Agilităţi

Publicat în Dilema Veche nr. 726 din 18-24 ianuarie 2018
Agilităţi jpeg

● Arcus Trio, Allotropy, Arc Records, 2017.

● KRiSPER, Landing on the Comet, Arc Records, 2017.

Două trupe noi încep să producă agitație în undergroundul jazz românesc. Le prezint laolaltă pentru că în bună măsură e vorba de un același grup, formatat în două versiuni pentru două tipuri de sound cu care muzicienii respectivi își încearcă norocul și priceperea. Grupul-nucleu se numește Arcus Trio, alcătuit din saxofonistul basarabean Alexandru Arcuș, clăparul Adi Stoenescu și toboșarul Marcel Moldovan. Versiunea sa extinsă (și în multe privințe mai interesantă) poartă numele KRiSPER, beneficiind de aportul suplimentar al bassistului Szabi Gyergyai și de al trompetistului cubanez Harvis Cuni Padron. O distincție-cheie între cele două organisme muzicale stă în contribuția lui Adi Stoenescu care, cu Arcus Trio, colorează soundul cu clape hammond, în timp ce cu KRiSPER merge pe pian electric – o distincție de textură esențială ce deschide teritorii diferite de explorare pentru cele două grupuri.

Ambele trupe (sau versiuni ale acestui grup-cameleon) au materiale recente. Comparația între cele două ne sugerează că prima ar fi trupa „serioasă“ care se adresează tradiționaliștilor (termen ce trebuie relativizat drastic, fiind vorba de un jazz destul de free), în timp ce a doua trupă e dispusă să-și riște subzistența testînd nebunii mai rar încercate la noi. Pe KRiSPER aș risca să-i prezint ca un fel de The Bad Plus al românilor, măcar în ce privește atitudinea și riscurile asumate. În general basarabenii au avut un impact major în pop-ul și rock-ul românesc, iar acum a venit rîndul jazz-ului să fie scuturat de proiectele lui Alexandru Arcuș, artist provenind din anturajul unui alt pionier venit din zona respectivă, Alex Calancea.

Tradiționalismul la Arcus Trio e sesizabil atît senzorial, prin sound-ul prăfuit al clapei hammond, dar și ontologic, prin inserțiile de muzică tradițională și acel soi de prog-rock acrobatic care azi poate fi catalogat drept „retro“. E o formă de tradiționalism raportat la cutumele istoriei recente a jazzului cu ambiția sa de a racorda influențe aparent incompatibile (etnobalcanism, ritmuri rock, efecte electro) – ideea și-a pierdut demult caracterul năstrușnic, transformîndu-se în zilele noastre într-un soi de „conformism progresiv“ (adică e printre primele lucruri pe care le încearcă muzicienii care vor să-și demonstreze poziționarea progresivă). Experiența toboșarului Marcel Moldovan prin lumea pop (ajutor pentru Smiley ori Loredana) și a liderului Alex Arcuș în etno-rockul basarabean pot fi exploatate sub chipul jazzului progresiv, însă e o oarecare predictibilitate în abordarea respectivă și satisface un oarecare tabiet al festivalurilor din această parte a Europei.

Cu totul alta pare să fie însă strategia fusion a proiectului KRiSPER, inspirată mai mult din muzicile moderne care își alocă prefixele „post“ ori „psych“ în etichetă, chiar cu riscul unei oarecare simplificări în structura compozițiilor – cîștigul urmărit ține de atmosferic și psihedelic. Saxofonistul pare că urmărește să devină un Colin Stetson al nostru (sau, al Basarabiei; sau, cel mai probabil, ne vom bate pe el), arătîndu-și disponibilitatea pentru aventuri stilistice, nuanțe imprevizibile și o versatilitate care poate atrage colaborări din afara lumii jazz și din afara lumii românești. KRiSPER sînt, așadar, varianta „pentru export“ a celor de la Arcus Trio. E dificil, ca artist, să optezi pentru un segment sau altul de audiență, să alegi între a satisface gusturi pe care le cunoști și a te aventura dincolo de preferințele confirmate. Trioul Arcus se organizează strategic pentru o acoperire cît mai largă, prezentîndu-se ca un organism muzical deosebit de agil. 

KRiSPER vor concerta în cadrul Smida Jazz Festival (17 - 19 august). Mai multe detalii aici: www.smidajazz.ro/ro.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

anansi nobel literar annie ernaux png
Annie Ernaux, laureata Nobelului literar din acest an, două romane în pregătire în colecția Anansi. World Fiction
Trei dintre romanele lui Annie Ernaux se află în pregătire la Editura Pandora M, în cadrul îndrăgitei colecții „Anansi. World Fiction”, coordonată de scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu.
965 15 Regele Lear foto J  L  Fernandez jpg
Bătrînețea: reacționară sau asumată?
Aceste gînduri sînt inspirate de propria-mi vîrstă, ca și de un recent spectacol cu Regele Lear semnat de Thomas Ostermeier la Comedia Franceză.
965 16 IAMANDI cop3 jpeg
În oglinda Holocaustului
Pe cît de consistentă, pe atît de necunoscută și ignorată este memorialistica „românească” a Holocaustului, care a avut parte la noi de două ratări de receptare, petrecute la patru-cinci decenii distanță.
p 17 jpg
O devenire complicată
Brotherhood este un documentar ce urmărește viața unei familii de păstori din Bosnia rurală.
965 17 Amanda Shires jpg
Amanda Shires și Brandi Carlile
Ambele au boicotat cel puțin cîte un eveniment în care Trump a încercat să se asocieze electoral cu scena country, dar mai mult decît asta ar trebui să conteze excelentele lor albume recente.
p 23 Dublul dublului, 1946 jpg
Victor Brauner – Hipnotism, o dimensiune specială a privirii
Pentru Brauner, relaţia specială pe care privitorul o poate întreţine cu opera de artă este asemănătoare cu aceea pe care o putem avea cu o „fiinţă vie“.
Ștefan Popescu Art Safari (2) jpg
964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!

Adevarul.ro

Pebbles FOTO Guinness World Records jpg
Cel mai bătrân câine din lume, Pebbles, a murit la vârsta de 22 de ani
Pebbles, cel mai bătrân câine din lume, a murit la începutul acestei săptămâni, la vârsta de 22 de ani, în sud-estul Statelor Unite, a anunţat miercuri Cartea Recordurilor Mondiale Guinness pe site-ul său, informează AFP.
harta china comunism foto shutterstock
Cum s-a construit „națiunea” imperială chineză? O rețetă veche, simplă, aplicată la fel și astăzi
Imperiul Chinez nu era nici condus, nici definit după termenii obișnuiți ai unei „națiuni” sau ai unui „stat național”.
Conferinta de presa  Lucian Bode Alexandru Rafila Palatul Victoria 25 februerie 2022 FOTO  Inquam Photos / George Calin
Domnule ministru Bode, dacă nu aveţi nimic de ascuns de ce nu vă publicaţi teza de doctorat pe site-ul ministerului Educaţiei?
Tremurând de furie, domnul ministru Bode ne-a explicat aseară că teza sa de doctorat este publică. Tot aseară, Emilia Şercan ne-a explicat că nu prea este publică, nu poate fi confruntată cu alte surse pentru a se vedea dacă este plagiată sau nu.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.