Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București

23 mai 2023
image

Evenimentul găzduit de Institutul Cervantes din București se va bucura de prezența scriitorului, cîștigător al Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022.

Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă – Tîrgul Internațional de Carte Guadalajara (FIL) –, Institutul Cervantes din București va găzdui luni, 29 mai 2023, ora 18:30, un eveniment de importanță specială: ceremonia de omagiere în România, de această dată, a lui Mircea Cărtărescu, cel mai cunoscut autor român contemporan în lumea hispanică.

Evenimentul de omagiere a scriitorului Mircea Cărtărescu la București, organizat de FIL Guadalajara, care în fiecare an organizează un moment de celebrare a scriitorului premiat și în orașul său de reședință, va aduce laolaltă critici literari din Mexic și România, jurnaliști, oameni de litere, alături de cititori fideli ai scriitorului român. Pentru prima oară, cîțiva reprezentanți ai Premiului FIL vor veni în România pentru a lua parte la evenimentul organizat în colaborare cu Institutul Cervantes din București, la sediul său din Bulevardul Elisabeta nr. 38.

Dulce María Zúñiga – directoarea Premiului FIL Guadalajara pentru Literaturi în Limbi Romanice, Carmen Mușat – critic literar, profesoară universitară și directoarea revistei Observator cultural și Oana Fotache Dubălaru – critic literar, profesoară universitară vor vorbi despre opera lui Mircea Cărtărescu, a cărei versiune în limba spaniolă este semnată de prestigioasa traducătoare Marian Ochoa de Eribe și publicată la Editura Impedimenta din Madrid. Vor rosti scurte alocuțiuni E.S. Dna. Amparo Eréndira Anguiano Rodríguez– Ambasadoarea Mexicului în România și domnul Jorge Jiménez Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din Bucuresti. 

Evenimentul se va desfășura cu traducere simultană, accesul fiind liber, în limita locurilor disponibile, pe bază de solicitare de rezervare trimisă la adresa de mail cultbuc@cervantes.es.

Juriul Premiilor FIL 2022 – format din Lorena Amaro Castro (Chile), Marco Belpoliti și Laura Scarabelli (Italia), Javier Guerrero (Venezuela), Maria Eunice Moreira (Brazilia), Oana Sabo (România) și Antonio Sáez Delgado (Spania) – și-a motivat alegerea îndrăgitului scriitor român dintre cele optzeci de candidaturi, considerîndu-l pe Mircea Cărtărescu „un scriitor plurivalent, cu un stil maximalist, care se încadrează pe deplin în tradiția literaturii universale, punîndu-și cititorii din întreaga lume în fața unor interogații onirice și exsitențiale”, iar opera sa, „una integratoare, imaginativă și orbitoare, îmbinînd elemente fantastice și realiste, ficțiuni speculative ce investighează construcția identitară, pornind de la un spațiu liminal și periferic spre un peisaj european”.

La decernarea Premiului FIL, în noiembrie 2022, la Guadalajara, scriitorul spaniol Sergio Ramírez, premiat în 2017 cu prestigiosul Premiu Cervantes, a elogiat opera cărtăresciană, punînd-o în contextul vîrfurilor literaturilor contemporane: „M-am abandonat unei lecturi pasionate a lui Mircea Cărtărescu, lăsîndu-mă purtat de torentul impetuos și continuu al prozei sale migăloase în care un vis îl înlocuiește pe altul, iar lumea reală glisează spre una ireală... O singură carte, care se scrie neîncetat, alcătuită din mai multe romane, însă din unul și același cosmos care, după explozia originară, se extinde la infinit fără a-și găsi vreodată limitele, operă halucinată și halucinantă a unui scriitor care e în același timp scris de un altul...”

La rîndul său, la primirea Premiului FIL, în noiembrie 2022, la Guadalajara, Mircea Cărtărescu a vorbit despre poezie și poeți:

„Artistul, mai ales poetul, s-a opus întotdeauna ordinii, disciplinei. El a fost mereu împotriva a tot ceea ce înăbușă libertatea umană. Poezia este, de fapt, un alt nume pentru libertate. Poezia este, însă, pisica moartă a lumii consumeriste, hedoniste și mediatice în care trăim. Nu ne putem imagina o prezență mai absentă, nu ne putem imagina un destin mai dramatic, astăzi, decît cel al poetului, care decide să își dedice întreaga viață artei. Descentralizarea postmodernă a produs o cultură fără artă, o artă fără literatură și o literatură fără poezie; eu nu am fost niciodată altceva decît un poet... Poezia mi-a luminat întreaga viață. Chiar și romanele mele sînt, de fapt, poeme. Am scris mereu poezie ca formă a libertății, a solidarității, a empatiei pentru toți oamenii. Am scris împotriva războaielor și discriminărilor de tot felul. Am scris pentru cei care citesc poezie și pentru cei care nu citesc poezie. Mulțumesc, de aceea, cu modestie și recunoștință, juriului care mi-a acordat marele premiu international FIL. Este o onoare și o incredibilă bucurie să mă aflu de acum pe lista scriitorilor care, din 1991 încoace, au avut șansa să-l primească. Parcurgerea acestei liste, care-i cuprinde pe cîțiva dintre idolii mei literari, e de ajuns ca să arate calitatea și importanța acestui faimos premiu”.

