de Traian B─âsescu. Personajul principal din

, bun─âoar─â, e un ofi┼úer acoperit care ├«┼či autoanalizeaz─â liric rela┼úia pe care o are cu libertatea, pe de o parte, ┼či cu obliga┼úiile fa┼ú─â de patrie, de cealalt─â parte. Nu voi da mai departe spoilere, chiar dac─â mersul pove┼čtii are predictibilitatea unui blockbuster Marvel Comics. 

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.  

952 15 1 jpeg
T─âcerea capodoperei ╚Öi fo╚Önetul vie╚Ťii
Teribila absen╚Ť─â a emo╚Ťiei, am ├«n╚Ťeles, ├«╚Öi avea sursa ├«n faptul c─â aceste monumente exemplare le port ├«n mine, c─â ele s-au cristalizat ca diamante intangibile.
952 16 Pdac jpg
Cartea-jungl─â
Mozaicul referen╚Ťial al c─âr╚Ťii lui Alexandru N. Stermin poate p─ârea deconcertant, dac─â n-ar fi subsumat unei idei centrale: aceea c─â s├«ntem efectiv ÔÇ×c─âzu╚Ťi din jungl─âÔÇŁ ╚Öi c─â dinamica biologic─â ╚Öi social─â a junglei poate da seama de ceea ce am fost ╚Öi de ceea ce am devenit, ├«n prezent.
952 17 foto Oana Monica Nae jpg
C├«nt─â, zei╚Ť─â, m├«nia ce-aprinse pe Venus Actri╚Ťa
ÔÇ×FurÔÇŁ este un spectacol despre rela╚Ťia de putere dintre b─ârba╚Ťi ╚Öi femei ├«n mediul artistic ╚Öi are la baz─â un roman, ÔÇ×Venus im PelzÔÇŁ (1870), al scriitorului austriac Leopold Ritter von Sacher-Masoch,
Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.