Astenic & învineţit

Publicat în Dilema Veche nr. 548 din 14-20 august 2014
Astenic & învineţit png

● The Black Keys, Turn Blue, Nonesuch, 2014. 

Drumul de la promiţătorul rock de garaj al tînărului duo (din generaţia circa începutului anilor 2000) pînă la sinteticul şi post-procesatul album Turn Blue (2014) a trecut prin ograda producătorului Danger Mouse (Brian Burton, pe numele adevărat). Acesta, ca toţi producătorii-vedete care au ieşit din spatele pupitrelor şi şi-au depăşit atribuţiile, fiind creditaţi cu contribuţii artistice, şi nu doar tehnice, lasă asupra acestui album o amprentă ce alienează spiritul Black Keys şi, în mare parte al materialului, îl scoate cu totul din sfera rock’n’roll. Dacă El Camino a adus cea mai mare densitate de hituri radio-rock fredonabile din memoria recentă, pe noul material chiar trupa întîmpină dificultăţi în a alege un single care să atragă atenţia. Fanii acuză divorţul recent al chitaristului Dan Auerbach, care l-ar fi pus pe acesta într-o pasă mai melancolică, însă prefer să pun totul pe seama faptului că Danger Mouse figurează drept compozitor pe un număr îngrijorător de piese.

În anii recenţi, avem de a face cu o insistentă tentativă de redefinire a adjectivului „psihedelic“, din raţiuni care îmi scapă, căci cu greu reuşesc să văd beneficiile acestei naţionalizări, dincolo de faptul că există un soi de armonie fonetică în mestecarea şi pronunţarea cuvîntului, un fel de cool factor al termenului. În mod evident, cam nimic din genul de hipster rock care abuzează de termen nu are a face nici cu Pink Floyd şi nici cu manipulările sonice din sfera muzicii electronice, asociate istoric şi stilistic adjectivului. Copertele şi videoclipurile cu spirale în culorile curcubeului nu sînt suficiente – dacă ar fi aşa, şi „Pump Up the Jam“ s-ar califica. Nici vocile masculine înalte, intenţionat afectate, nu i-au făcut pe Bee Gees să se afilieze vreodată acestei etichete.

Explicaţia trebuie căutată la Beatles, principalul punct de sprijin al mişcării din care fac parte şi The Black Keys. Asocierea cu astfel de monştri sacri conferă, pare-se, legitimitate epigonismului şi reciclării vîndute astăzi drept „revival“. Totuşi, Beatles au fost psihedelici mai mult prin circumstanţă – cam orice grup rock din perioada respectivă a folosit referinţe lirice la revoluţia LSD şi s-a prostit cu efectele introduse de o nouă generaţie a instrumentelor muzicale electronice. Pe noul album, The Black Keys apelează la un tertip similar, de asimilare în formă, nu şi în conţinut, a unor atribute ce ţin de psihedelic, începînd chiar de la copertă.

În trecut, producătorul Danger Mouse i-a remixat pe Beatles cu vocea lui Jay-Z şi pe Broken Bells cu înregistrări originale ale lui Ringo Starr. Uneori, suspectez că individul e principalul motor din spatele noii beatlemanii (aniversarea de 50 de ani nu justifică perseverenţa). În urmărirea pomenitului deziderat, sound-ul noului album The Black Keys e supraîncărcat cu efecte de sintetizatoare, iar chitara e redusă la funcţia de acompaniere a trucurilor de producţie cu acel zdrăngănit pe care unii îl numesc politicos staccato. Trupa pare să aprobe noua direcţie – să observăm şi că Dan Auerbach e producător al noului disc Lana del Rey, ceea ce mai deschide nişte porţi în afara universului rock şi invită grupul să se mute din garaj la masa mare din sufrageria muzicii pop post-MTV. Ceea ce se vindea cîndva drept cel mai energic duo rock de la The White Stripes încoace se reformatează într-o trupă pop astenică, puţin învineţită la faţă.

Şi totuşi Beatles a fost la vremea ei o trupă rock’n’roll; la fel şi The Black Keys, înaintea acestui album, deci legăturile existau oricum, nu era necesar să fie forţate. Pînă la urmă, rămîn cu impresia că unicul scop al acestor distorsiuni a fost să aducă ambele trupe pe terenul familiar lui Danger Mouse, în care acesta se poate juca în voie cu propriile fetişuri şi cu propria agendă artistică.  

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.  

landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.
979 17 Biro coperta1 jpg
Filiera basarabeană
Nu cred că am dus vreodată lipsă de dive în cultura noastră pop – înainte de ’90, Angela Similea ori Corina Chiriac dominau preferințele și colecțiile de discuri Electrecord, dominație de gen ce s-a păstrat și în anii ’90
979 22 coperta1 jpeg
Rushdie neînțelesul
El însă a ajuns în această situație pentru că nu a avut cum să fie altfel decît el însuși.
p 23 Fiinta retractata si refractata, spionata de constiinta sa, 1951 jpg
Victor Brauner – Retractarea sau „retragerea în sine“
Prin reinstaurarea imaginilor mitice, căderea este „răul eliberator“ care conduce la obţinerea elixirului vieţii (Gershom Scholem, La Kabbale et sa symbolique, Payot, Paris, 2003).
Afis Lettre jpg
De Ziua Culturii Naționale, dezbatere despre viitorul presei culturale tipărite, organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întîlnire cu tema Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil
Afis 13 ian 2023 Sala Radio jpg
Concert de Ziua Culturii Naționale la Sala Radio
Vineri, 13 ianuarie 2023 (de la 19.00), primul concert al noului an pe scena Sălii Radio va fi prezentat cu ocazia Zilei Culturii Naționale și se va desfășura sub bagheta lui ADRIAN MORAR, dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
MRM ian15 2023 portrait jpg
„Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de pianista Kira Frolu
Câștigătoarea bursei “Moștenitorii României muzicale” – ediția 2022, va susține o serie de recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Brașov, București și Timișoara

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.