Capsule de timp

Publicat în Dilema Veche nr. 951 din 30 iunie – 6 iulie 2022
image

● Saâda Bonaire, 1992, Captured Tracks, 2022.

Acum nouă ani, Mike Sniper, șeful unui label independent american, dădea o mică lovitură, Pe o piață suprapopulată de toate acele reissue labels apărute ca ciupercile după ploaie în ultimii 15 ani, Sniper lansa un dublu album numit Saâda Bonaire, după numele unei formații fondate la începutul anilor ’80 în Bremen, Republica Federală Germania. Povestea acestui proiect este ea însăși spectaculoasă. Înființat în 1982 de DJ-ul Ralph Behrendt – pe numele său de scenă Ralph von Richthoven – și semnat de major-ul EMI pentru a-și lansa albumul de debut în 1984, grupul s-a trezit fără buget pentru editarea și promovarea lui, după ce casa de discuri a investit de cîteva ori mai mult decît era programat – se va dovedi mai tîrziu că n-a fost deloc o risipă, dimpotrivă – în lansarea albumului Private Dancer al Tinei Turner. Rămasă cu buza umflată și cu doar un single publicat, unul care nu prea mai avea cum să ajungă atunci și acolo la urechile oamenilor, formația Saâda Bonaire s-a scufundat într-o obscuritate întreruptă cînd și cînd de uimirea descoperirii accidentale, prin vreun magazin de vechituri oarecare, a micului disc de vinil pe care stăteau cele trei piese produse de EMI – memorabila „You Could Be More As You Are”, „Invitation” și „Funky Way”.

Compusă inițial din amintitul Behrendt, logodnica lui, Stefanie Lange, și Claudia Hossfeld, cele două vocaliste, o mînă de muzicieni kurzi din filiala germană a Partidului Comunist Turc, dar avînd, în fapt, o componență de studio numeroasă și multiculturală, formată în principiu din imigranți, Saâda Bonaire a mixat sound-ul european la modă în acea epocă, post-punk & new wave, cu intervenții venite deopotrivă din Sud și Est și cu mesaje feministe, și și-a înregistrat piesele din anii ’80 în studioul din Köln al Kraftwerk-ului, Soundstudio N, sub supravegherea fostului lider al trupei de reggae Matumbi, producătorul Dennis Bovell, om care a lucrat și cu The Slits, The Pop Group sau Fela Kuti. N-a fost să fie în 1984, dar s-a putut întîmpla aproape 30 de ani mai tîrziu, cînd Captured Tracks, label-ul lui Sniper, lansa un excelent disc dublu cu vechile piese ale Saâda Bonaire, recuperate de pe niște benzi învechite din debaraua lui Ralph Behrendt. Însă poveștile astea nu se termină niciodată aici. Pentru că undeva, în altă parte, în casa unei rude de-ale lui Behrendt, vor mai fi existînd niște benzi cu niscaiva înregistrări și o istorie care spune că Saâda Bonaire nu s-a oprit în anii ’80.

Iar 1992, colecția de demo-uri lansată de Captured Tracks în primăvara acestui an, este exact asta – la începutul anilor ’90, Saâda Bonaire, într-o componență oarecum schimbată – Andrea Ebert o înlocuise pe Claudia Hossfeld – își încerca din nou norocul, dar nu reușea să convingă nici o casă de discuri că ceea ce se auzea pe aceste înregistrări merita să meargă mai departe. Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai tîrziu, devenind un fel de dioramă a felului în care a putut naviga o fabuloasă formație uitată a anilor ’80 prin soundscape-ul începutului deceniului următor.           

1992, albumul lansat de label-ul independent american Captured Tracks în mai 2022, poate fi ascultat și achiziționat, în format digital sau fizic – ca dublu disc de vinil și CD –, de pe pagina de Bandcamp a artiștilor germani, la adresa saadabonaire.bandcamp.com/album/1992.

Paul Breazu este jurnalist.

958 16 Avanpremiera jpg
Librarul din Florența
Vespasiano n-a făcut el toate cele 200 de manuscrise pentru biblioteca abației din Fiesole, așa cum avea să susțină. Cosimo a cumpărat 20 dintre ele printr-un alt librar florentin, Zanobi di Mariano.
p 17 jpg
O dispariție
Însă această fetiță nu reprezintă, în film, doar tropul copilașului gingaș care e de ajuns să respire pentru a emoționa durabil.
958 17 Breazu jpeg
Un bricolaj reușit
Așa se face că cel mai proaspăt release, Boulder Blues, înregistrat între 2020 și 2022 în Israel, Marea Britanie, Mexic și Germania – locurile în care trăiesc astăzi cei nouă componenți ai grupului și muzicienii invitați la conceperea noului album –, conține toate detaliile plastice amintite
AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordează voci narative surprinzătoare, de la intelectuali și corporatiști la gospodine cu blog de gătit, de la soții ratate bovaric la scriitori călătorind bezmetici pe șosele între lansări de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la înaintașii lui (Chaplin, bunăoară) și a înțeles că hazul ar putea să ne ducă ceva mai aproape de adevărul negru, învăluindu-ne ca o protecție și-apoi abandonîndu-ne în ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradiție din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) plusează cu programe mai spectaculoase și expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre și imagini – interviu cu artistul vizual Ana TOMA
„Recitesc cartea de cîte ori e nevoie pînă se conturează o imagine mentală care să surprindă atmosfera volumului în ansamblu.”
956 15 Banu1 jpg
Ultima dată
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
„Proud Ladies”. O istorie dansată a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan și o tușă feministă – așa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner – „Număr” sau „Domnul 45”
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
„Paradis” aduce la viață o lume extrem de complexă, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimbări care se fac abia simțite, dar care urmează să-l zguduie și să-l scufunde în mîlul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelență al mărturiilor de altă epocă. Iar un elocvent exemplu în acest sens este cartea de amintiri recent apărută a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La răscruce de vremuri
Frammartino lucrează greu („Il buco” este doar al treilea lungmetraj al său în mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e străină nici de rezultate strălucite, nici de orbiri și manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mișcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invocînd condiția magic-răzbunătoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei Șora
Erai ceea ce mi s-a părut a fi primul om cu adevărat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski – cea mai actuală biografie a liderului ucrainean apare în română
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nouă la Humanitas: „Valul negru” de Kim Ghattas
„Kim Ghattas povestește ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observația directă, investigația jurnalistică.”
954 16 Cop1 jpg
Rememorări ficționale
Asistăm în acești ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat îndeobște minor. Vorbim despre biografia romanțată.
p 17 2 jpg
Despre filmele cîștigătoare la Veneția și Berlin
„Evenimentul” este un film realist, și tocmai această opțiune a tonalității îl recomandă drept un vehicul de nădejde pentru o narațiune cu concluzie clară, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar „Regele Mihai: Drumul către casă” va fi prezentat la secțiunea „History and Cinema” din cadrul BIFF
Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022, sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 – „Ramificări”
Ediția a patra a Musica Ricercata Festival, „Ramificări”, are la bază un concept dedicat păcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebeșelea la Napoli, opera „La foresta d’Hermanstad” („Pădurea Sibiului”).
Afis Barbu FormaDeva jpg
„Doctor Coloris Causa” – expoziție Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expoziția „Doctor Coloris Causa”, pînă în data de 5 august 2022, la Galeria Națională de Artă Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoaște diferențele dintre echivocul pur și simplu (periculos, pentru că indecis și flotant) și acela care pune nuanțele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
Șaptesprezece scriitoare de vîrste diferite (născute între 1933 şi 1979) au fost invitate să scrie despre experienţa lor, ca femei, în comunism.

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.