Androgin

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 903 din 29 iulie ÔÇô 4 august 2021
Androgin jpeg

ÔŚĆ Gary Numan, Intruder, BMG, 2020.

ÔŚĆ Cold Cave, Fate in Seven Lessons, Heartworm Press, 2021.

├Änainte s─â fie revendicat─â de ideologia de gen ╚Öi de Noua Revolu╚Ťie Sexual─â, imaginea androgin─â era asociat─â cu androizii ╚Öi extratere╚Ötrii hermafrodi╚Ťi, cu literatura science-fiction ╚Öi muzica inspirat─â tematic/estetic de aceasta. SF-ul a fost, de altfel, spa╚Ťiu de refugiu cultural pentru forme preliminare ale ideologiei de gen, codificate ├«n aventuri pe alte planete, profit├«nd subversiv de relativa desconsiderare din partea publicului larg ╚Öi de leg─âturi str├«nse ale unor autori de referin╚Ť─â cu mediul academic. Propozi╚Ťia dezarmant─â a Ursulei K. Le Guin ÔÇ×The king was pregnantÔÇŁ (tradus─â la noi ÔÇ×Suveranul era ├«ns─ârcinatÔÇŁ) ne-a dat de g├«ndit tuturor cititorilor portofoliului Nemira din anii ÔÇÖ90, nu doar lui Dacian Ciolo╚Ö. Dar n-aveai cu cine discuta pe atunci despre a╚Öa ceva, erau ÔÇ×c─âr╚Ťi pentru copiiÔÇŁ. Ar trebui s─â fim mai aten╚Ťi la ce citesc copiii.

Sau la ce ascult─â; ╚Öi ├«n muzic─â, protagonistul androgin s-a impus ├«n ni╚Öe asociate cu SF-ul ╚Öi magicul ÔÇô post-punk ╚Öi gotic, rock progresiv, muzic─â electronic─â ╚Öi metal extrem, genuri diverse, unele folosindu-se de SF ├«n versuri, altele exploat├«ndu-l la nivel de imagine ori inginerie sonor─â. Ziggy Stardust ╚Öi Janelle Monae s├«nt doar v├«rful unui aisberg care plute╚Öte de zeci de ani pe oceanul contraculturii.

Gary Numan e un veteran al acelei contraculturi, contemporan cu Bowie. Pe noul album izbute╚Öte o abordare holistic─â ÔÇô sunet, imagine ╚Öi versuri SF, ├«n care androidul-androgin sexagenar c├«nt─â distopii ├«ntr-o manier─â cyber-pop care ├«i reafirm─â influen╚Ťa asupra a cel pu╚Ťin dou─â scene ÔÇô cea american─â (Nine Inch Nails ╚Öi tot ce vine de-acolo) ╚Öi post-punk-ul european recent resuscitat. R─âzbate ╚Öi frustrarea artistului de a nu fi fost parte din Depeche Mode ori Duran Duran, cu care Numan rivaliza la trecerea dintre deceniile ÔÇÖ70 ╚Öi ÔÇÖ80, fie solo, fie al─âturi de primul s─âu grup Tubeway Army. Piesa ÔÇ×CarsÔÇŁ are parte cu regularitate de versiuni cover de atunci ├«ncoace, ├«ns─â ├«n rest n-a r─âmas mare lucru din activitatea sa ├«n acea epoc─â, Numan fiind l─âsat ├«n urm─â de rivali ╚Öi renun╚Ť├«nd s─â cucereasc─â scena pop. Cariera solo arat─â ├«ns─â o constan╚Ť─â underground s─ân─âtoas─â, angaj├«ndu-se mereu ├«n schimburi de servicii ╚Öi complimente cu o gam─â divers─â de arti╚Öti, de la Trent Reznor la Jean-Michel Jarre ╚Öi Dave Grohl. Noul album se folose╚Öte tematic de crizele momentului ÔÇô sexual─â, ecologic─â, politic─â ÔÇô, ├«ncadrate de distopiile SF predilecte ├«n lirica artistului.

