Axl şi Ozzy

Publicat în Dilema Veche nr. 344 din 16 - 22 septembrie 2010
Axl şi Ozzy jpeg

Anul 2010 a fost extrem de dens în evenimente rock şi heavy metal, atît cu nume pe val cît şi cu nume decrepite sau dătătoare de nostalgii. Probabil este primul an din istoria multimilenară a acestei naţiuni cînd lucrurile au stat normal. Am avut deopotrivă festivaluri pentru mase (Sonisphere, Peninsula), festivaluri middle-ground (Artmania) şi festivaluri de ultranişă (serile Kogaionon-Donis Art, Heavy Riders Bike Fest, Tabăra Cavalerilor Medievali). Am avut evenimente cu public de ordinul zecilor de mii (Rammstein, Metallica, AC/DC), de ordinul miilor (Serj Tankian, Sisters of Mercy, The Cranberries), dar şi concerte intime cu public de ordinul zecilor (Legendary Pink Dots, Neo), ba chiar şi concerte la care n-au participat nici măcar trupele anunţate (Mayhem, Paradise Lost). 

A fost şi anul în care ne-au vizitat cei mai bătrîni rockeri în viaţă – Bob Dylan, Eric Clapton, John McLaughlin şi, în curînd, Ozzy Osbourne, despre care am aflat cu surprindere că e cel mai tînăr dintre ei, deşi n-ai zice. Cu puţin timp înainte, vine şi Axl Rose şi ai săi pistolari. Nu e chiar din aceeaşi generaţie cu restul, dar pare la fel de împovărat de viaţă, seamănă tot mai mult cu Joe Cocker şi nici turneul actual nu îi prea prieşte. În Dublin a fost alungat cu sticle aruncate pe scenă, la începutul lui septembrie. Să sperăm că-i trece oftica pe europeni pînă ajunge la noi. Să sperăm că şi publicul de la noi s-a mai maturizat de cînd îi alungau pe Monster Magnet prin aceleaşi metode. Guns N’Roses vin să-şi promoveze albumul de acum doi ani, Chinese Democracy, care a ocazionat multiple recorduri: cel mai amînat şi mai scump album rock din istorie (15 ani de tergiversări şi costuri aferente), cel mai lung concert GNR în primul turneu promo (aproape patru ore) şi un număr mare de concerte întrerupte datorită sticlelor aruncate din public. Probabil şi cel mai lung turneu de promovare – dacă producţia albumului a durat 15 ani, cît poate să dureze promovarea sa? Oricum, ar trebui să fie un concert bine primit – spre deosebire de majoritatea numelor mari din rock, care au fost recuperate retroactiv de fanii români, succesul trupei lui Axl Rose la noi a fost contemporan cu albumele, imediat după Revoluţie. Televiziunile (adică TVR) i-au promovat intens, radiourile la fel, nu mai vorbesc de chefuri şi banchete. „Nothing Else Matters“ era încă o piesă pentru cunoscători, cînd Axl anima distracţiile adolescenţilor români. 

Ozzy Osbourne n-a avut la fel de mare căutare în discoteci, dar parcă ar vrea să aibă de acum încolo, niciodată nu e prea tîrziu, cel puţin nu în cazul lui Ozzy, care pare să aibă tot timpul de pe lume, deşi are vîrsta actorilor principali din Hannah Montana adunaţi la un loc (la debut, că au mai crescut). Noul său album, Scream, pe care îl va promova şi în România, are mai multe tentative de hituri MTV şi balade, decît restul albumelor sale. Vocea îl ţine surprinzător de bine, dar probabil corzile vocale îşi atrag energia din restul organelor, căci în ultimele filmări live nu prea riscă să plece de lîngă microfon şi să abandoneze sprijinul pe care acesta i-l oferă. Probabil nu va fi cel mai energic concert din România, deşi instrumentiştii săi se străduie să salveze aparenţele. Cei care au simţit o datorie morală de a participa la concertele Cohen, Dylan sau Clapton, ar trebui să o simtă şi faţă de Ozzy. 

