„Acelaşi sound retro şi pofta de viaţă“ - interviu cu Cătălin RULEA

Publicat în Dilema Veche nr. 510 din 21-27 noiembrie 2013
„Acelaşi sound retro şi pofta de viaţă“   interviu cu Cătălin RULEA jpeg

De ce acest nume „cockish“ – Extraordinar, pentru noul album?

Este o urmare firească a albumului precedent Heroes. De la eroii imaginari ai primului album, am mai inventat cîţiva, dar am trecut şi la faptele şi personajele extraordinare ale realităţii contemporane.

Ce fel de rock cîntaţi voi şi de unde vă revendicaţi muzical?

Nu ne prea gîndim la asta… Rock e suficient. Lăsăm „exegeţii“ să se pronunţe asupra acestei chestiuni spinoase.

Atunci, să te întreb altfel: ce s-a păstrat de pe Heroes şi ce-i cu adevărat nou pe Extraordinar?

Nou este discursul muzical social, de genul rap melodios francez. Direcţia asta nouă a venit cumva natural şi datorită unor inspiraţii mai realiste, aşa cum am răspuns şi la prima întrebare. De pe Heroes s-au păstrat acelaşi sound retro şi pofta de viaţă.

Pe piesa „Nopţi albe“, care mie îmi place foarte mult, faci o rimă la Patapievici. Explică-te.

Hai, explică-te, explică-te şi „umblă ca un trup rătăcit cu o minte strîmbă“... (Rîde) Mda, cum am spus, ni s-a părut oportun să spunem ceva despre ce se întîmplă în societate (repet: în societate, nu în politică), mai ales că am trăit nişte fapte şi întorsături extraordinare, care se văd şi zilele astea în manifestaţiile de stradă. Am început să trăim mai mult în stradă nemulţumirile noastre, decît să ne manifestăm bucuria de a trăi în ceea ce facem. Pe scurt: credem că ce s-a întîmplat cu ICR este o eroare şi o nedreptate pentru cultura din această ţară.

Cum menţii identitatea în evoluţia celor două trupe în care cînţi, Toulouse Lautrec şi The Pixels?

Nu îmi impun personalitatea, ci mai degrabă iau ceea ce e mai bun de la oamenii cu care lucrez. Mi-au plăcut întotdeauna grupurile.

OCS a înregistrat Retro, un EP de cover-uri din mica istorie a rock-ului românesc; dacă Toulouse Lautrec ar face acelaşi lucru, după ce anume aţi face cover-uri?

Probabil că divele ar fi cele care ne-ar inspira în mod deosebit: Angela Similea, Aura Urziceanu, Mihaela Runceanu, Loredana Groza... Ne gîndim la piese ca „De-ar fi să vii“, „Să mori de dragoste rănită“, „Voi cînta pentru mileniul III“ – piese de largă respiraţie. (Rîde)

Cînţi în română, engleză şi franceză, iar cînd începe piesa „Greenman“, mă aştept să cînţi şi în spaniolă. De ce în atîtea limbi şi pentru cine? Cum alegi în ce limbă să scrii versurile unei piese?

Subiectul ăsta cu limba în care cînţi este unul destul de sensibil, pentru că, mai mult decît muzica, este importantă poziţionarea oamenilor faţă de concepte politico-sociale, de genul naţionalism, Europa, globalizare, identitate culturală. În plus, noi nu sîntem vorbitori nativi decît ai limbii române. Cred că am vrut să ne manifestăm nonşalanţa faţă de acest subiect, în aceeaşi măsură în care am vrut să scriem bine versuri, independent de limbă. În timp, am constatat că nici o partitură nu are o limbă predestinată, aşa că este o alegere care ţine de întîmplare.

Robin and the Backstabbers şi-au însuşit un imaginar kinegetic, voi – unul aristocratic-grunge; crezi că rock-ul românesc e lipsit de stil şi de identitate vizuală? Dacă e să privesc înapoi, doar Phoenix mai afişau un anume stil vestimentar, ciobănesc-haiducesc...

(Rîde) Tare asta cu Phoenix! Să ştii că discul ăla cu ciobanul pe coperta alb-negru ar rupe şi astăzi. Sincer, mie şi Alexandru Andrieş mi se pare un brand puternic, cu vesta lui nelipsită, el şi Dan Perjovschi... 

Da, dar cu vestă mai e şi Ion Cristoiu.

Dacă ne uităm în cultura pop a secolului XX, o să descoperim, într-adevăr, tot felul de icon-uri: Andy Warhol, Michael Jackson, Marilyn Monroe, Madonna, Daft Punk, Salvador Dalí. Personal, cred că iconografia culturii pop trebuie să fie puternică, dar pot să-ţi dau şi exemplul contrar: Keith Arnatt – „Trouser – Word Piece“. Keith Arnatt apare cu o pancartă pe care e scris „I am a real artist“. Cumva, asta mi se pare o palmă destul de subtilă adusă iconografiei pop. Artistul contemporan este un om normal, poate arăta ca un contabil sau ca un corporatist. Puterea lui stă în idei şi în operă.

Apropo, a cui fotografie e pe coperta albumului?

Pe copertă este Vladimir, şi preferăm să spunem doar atît. O să vă spună el cînd o să crească mare. (Rîde)

Cît de dificil şi de rentabil mai e azi să scoateţi fizic un album sau un videoclip?