903 17 biro cover2 jpg jpeg

O personalitate oarecum similar─â, mai ├«ntunecat─â ╚Öi decalat─â cu vreo dou─â decenii, e californianul Wesley Eisold, al c─ârui proiect Cold Cave a revenit nea╚Öteptat cu primul album din 2011 ├«ncoace. Proiectul nu fusese suspendat, ne-au vizitat ╚Öi pe noi ├«n perioada asta, au mai scos piese ╚Öi EP-uri, ├«ns─â speran╚Ťele pentru un material consistent se destr─âmaser─â, iar apologia obsesiv─â adus─â nihilismului de c─âtre protagonist ne-a ├«ngrijorat c─â l-ar putea ├«mpinge pe drumul idolului s─âu, Ian Curtis. Eisold are multe ├«n comun cu Numan, au ╚Öi avut un turneu recent ├«mpreun─â, ├«ns─â influen╚Ťa unuia asupra altuia nu e tocmai direct─â ÔÇô t├«n─ârul zeu al nihilismului (botezat astfel de The Guardian) a ap─ârut din scena hardcore-punk, a colaborat cu personalit─â╚Ťi extreme precum Genesis P-Orridge ╚Öi Boyd Rice ╚Öi datoreaz─â mai mult lui Joy Division. Noul album e totu╚Öi mai spre New Order, iar protagonistul e mai masculin ├«n noul videoclip; s─â nu uit─âm ├«ns─â c─â, pentru aceast─â scen─â, ÔÇ×androginÔÇŁ a ├«nsemnat cu prec─âdere b─ârbat epilat, machiat, cu contur negru gros la ochi ÔÇô ca motor al contraculturii, aceast─â imagine a fost v─âzut─â ca o amenin╚Ťare comparabil─â cu votul lui Dacian Ciolo╚Ö pentru legiferarea dreptului b─ârba╚Ťilor de a na╚Öte (ori cu un pas decisiv ├«n direc╚Ťia respectiv─â).

