“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de violonista Maria Marica, cîștigătoare a Concursului Enescu 2022, și pianista Daria Tudor

23 octombrie 2023
image

În Sala Mare a Ateneului Român, laureata cu premiul I la Concursul internațional “George Enescu”, violonista Maria Marica, susține un recital alături de pianista Daria Tudor, miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00. Recitalul face parte din seria Radio România Muzical “Moștenitorii României muzicale”, dar și din proiectul “Top Young Performers” propus de EBU (European Broadcasting Union), care cuprinde cele mai valoroase înregistrări de concerte și recitaluri cu tineri muzicieni, la nivel european.

Laureați ai Concursului George Enescu, sub cupola emblematică a Ateneului Român: proiectul “Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical, alături de Rotary Club Pipera, Artexim și Fundația Remember Enescu, aduce în 2023, în prim plan, laureații români ai Concursului international George Enescu.

În septembrie 2022, Maria Marica cucerea premiul I la Concursul George Enescu; alături de numeroase alte oportunități aduse de această distincție, ea a primit din partea Radio România Muzical oferta de a realiza înregistrări speciale, dar și invitația de a participa la seria “Moștenitorii României muzicale” care-i prezintă pe cei mai valoroși tineri muzicieni români, cu cariere relevante național și internațional.

Programul recitalului din 15 noiembrie 2023 cuprinde trei opusuri fundamentale ale literaturii pentru vioară și pian: Sonata nr. 3 de Robert Schumann, Cinci melodii op. 35b de Serghei Prokofiev și Sonata în la major de César Franck.

Sonata nr. 3 de Robert Schumann este ultima lucrare importantă pe care a scris-o celebrul compozitor romantic german. Este datată 1853, anul întîlnirii dintre Schumann și Brahms și al unui proiect propus de un celebru violonist al vremii, Joseph Joachim, concretizat în ceea ce s-a numit Sonata FAE – scrisă de Schumann, împreună cu Brahms și un alt discipol al său, Albert Dietrich. Pentru această sonată, Schumann a contribuit cu partea lentă, un intermezzo, și partea finală, a patra; Brahms, cu Scherzo-ul, partea a treia, și Dietrich cu partea I. Însă Schumann și-a dorit să completeze acest proiect cu propriile lui părți întîi și a treia: astfel s-a născut Sonata nr. 3 pentru vioară și pian, unul dintre cele mai fascinante și provocatoare opusuri dedicate viorii, în care recunoaștem natura duală a lui Schumann, dar și talentul lui extraordinar de melodist.

Un extraordinar talent de melodist arată și Serghei Prokofiev în cele cinci melodii pe care le-a compus pentru voce și pian în 1920, într-o versiune pentru vioară și pian, în 1925. 

Recitalul se încheie cu una dintre cele mai cunoscute și iubite partituri dedicate repertoriului violonistic cameral, un opus fundamental al secolului al XIX-lea: Sonata în la major de César Franck. Acesta este cadoul de nuntă pe care Franck avea să i-l facă în 1886 prietenului său, celebrul violonist Eugène Ysaÿe, care a cîntat apoi această lucrare următorii 40 ani din viața sa, pînă la finalul carierei sale. Sonata face parte din repertoriul tuturor marilor violoniști din secolele XX și XXI; un adevărat parcurs în inima romantismului, reunind atît sensibilitatea latină, cît și cea germanică, o adevărată capodoperă.

Recitalul din 15 noiembrie de la Ateneul Român, ora 19.00, este transmis în direct de Radio România Muzical. Prezintă Cristina Comandașu

Biletele sînt disponibile la casa de bilete a Ateneului Român și pe site-ul www.fge.org.ro.

Maria Marica s-a născut în 1998 la Cluj, într-o familie de muzicieni și a început studiul viorii la vîrsta de 7 ani sub îndrumarea lui Vasile Socea, continuîndu-și apoi studiile la clasa prof. univ. dr. Nicușor Silaghi. În prezent este studenta violonistului David Grimal la Hochschule für Musik din Saar, Germania. 

Maria Marica a susținut recitaluri atît în țară cît și în străinătate (Italia, Franța, Germania, SUA) și a concertat alături de orchestrele filarmonicilor din țară, colaborînd cu dirijori precum Gabriel Bebeșelea, Sabin Păutza, Jozsef Horvath, Theo Wolters. Este de asemenea cîștigătoare a numeroase premii naționale și internaționale, dintre care Concursul internațional “George Enescu” (premiul I – 2022), Concursul “Mozart” de la Cluj (premiul I - 2015), Concursul “Mihail Jora” din București (premiul II - 2019), Concursul “Streichwerk” din Berlin (premiul II - 2016), Marele Premiu la concursurile “George Georgescu” de la Tulcea și “Lira de aur” de la Suceava (2015). Din 2013, Maria este membră a Orchestrelor Române de Tineret, iar din 2018, membră a Orchestrei Naționale Simfonice a României, orchestre care au urcat pe unele dintre cele maimari scene ale lumii, precum Musikverein Viena, Konzerthaus Berlin, Elbphilharmonie Hamburg, Philharmonie de Paris. De asemenea,  în 2019 a fost bursieră a Romanian Chamber Orchestra (dirijor Cristian Măcelaru), iar din 2020 este membră Les Dissonances (director artistic David Grimal), singurul ansamblu din lume care abordează repertoriu simfonic de mare anvergură fără dirijor.