Dificil nu este. Ca obiect, mie mi se pare un „gest“ frumos; cît despre rentabilitate, despre asta trebuie să întrebi casele de discuri. Noi vindem discuri la concerte, şi chiar lunile acestea avem un turneu prin ţară, care include oraşe ca Ploieşti, Cluj, Braşov, Iaşi, Bacău, Piteşti, Tîrgu-Mureş... Puteţi consulta site-ul nostru pentru datele şi locurile concertelor.

Tu cum vezi treaba cu pirateria muzicală?

Eu sînt în ambele tabere. În viaţa mea, am cumpărat discuri, dar am şi descărcat de pe Internet. În plus, produc muzică originală. Concluzia mea este că trebuie ca accesul la cultură şi la informaţie să fie cît mai uşor... În acelaşi timp, orice produs are preţul său pentru că s-a muncit pentru el. Care este concluzia mea? Poate că preţul nu ar trebui să fie mare, pentru a fi mai comod să cumperi decît să descarci de pe Internet.

Eşti un tip neliniştit şi plurivalent. Vorbeşte-ne puţin despre ce mai creezi în afară de muzica trupei, adică despre grafică şi muzica de teatru.

Am terminat un proiect la care lucram de doi ani: catalogul artistului Ion Grigorescu – „The man with a single camera“, un proiect la care am lucrat cu Asociaţia Pplus4. Este publicat la Editura Sternberg.

Fac muzică pentru cîteva piese de teatru: Capete înfierbîntate (un spectacol despre mineriada din 1991), Declar pe proprie răspundere (povestea reală a unei fete de etnie romă din România) şi Nu ne-am născut în locul potrivit (un spectacol despre condiţia de emigrant). Toate cele trei piese sînt în regia lui David Schwartz. 

Am mai colaborat cu Ioana Păun la proiectul „Indicele de indignare“ (o acţiune inspirată de cazul Roşia Montană), care a avut loc într-un sat din apropierea Bucureştiului. 

Ca artist, ultima mea lucrare datează din 2011 şi se numeşte Subtitled (cîteva cuvinte se găsesc pe site-ul creativelaboratories.ro).

Revenind la muzică, cu ce trupă românească v-ar plăcea să plecaţi în turneu?

Cu Robin and the Backstabbers ne-am simţit întotdeauna între prieteni. A fost dragoste la prima vedere. Se întîmpla cîndva în 2010, în Regie, dacă nu mă înşel, pe o terasă la care au cîntat ambele trupe.

Ce trupe tinere de la noi şi de aiurea ne recomanzi să urmărim?

Nu am autoritatea să fac asemenea recomandări, dar, subiectiv vorbind, eu urmăresc Asaf Avidan şi O’Children, iar de la noi Lights Out şi Brum.

Ce-ai mai citit bun în ultima vreme?

Citesc Günter Grass – Decojind ceapa (traducere de Victor Scoradeţ, Polirom), dar am în plan şi Tor Norretranders – Iluzia utilizatorului (traducere de Laurenţiu Staicu, Editura Publica).

O plăcere vinovată?

Tenisul, ca să răspund total desprins de context.

Cătălin Rulea este vocalistul şi chitaristul trupelor Toulouse Lautrec şi The Pixels. Noul album al trupei Toulouse Lautrec, din care mai fac parte Călin Radu şi Bogdan Dragomiroiu, se numeşte Extraordinar (Soft Records), iar următoarele concerte vor avea loc pe 22 noiembrie – J’ai Bistrot din Tîrgu Mureş; 27 noiembrie – Play Café Teatru din Craiova şi 28 noiembrie – El Che din Timişoara. Mai multe la toulouselautrec.ro. 

a consemnat Marius CHIVU 

Foto: tolouselautrec.ro

Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.
p 17 2 jpg
Post-traumă
În definitiv, totul e filmabil.
995 17 Biro coperta1 jpg
Live în Control
Mai interesant decît limbajul sărac al versurilor, care ar fi familiare unui psihoterapeut de liceu.
995 21 Iamandi jpg
Ordinea închisorilor
În cele mai multe situații, acești intelectuali au făcut mai întîi o închisoare fascistă și apoi una comunistă.
Vizual general Conferințele Despre lumea în care trăim jpg

Adevarul.ro

image
Profesor la Stanford: „Sunt 100% sigur că extratereștrii sunt pe Pământ de mult timp”. Când ne-ar putea contacta
Un profesor de la Universitatea Stanford susține că extratereștrii au fost pe planeta Pământ și sunt „încă aici”. El arată că experții lucrează la proiecte de inginerie inversă pe rămășitele unor OZN-uri care s-au prăbușit.
image
Noua modă la nunțile românești. Mirii renunță la o tradiție consacrată, tot mai greu de digerat
Sezonul nunţilor este în toi și viitorii miri trebuie să fie la curent cu tot ce e nou în materie de organizat evenimente. Tinerii vor să se modernizeze, fără să-și supere prea tare familiile care țin la tradiții.
image
Cel mai enervant lucru pe care îl fac pasagerii în avion, conform unui însoțitor de zbor VIDEO
Meseria de însoțitor de bord nu este atât de fascinantă pe cât ar putea crede mulți. De fapt, există câteva lucruri care îi enervează cu adevărat pe aceștia, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii