Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București

23 mai 2023
image

Evenimentul găzduit de Institutul Cervantes din București se va bucura de prezența scriitorului, cîștigător al Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022.

Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă – Tîrgul Internațional de Carte Guadalajara (FIL) –, Institutul Cervantes din București va găzdui luni, 29 mai 2023, ora 18:30, un eveniment de importanță specială: ceremonia de omagiere în România, de această dată, a lui Mircea Cărtărescu, cel mai cunoscut autor român contemporan în lumea hispanică.

Evenimentul de omagiere a scriitorului Mircea Cărtărescu la București, organizat de FIL Guadalajara, care în fiecare an organizează un moment de celebrare a scriitorului premiat și în orașul său de reședință, va aduce laolaltă critici literari din Mexic și România, jurnaliști, oameni de litere, alături de cititori fideli ai scriitorului român. Pentru prima oară, cîțiva reprezentanți ai Premiului FIL vor veni în România pentru a lua parte la evenimentul organizat în colaborare cu Institutul Cervantes din București, la sediul său din Bulevardul Elisabeta nr. 38.

Dulce María Zúñiga – directoarea Premiului FIL Guadalajara pentru Literaturi în Limbi Romanice, Carmen Mușat – critic literar, profesoară universitară și directoarea revistei Observator cultural și Oana Fotache Dubălaru – critic literar, profesoară universitară vor vorbi despre opera lui Mircea Cărtărescu, a cărei versiune în limba spaniolă este semnată de prestigioasa traducătoare Marian Ochoa de Eribe și publicată la Editura Impedimenta din Madrid. Vor rosti scurte alocuțiuni E.S. Dna. Amparo Eréndira Anguiano Rodríguez– Ambasadoarea Mexicului în România și domnul Jorge Jiménez Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din Bucuresti. 

Evenimentul se va desfășura cu traducere simultană, accesul fiind liber, în limita locurilor disponibile, pe bază de solicitare de rezervare trimisă la adresa de mail cultbuc@cervantes.es.

Juriul Premiilor FIL 2022 – format din Lorena Amaro Castro (Chile), Marco Belpoliti și Laura Scarabelli (Italia), Javier Guerrero (Venezuela), Maria Eunice Moreira (Brazilia), Oana Sabo (România) și Antonio Sáez Delgado (Spania) – și-a motivat alegerea îndrăgitului scriitor român dintre cele optzeci de candidaturi, considerîndu-l pe Mircea Cărtărescu „un scriitor plurivalent, cu un stil maximalist, care se încadrează pe deplin în tradiția literaturii universale, punîndu-și cititorii din întreaga lume în fața unor interogații onirice și exsitențiale”, iar opera sa, „una integratoare, imaginativă și orbitoare, îmbinînd elemente fantastice și realiste, ficțiuni speculative ce investighează construcția identitară, pornind de la un spațiu liminal și periferic spre un peisaj european”.

La decernarea Premiului FIL, în noiembrie 2022, la Guadalajara, scriitorul spaniol Sergio Ramírez, premiat în 2017 cu prestigiosul Premiu Cervantes, a elogiat opera cărtăresciană, punînd-o în contextul vîrfurilor literaturilor contemporane: „M-am abandonat unei lecturi pasionate a lui Mircea Cărtărescu, lăsîndu-mă purtat de torentul impetuos și continuu al prozei sale migăloase în care un vis îl înlocuiește pe altul, iar lumea reală glisează spre una ireală... O singură carte, care se scrie neîncetat, alcătuită din mai multe romane, însă din unul și același cosmos care, după explozia originară, se extinde la infinit fără a-și găsi vreodată limitele, operă halucinată și halucinantă a unui scriitor care e în același timp scris de un altul...”

La rîndul său, la primirea Premiului FIL, în noiembrie 2022, la Guadalajara, Mircea Cărtărescu a vorbit despre poezie și poeți:

„Artistul, mai ales poetul, s-a opus întotdeauna ordinii, disciplinei. El a fost mereu împotriva a tot ceea ce înăbușă libertatea umană. Poezia este, de fapt, un alt nume pentru libertate. Poezia este, însă, pisica moartă a lumii consumeriste, hedoniste și mediatice în care trăim. Nu ne putem imagina o prezență mai absentă, nu ne putem imagina un destin mai dramatic, astăzi, decît cel al poetului, care decide să își dedice întreaga viață artei. Descentralizarea postmodernă a produs o cultură fără artă, o artă fără literatură și o literatură fără poezie; eu nu am fost niciodată altceva decît un poet... Poezia mi-a luminat întreaga viață. Chiar și romanele mele sînt, de fapt, poeme. Am scris mereu poezie ca formă a libertății, a solidarității, a empatiei pentru toți oamenii. Am scris împotriva războaielor și discriminărilor de tot felul. Am scris pentru cei care citesc poezie și pentru cei care nu citesc poezie. Mulțumesc, de aceea, cu modestie și recunoștință, juriului care mi-a acordat marele premiu international FIL. Este o onoare și o incredibilă bucurie să mă aflu de acum pe lista scriitorilor care, din 1991 încoace, au avut șansa să-l primească. Parcurgerea acestei liste, care-i cuprinde pe cîțiva dintre idolii mei literari, e de ajuns ca să arate calitatea și importanța acestui faimos premiu”.

În prezent, Mircea Cărtărescu este profesor de literatură la Universitatea din Bucuresti și Doctor Honoris Causa al mai multor universități din România și Spania, membru al PEN Romania și al Parlamentului Cultural European. A publicat peste 30 de cărți, cele mai importante scrieri ale sale fiind: „Theodoros”, „Travesti”, „Orbitor”, „Solenoid”, „Nostalgia”, „De ce iubim femeile”, „Melancolia”, „Poeme de amor”, „Totul”, „Nimic”, „Levantul”. Opera sa, tradusă în peste 25 de limbi, a primit premii prestigioase în România, dar și în străinătate: Premiul „Thomas Mann” în Germania (2018), Premiul Formentor în Spania (2018), Premiul „Gregor von Rezzori” în Italia (2015), Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură (2015), Premiul orasului Leipzig pentru Înțelegere Europeană (2015), Premiul „Euskadi de Plata”, Spania (2014), Marele Premiu pentru Poezie în Serbia (2013), Premiul „Spycher-Leuk“ în Elveția (2013), Premiul „Vilenica” în Slovenia (2011).

Premiul FIL pentru Literatură în Limbi Romanice este cea mai înaltă distincție a Tîrgului Internațional de Carte de la Guadalajara (Mexic) și recompensează o viață dedicată creației literare. În 2022 au fost primite 80 de nominalizări – 67 de autori din 18 țări de pe trei continente: Argentina, Brazilia, Columbia, Cuba, Chile, Franța, Guatemala, Honduras, Italia, Liban, Mexic, Nicaragua, Peru, Puerto Rico, România, Spania, Uruguay și Venezuela. Nominalizările au fost făcute de către instituții culturale și educaționale, asociații literare, edituri și chiar de către membrii juriului.

Organizatori: Premio FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, în colaborare cu 

Instituto Cervantes din București, Ambasada Mexicului în România și Ambasada Spaniei în România.

-------

Pentru mai multe informații și interviuri, cei interesați pot contacta Departamentul de Cultură al Institutului Cervantes din Bucureşti la adresa cultbuc@cervantes.es.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.
p 17 2 jpg
Post-traumă
În definitiv, totul e filmabil.

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.