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

AV jpg
Oameni și poze
Autoarea abordeaz─â voci narative surprinz─âtoare, de la intelectuali ╚Öi corporati╚Öti la gospodine cu blog de g─âtit, de la so╚Ťii ratate bovaric la scriitori c─âl─âtorind bezmetici pe ╚Öosele ├«ntre lans─âri de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la ├«nainta╚Öii lui (Chaplin, bun─âoar─â) ╚Öi a ├«n╚Ťeles c─â hazul ar putea s─â ne duc─â ceva mai aproape de adev─ârul negru, ├«nv─âluindu-ne ca o protec╚Ťie ╚Öi-apoi abandon├«ndu-ne ├«n ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradi╚Ťie din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) pluseaz─â cu programe mai spectaculoase ╚Öi expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre ╚Öi imagini ÔÇô interviu cu artistul vizual Ana TOMA
ÔÇ×Recitesc cartea de c├«te ori e nevoie p├«n─â se contureaz─â o imagine mental─â care s─â surprind─â atmosfera volumului ├«n ansamblu.ÔÇŁ
956 15 Banu1 jpg
Ultima dat─â
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
ÔÇ×Proud LadiesÔÇŁ. O istorie dansat─â a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan ╚Öi o tu╚Ö─â feminist─â ÔÇô a╚Öa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner ÔÇô ÔÇ×Num─ârÔÇŁ sau ÔÇ×Domnul 45ÔÇŁ
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
ÔÇ×ParadisÔÇŁ aduce la via╚Ť─â o lume extrem de complex─â, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimb─âri care se fac abia sim╚Ťite, dar care urmeaz─â s─â-l zguduie ╚Öi s─â-l scufunde ├«n m├«lul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelen╚Ť─â al m─ârturiilor de alt─â epoc─â. Iar un elocvent exemplu ├«n acest sens este cartea de amintiri recent ap─ârut─â a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La r─âscruce de vremuri
Frammartino lucreaz─â greu (ÔÇ×Il bucoÔÇŁ este doar al treilea lungmetraj al s─âu ├«n mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e str─âin─â nici de rezultate str─âlucite, nici de orbiri ╚Öi manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mi╚Öcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invoc├«nd condi╚Ťia magic-r─âzbun─âtoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei ╚śora
Erai ceea ce mi s-a p─ârut a fi primul om cu adev─ârat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski ÔÇô cea mai actual─â biografie a liderului ucrainean apare ├«n rom├ón─â
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×Valul negruÔÇŁ de Kim Ghattas
ÔÇ×Kim Ghattas poveste╚Öte ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observa╚Ťia direct─â, investiga╚Ťia jurnalistic─â.ÔÇŁ
954 16 Cop1 jpg
Rememor─âri fic╚Ťionale
Asist─âm ├«n ace╚Öti ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat ├«ndeob╚Öte minor. Vorbim despre biografia roman╚Ťat─â.
p 17 2 jpg
Despre filmele c├«╚Ötig─âtoare la Vene╚Ťia ╚Öi Berlin
ÔÇ×EvenimentulÔÇŁ este un film realist, ╚Öi tocmai aceast─â op╚Ťiune a tonalit─â╚Ťii ├«l recomand─â drept un vehicul de n─âdejde pentru o nara╚Ťiune cu concluzie clar─â, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar ÔÇ×Regele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ va fi prezentat la sec╚Ťiunea ÔÇ×History and CinemaÔÇŁ din cadrul BIFF
Edi╚Ťia a XVIII-a se va desf─â╚Öura ├«n perioada 29 septembrie ÔÇô 9 octombrie 2022, sub ├Änaltul Patronaj al Alte╚Ťei sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 ÔÇô ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ
Edi╚Ťia a patra a Musica Ricercata Festival, ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ, are la baz─â un concept dedicat p─âcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebe╚Öelea la Napoli, opera ÔÇ×La foresta dÔÇÖHermanstadÔÇŁ (ÔÇ×P─âdurea SibiuluiÔÇŁ).
Afis Barbu FormaDeva jpg
ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ ÔÇô expozi╚Ťie Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expozi╚Ťia ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ, p├«n─â ├«n data de 5 august 2022, la Galeria Na╚Ťional─â de Art─â Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoa╚Öte diferen╚Ťele dintre echivocul pur ╚Öi simplu (periculos, pentru c─â indecis ╚Öi flotant) ╚Öi acela care pune nuan╚Ťele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
╚śaptesprezece scriitoare de v├«rste diferite (n─âscute ├«ntre 1933 ┼či 1979) au fost invitate s─â scrie despre experien┼úa lor, ca femei, ├«n comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste ╚Öi al╚Ťi demoni
Alice Diop urm─âre╚Öte ├«n film patru b─ârba╚Ťi pe care ├«i ├«ntreab─â despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare ╚Öi o voce metal l─âtrat─â pentru o pozi╚Ťionare comercial─â c├«t de c├«t coerent─â m─âcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live ╚Öi pentru cei mai pu╚Ťin interesa╚Ťi de identitatea chitaristico-matematic─â a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati, carte ap─ârut─â de cur├«nd la Editura Humanitas, ├«n Colec╚Ťia Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Doliu în sportul românesc: Baschetbalista Alessia Maria Raiciu s-a stins în ziua în care a împlinit 18 ani
O veste cutremurătoare a apărut, astăzi, pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Baschet, în legătură cu o jucătoare extrem de promiţătoare.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau ÔÇ×dup─â bine vine r─âuÔÇť. Cum se manifest─â, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune fa┼ú─â fericire, f─âr─â a avea un motiv ra┼úional pentru acest lucru. ├Än termeni de specialitate, aceast─â form─â de anxietate se nume┼čte ÔÇ×cherofobieÔÇť, iar cei afecta┼úi fac tot posibilul s─â evite sentimentul de fericire.
image
Afacerile b─ânoase cu o p─âstr─âv─ârie ┼či o firm─â de taximetrie, f─âcute de un poli┼úist ├«n timpul serviciului
Fost adjunct al Poli┼úiei Mioveni, comisarul Marius Aioanei a f─âcut, timp de patru ani, numeroase afaceri b─ânoase ├«n timpul serviciului, de┼či acest lucru este interzis de lege. Poli┼úistul promova constant pe Facebook dou─â firme de┼úinute de c─âtre familia sa, o p─âstr─âv─ârie ┼či o firm─â de taximetrie

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.