Nu are sens să rezum o istorie a celor două nume: Ozzy e prinţul întunericului şi părintele heavy metalului, Axl e prinţul baladelor şi cel mai lasciv rocker de la Mick Jagger încoace. Amîndoi au fost voci valoroase în rock (şi încă se ţin mai bine decît mulţi tinerei), dar amîndoi datorează enorm chitariştilor care i-au împins din spate – Tony, Randy şi Zakk, în primul caz, Slash, Izzy şi Buckethead, în al doilea. Nici unul dintre aceştia nu va fi văzut la Bucureşti, drumurile lor fiind iremediabil separate de cele două vedete. Rămîn doar primadonele şi cîntecele lor de lebădă. 

Guns N’Roses vor concerta la Romexpo, pe 21 septembrie; iar Ozzy Osbourne – la Zone Arena, pe 2 octombrie.  

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

Explorers of the Multiverse 1 jpg
„Am vrut să ștergem granița dintre real și virtual, dintre obiect și reflexie” – interviu cu membrii echipei H3, creatorii instalației „Explorers of the Multiverse”, prezentată de IQOS la Romanian Design Week
Instalația interactivă „Explorers of the Multiverse” este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sînt invitați la un proces de autocunoaștere.
Rețeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: „Rețeaua Jane”
„Rețeaua Jane”, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60, deschide cea de-a 21-a ediție TIFF, cu o proiecție de Gală organizată vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
„Moștenitorii României muzicale”. Recital susținut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, în cadrul proiectului „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 „ficțiuni despre viață” în Competiția Oficială TIFF 2022
12 producții din toată lumea, printre care și două filme românești, intră în cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
„A fost odată la Hollywood”, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment în luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansată miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) și sîmbătă, 4 iunie, ora 12.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actrița Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022
Actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii și vieți paralele
În „Șoferul din Oz” se asociază fericit umorul, ironia, tandrețea, caracterele hiperbolizate și inevitabila tentație a parabolei socio-politice cu priză imediată.
945 16 jos Iamandi jpg
Insațiabila nemulțumire a lui Stalin
Bolșevismul a fost exportabil și a produs rezultate „cvasiidentice” peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
Găsim orășelul mic și netulburat în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, găsim jocul de putere aparent blajin între localnici și intrușii „de la centru”, găsim briza ușoară de nefericire care traversează, din direcții diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizuală a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!
Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi România „acasă” pentru migranți? jpeg
Poate fi România „acasă” pentru migranți?
Corpurile sînt grele, teama, deznădejdea, dar și mîngîierea însoțesc un drum care pornește dintr-un acasă spre nu se știe unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“ jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“
„L-am văzut pe Picasso asamblînd obiecte aparent neînsemnate și aceste obiecte, odată așezate de către el într-o anumită ordine, capătă viață.”
Vocea: ţipete sau şoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Viață de cuplu jpeg
Viață de cuplu
Filmului îi reușesc mult mai bine scenele de criză, cele în care intensitatea e dată pe minus, iar cadrul se lasă măturat de un crivăț emoțional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS jpeg
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, începînd cu ora 16:00, la sediul instituției din strada Matei Voievod 75-77
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)” jpeg
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)”
Între 29 aprilie și 28 mai, în Piața Regelui Mihai din București, va putea fi vizitată expoziția Stop the War (in Ukraine), prin care opt artiști români și o serie de artiști ucraineni continuă să ia atitudine împotriva războiului din Ucraina și să militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mișca, a motiva și a împinge la acțiune.
Căsătoria lui Teofil jpeg
Căsătoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria și Teofana înaintea ei, Teodora s-a văzut transformată din „nimeni” în cel mai de seamă personaj feminin din imperiu.
O cineastă de redescoperit jpeg
O cineastă de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par să articuleze o preocupare pentru mutațiile istorice, pe care le altoiește cu o privire feminină, mereu dispusă la autoreflexivitate subtilă.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.