Maria Marica a avut de asemenea ocazia de a cînta muzică de cameră alături de renumiți muzicieni precum Marc Coppey, Philippe Cassard, Victor Julien-Lafferière, Solenne Païdassi, David Grimal, Yan Levionnois, Léa Hennino. A fost bursieră a programului SoNoRo Interferențe, avînd astfel șansa de a studia și de a cînta alături de Boris Brovtsyn, Sergey Malov, Thorsten Johanns, Diana Ketler, Frans Helmerson, iar în 2015 a participat la programul Young Performers al festivalului Music@Menlo (California), unde a studiat muzică de cameră alături de Clive Greensmith, Erin Keefe, Arnaud Sussmann, membrii ai Cvartetelor Escher și Dover, printre alții. A participat de asemenea la masterclass cu violoniști precum Leonidas Kavakos, Nora Chastain, Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, iar în 2021 a fost participant activ în cadrul masterclassului de la Kronberg Academy, lucrînd cu Kolja Blacher și Gerhard Schulz. 

Daria Tudor (26 ani) a debutat în concert la doar 9 ani, alături de Orchestra de Cameră Radio din București; este laureată a numeroase competiții naționale și internaționale și a susținut recitaluri și concerte pe mari scene, în special în Germania. În februarie 2015, Daria Tudor a fost acceptată la Universität der Künste Berlin la clasa prof. Pascal Devoyon și Rikako Murata. În prezent, își continuă studiile de master în pian solo, muzică de cameră și acompaniament de lied la aceeași universitate, sub îndrumarea prof. Björn Lehmann, Artemis Quartet, prof. Frank-Immo Zichner și prof. Eric Schneider. Începînd din mai 2015, Daria Tudor lucrează la Universität der Künste Berlin, în calitate de docent la clasele de Lied contemporan ale prof. Axel Bauni și Eric Schneider, precum și ca pianistă a clasei de violoncel – prof. Konstantin Heidrich. Din 2017, este acompaniatoare oficială a Rutesheim Cello Academy, Germania. În iunie 2019, Dariei i-a fost acordat premiul pentru cel mai bun tînăr artist - Enlight Prize - în cadrul Festivalului Art of the Piano – Cincinnati, SUA. A participat la festivaluri din Finlanda, Germania și Austria: Alpenarte - Schwarzenberg, octombrie 2018; Kissinger Sommer - Bad Kissingen, iunie 2017; Mozartfest - Würzburg, iunie 2016; Festivalul Crescendo - Berlin, mai 2016, 2017. În 2022, a fost semifinalistă a Concursului Internațional “George Enescu” de la București. 

În cadrul proiectului “Moștenitorii României muzicale”, Daria Tudor a fost partenera de recital a violoncelistului Andrei Ioniță (13 iunie 2021), precum și violonistei Ioana Cristina Goicea și a violoncelistului Andrei Ioniță în concertul cameral susținut la Bruxelles (30 noiembrie 2022) și Sala Radio (18 decembrie 2022). Alături de Ioana Cristina Goicea și Andrei Ioniță, Daria Tudor semnează două albume discografice apărute la Editura Casa Radio în cadrul colecției Radio România Muzical: Beethoven (2022) și George Enescu (2023).

Proiectul “Moștenitorii României muzicale”

…organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, s-a dezvoltat în ultimii ani în două direcții. Prima dintre acestea își propune să-i aducă pe scene prestigioase românești pe tinerii și excepționalii muzicieni ai României, artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are șansa de a-i asculta prea rar acasă. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză. 

Din 2018 și pînă în prezent au avut loc aproape 30 de concerte și recitaluri: violoncelistul Andrei Ioniță, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Răduțiu, pianiștii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sînt doar cîțiva dintre protagoniști. Sub egida aceluiași proiect, au apărut și două albume la Editura Casa Radio, cuprinzînd evoluții din recitaluri.

A doua direcție de dezvoltare este bursa “Moștenitorii României muzicale”. În 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au inițiat și bursa “Moștenitorii României muzicale”, pentru tineri muzicieni cu vîrste între 16 și 24 ani. Cîștigători ai bursei în valoare de 4000 euro au fost pianistul Cadmiel Boțac (2020), violoncelistul Cornelius Zirbo (2021), pianista Kira Frolu (2022) și pianistul Nil Mladin (2023). 

Începînd cu anul 2023, ARTEXIM s-a alăturat organizatorilor Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, susținînd proiectele dedicate tinerilor muzicieni români, laureați ai Concursului Internațional “George Enescu”.

Organizatori: Radio România Muzical, Rotary Club Pipera, Artexim, Fundația Remember Enescu, Filarmonica “George Enescu”.

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres,  Dilema veche, revista Cariere, Observator cultural, Zeppelin, spotmedia.ro, news.ro, liternet.ro. 

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
image png
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii este un road-movie în care Angela (Ilinca Manolache) traversează un București aglomerat și ostil.

Adevarul.ro

image
Singurul om politic român pe care un reputat istoric il consideră cu adevărat patriot. „Mă uit la Simion ca la un dulap”
Istoricul Doru Radosav, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a vorbit despre omul politic român care este, în opinia sa, singurul despre care se poate spune fără nicio ezitare că a fost un adevărat patriot, dar și despre ce pot face politicienii de azi ca să-i calce pe urme.
image
Românul Sebastian Stan, în pielea lui Donald Trump. Încep filmările pentru „The Apprentice”, despre ascensiunea fostului președinte american
Actorul de origine română, Sebastian Stan, va interpreta rolul tânărului Donald Trump în noua producție cinematografică "The Apprentice", în regia lui Ali Abbasi.
image
Exploziile care au cutremurat orașele Văii Jiului. Cum s-a produs catastrofa din Mina Livezeni, în 1980
Miercuri, 29 noiembrie, s-au împlinit 43 de ani de la catastrofa din Mina Livezeni, unde o explozie produsă de gazele din mină a ucis peste 50 de oameni. Victimele tragediei au fost comemorate

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.