În prezent, Mircea Cărtărescu este profesor de literatură la Universitatea din Bucuresti și Doctor Honoris Causa al mai multor universități din România și Spania, membru al PEN Romania și al Parlamentului Cultural European. A publicat peste 30 de cărți, cele mai importante scrieri ale sale fiind: „Theodoros”, „Travesti”, „Orbitor”, „Solenoid”, „Nostalgia”, „De ce iubim femeile”, „Melancolia”, „Poeme de amor”, „Totul”, „Nimic”, „Levantul”. Opera sa, tradusă în peste 25 de limbi, a primit premii prestigioase în România, dar și în străinătate: Premiul „Thomas Mann” în Germania (2018), Premiul Formentor în Spania (2018), Premiul „Gregor von Rezzori” în Italia (2015), Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură (2015), Premiul orasului Leipzig pentru Înțelegere Europeană (2015), Premiul „Euskadi de Plata”, Spania (2014), Marele Premiu pentru Poezie în Serbia (2013), Premiul „Spycher-Leuk“ în Elveția (2013), Premiul „Vilenica” în Slovenia (2011).

Premiul FIL pentru Literatură în Limbi Romanice este cea mai înaltă distincție a Tîrgului Internațional de Carte de la Guadalajara (Mexic) și recompensează o viață dedicată creației literare. În 2022 au fost primite 80 de nominalizări – 67 de autori din 18 țări de pe trei continente: Argentina, Brazilia, Columbia, Cuba, Chile, Franța, Guatemala, Honduras, Italia, Liban, Mexic, Nicaragua, Peru, Puerto Rico, România, Spania, Uruguay și Venezuela. Nominalizările au fost făcute de către instituții culturale și educaționale, asociații literare, edituri și chiar de către membrii juriului.

Organizatori: Premio FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, în colaborare cu 

Instituto Cervantes din București, Ambasada Mexicului în România și Ambasada Spaniei în România.

-------

Pentru mai multe informații și interviuri, cei interesați pot contacta Departamentul de Cultură al Institutului Cervantes din Bucureşti la adresa cultbuc@cervantes.es.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Feodor Dostoievski jpg jpeg
Scriitorul adorat de români care a fost condamnat la moarte. Cum a scăpat în ultimul moment
Scriitorul adorat de români care a fost condamnat la moarte. Cum a scăpat în ultimul moment.
Joe și partenera sa Jessica  Sursa Instagram Jessica si Daily Mail (1) jpg
Americanul care a suferit primul transplant de față din lume s-a logodit. Imagini emoționate publicate de partenera tânărului
Un tânăr din SUA care a suferit un transplant complet de față și un dublu transplant de brațe a reușit să își refacă viața, devastată după un accident tragic, și a publicat fotografii cu noua sa logodnică.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciucă: „Nu sunt candidat de profesie, sunt candidat cu profesie”. Apel lansat după îndemnul unui lider liberal
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat, într-un discurs în fața aleșilor locali de la Timișoara, că trebuie câștigată încrederea oamenilor și le-a spus colegilor săi să nu forțeze pe nimeni la vot.
nori ozn jpg
Pentagonul a analizat sute de raportări despre activități extraterestre. Concluzia celui mai recent raport
Cel mai recent raport al Pentagonului despre OZN-uri a dezvăluit sute de noi observări de fenomene aeriene neidentificate și inexplicabile.
Uniunea Europeana bancnote bani euro FOTO Shutterstock jpg
Bugetul UE pe anul 2025, cu 10,5 miliarde de lei mai mare decât anul trecut. Unde merg cei mai mulți bani
Negocierile dintre instituțiile Uniunii Europene pentru bugetul pe anul 2025 au ajuns la un acord, urmând să intre la votul din legislativ luna aceasta.
portest georgia 4 noiembrie jpg
Rezultatele finale ale alegerilor legislative din Georgia confirmă victoria partidului de guvernământ pro-rus. Opoziţia a acuzat guvernul că a cumpărat voturi
Rezultatele finale ale controversatelor alegeri legislative desfăşurate la sfârşitul lunii octombrie în Georgia au confirmat victoria partidului de guvernământ, Visul Georgian, a anunţat sâmbătă Comisia Electorală, după ce opoziţia a denunţat că votul a fost "furat"
batran Vasile Gorgos
Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30 de ani, purtând aceleași haine
Unele dintre cele mai stranii și misterioase cazuri gravitează în jurul oamenilor care au dispărut, pur și simplu, de pe fața pământului. Cel mai ciudat lucru este că aceștia au reapărut, din senin, zeci de ani mai târziu.
zoia ceausescu jpg
De ce a murit Zoia Ceaușescu, la 57 de ani. Sfârșitul dureros al fiicei soților Ceaușescu
Pe 20 noiembrie, se fac 18 ani de când Zoia Ceaușescu, unica fiică a dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu și a soției acestuia Elena, s-a stins din viață. În timpul Revoluției din 1989, fiica dictatorului a fost reținută împreună cu frații săi, Nicu și Valentin Ceaușescu.
image png
Cu tirul pe contrasens. Scene halucinante sâmbătă dimineață, pe Autostrada București-Pitești
Un șofer de tir a fost prins de polițiști sâmbătă dimineață, circulând pe contrasens, pe autostrada București-Pitești. Șoferul, cetățean polonez, s-a ales cu o amendă de trei mii de lei și permisul suspendat.