10 albume rock din 2018

Publicat în Dilema Veche nr. 778 din 17-23 ianuarie 2019
10 albume rock din 2018 jpeg

Au apărut topurile anuale Rolling Stone şi Pitchfork şi cu asta se încheie perioada bilanţurilor muzicale care îndeamnă la recapitulări şi scot la iveală surprize ce încălzesc sărbătorile melomanilor. E timpul ca şi publicaţiile noastre să se alinieze la o cutumă la fel de tradiţională ca Black Friday, luna cadourilor ori înjunghierea porcului. În consecinţă, articolul de faţă este o recomandare personală. Ordinea e aleatorie.

Manes, Slow Motion Death Sequence. Norvegienii urmează modelul Ulver, migrînd dintr-o trupă de metal extrem a anilor `90 înspre art-rock-ul scandinav bine primit la orice soi de festival pop-rock modern, indiferent de nişa pe care o reprezintă.

The Body, I Have Fought Against It, but I Can't Any Longer. Titlul extras din scrisoarea de sinucidere a Virginiei Woolf spune totul despre intenţiile celui mai coroziv şi PSD-ist album al anului. Nu e singurul album publicat de trupă în acest an (mai sînt două), dar psihologii contrarecomandă ascultarea exhaustivă a materialelor trupei.

Amigo the Devil, Everything is Fine. Trubadur al masculinităţii toxice şi umorului negru, amintind cînd şi cum de Admiral Freebee, King Dude, Voltaire şi alţi folkişti ai iubirilor clorhidrice. Pentru comparaţii cu Johnny Cash e încă prea devreme, în ciuda asocierilor sugerate de fani, însă va fi apreciat de amatorii de folk moralizator şi sarcastic.

Marlon Williams, Make Way for Love. Un amic spunea în anii ’90 că, pentru a emigra, singura opţiune viabilă ar fi fost Noua Zeelandă, căci orice loc în Europa e prea aproape pentru ce va urma. Sînt 20 de ani de atunci şi a trebuit să iasă albumul acesta ca să înţeleg decizia şi justificarea. Presa îl caracterizează pe artist drept Roy Orbison al Noii Zeelande, cu nuanţe de Antony/Anohni.

Soldat Hans, Es Taut. Pentru fanii proiectelor lui Toby Driver (Kayo Dot, Maudlin of the Well). A scos şi Toby Driver album (promovat printr-un turneu care a trecut recent pe la noi), dar anul acesta elveţienii Soldat Hans îi sintetizează cel mai bine moştenirea muzicală, cu riscul de a fi catalogaţi drept epigoni.

Ghost, Prequelle. Albumul glorios al rockului satanic urmează să fie prezentat şi la noi în deschiderea concertului Metallica din august 2019, eveniment comparabil cu concertul Laibach în Coreea de Nord. Ne pregătim pentru rectificări bugetare masive.

Church of the Cosmic Skull, Science Fiction. Trupa care a pus ABBA în SABBATH, între geek-rockul psihedelic al celor de la King Gizzard and the Lizard Wizard, nostalgii Electric Light Orchestra şi ideile lui Gregorian Bivolaru. Cine nu mai are loc pe Pămînt începe să se gîndească la stele.

Tropical Fuck Storm, A Laughing Death in Meatspace. Membri ai grupurilor australiene The Drones, High Tension şi Palm Springs s-au unit într-un proiect menit să umple spaţiul lăsat liber de Nick Cave după ce acesta a apucat pe calea megalomaniei.

Gunship, Dark All Day. Ready Player One – mai întîi a fost romanul, apoi filmul, iată şi albumul. Recomandat celor care au auzit doar din poveşti de videotecile ilegale ale anilor `80 şi pentru cei care şi-au petrecut nopţile copilăriei în astfel de locuri.

The Brother Brothers, Some People I Know. Albumul country al anului, despre viaţa la ţară în epoca Trump, cîntat de doi gemeni morocănoşi. Ceva din Leonard Cohen, Simon şi Garfunkel de pe vremea cînd toţi erau amici cu Janis Joplin.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimuțe, muzică și baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana întîi, cu un narator de vîrsta a treia, ce gravitează în jurul unor teme precum nostalgia tinereții, muzica, erotismul, totul învăluit într-o folie de „unheimlich” care a devenit marca autorului nipon.
947 16 jos coperta jpg
Secretul corespondenței
O cu totul altă carte față de aceea, știută tuturor, din 1978, este actuala ediție, definitivă, a „Romanului epistolar” dintre I. Negoițescu și Radu Stanca.
p 17 2 jpg
Nu te supăra, frate
„Frère et sœur” rămîne ilustrativ pentru un cinema anchilozat, cu trăiri rezonabile – însăși lipsa de măsură a pasiunilor sfîrșește prin a fi „rezonabilă”, necesară – și morală burgheză.
947 17 ABiro cover2 jpg
Eroi
Grimus ies din pandemie cu un album în limba maternă ce le oferă mai mult spațiu de manevră pentru poezie.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.