Albi vs. roboți, în colinde

Publicat în Dilema Veche nr. 878 din 4 - 10 februarie 2021
Albi vs  roboți, în colinde jpeg

● Schaffer/Barlow Project, Winter Nights, Ravencraft Productions, 2020.

● Poppy, A Very Christmas Poppy, Sumerian Records, 2020.

Continuăm seria cronicilor muzicale cu miză politică, semnalîndu-mi-se că au mai multă căutare decît recomandările oneste de albume pe care, la o adică, le poate face și algoritmul Spotify. Înainte să ieșim cu totul din sezon, recomand două EP-uri de Crăciun ale unor vedete asociate cu scena rock (deși în timpul liber se mai ocupă și cu altele). E vorba de reputatul chitarist republican Jon Schaffer și de inteligența artificială cu numele de scenă Poppy.

Trupele rock au fost în mod tradițional preocupate să publice materiale de Crăciun – poate pentru că balada rock are unele asemănări structurale cu colindul. Cel mai bun cover-version după un colind găsesc că e versiunea lui Dio la „God rest ye, merry gentlemen”, iar de-a lungul timpului numeroși reprezentanți ai genului au celebrat Nașterea Domnului cu albume emblematice – Rob Halford, Twisted Sisters, Bad Religion, Billy Idol ș.a.m.d.

Cu EP-ul de Crăciun Winter Nights, chitaristul Jon Schaffer încerca să se înscrie în acest club distins, cu cîteva săptămîni înainte să ia cu asalt Capitoliul din Washington, înarmat cu un drapel și un spray anti-urs; asta explică oarecum includerea printre colinde a versiunii acustice a piesei „I Died for You”, aparținînd trupei sale de bază, Iced Earth. Evenimentele au declanșat indignarea virtuoasă a fanilor care, în cei 35 de ani de carieră ai chitaristului, n-apucaseră să observe titluri ca „Our Dying Republic” ori versurile „We’re almost there my boys / I’ve never served with finer / We must push forward boys / And bayonet the yankee tyrants!”.

S-a făcut vîlvă multă, pe pagina trupei se vorbește despre Schaffer ca despre Bin Laden, publicul a cerut înapoi fondurile Kickstarter din care s-a finanțat EP-ul de colinde, casa de discuri a eliminat toate albumele grupului din catalogul online (mai sînt cîteva în Cărturești, curînd vor avea preț de memorabilia!). Publicul a luat deja la puricat și versurile celuilalt proiect al lui Schaffer, Demons and Wizards, încercînd să-i decodifice versurile despre vrăjitori, demoni, vampiri și alte etnii de basm în care se ascunde codificat rasismul.

878 17 biro cover2 jpg jpeg

De partea cealaltă a spectrului politic, Illuminati au lansat-o în urmă cu vreo cinci ani pe cîntăreața cu chip și comportament de inteligență artificială Poppy – un experiment multi(social)media evoluînd spre un cult al personalității, o glorificare a narcisismului YouTube monetizat mai apoi într-o carieră muzicală oportunistă. Pînă recent, Poppy părea o dovadă în sprijinul teoriei conspirației QAnon (un copil-produs fetișizat), însă în 2020 ceva s-a schimbat, artista s-a reinventat ca proiect muzical industrial-rock surprinzător de matur. Noul sound e inspirat de scena asiatică Lolita-metal (Babymetal, Band-Maid), plus ceva din pasiunea pentru Nine Inch Nails, pe care artista o împărtășește cu rapper-ul nihilist Ghostemane, care îi e noul partener și producător, trecînd și el printr-o transformare stilistică similară pe materialele recente. Cei doi fac parte din generația care-și făcea temele între videoclipuri Marilyn Manson și desene animate japoneze, iar azi vedem rezultatul acelei hibridizări involuntare de culturi pop pe care teoria QAnon o pune pe seama elitei pedofile de la Hollywood (unde artista s-a și lansat). Pe lîngă albumul de cotitură de anul trecut ce i-a adus o nominalizare Grammy (I Disagree, recomandarea reală din spatele acestui articol, pentru cititorii în căutare de adevăruri ascunse), Poppy a scos de asemenea un EP cu balade de Crăciun – versiunea COVID a Crăciunului, după cum indică regretele din „I won’t be home for Christmas”. Supremația albilor versus supremația roboților, în colinde.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e de subestimat!”. Ce spune despre micii din Obor VIDEO
Thomas Wiede, un turist german pasionat de călătorii, a petrecut în această primăvară un weekend la București. Iar impresiile sale la superlativ despre capitala României au fost împărtășite și pe canalul său de YouTube, care are peste 11.000 de abonați.
image
De ce vor tot mai mulți români să revină acasă, după mulți ani de Germania. „Aici nici nu am unde să cheltuiesc banii”
O conațională care locuiește în Germania a transmis un mesaj devenit viral pe Tik Tok pentru românii care muncesc în străinătate. Românca îi sfătuiește să ia spontan hotărârea de a reveni în România, dacă în țară se simt cel mai bine, pentru că altfel se vor amăgi singuri la nesfârșit.
image
Rețeta lui Ceaușescu pentru a pune mâna pe putere în România. Cum a reușit un copil sărac să ajungă stăpânul țării
Nicolae Ceaușescu a fost modelul perfect de politruc oportunist. Așa cum arată biografia fostului dictator acesta și-a făcut culoar către putere prin șiretenie, exploatând momentele prielnice, făcându-și loc cu coatele atunci când a fost nevoie.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.