Micile librării strigă "ajutor"

Publicat în Dilema Veche nr. 475 din 21-27 martie 2013
Mai mult decît samba, carnaval şi fotbal  jpeg

Micile librării independente caută soluţii de supravieţuire pentru a rezista pe piaţă. În lupta cu concurenţa din zona online, şansele de a reuşi, de a fi rentabile sînt mici. Cumpărătorii de carte îşi schimbă, de la un an la altul, comportamentul de consum. Amazon.com cîştigă tot mai mult teren. La Tîrgul de Carte de la Leipzig, desfăşurat săptămîna trecută, una dintre temele de dezbatere a fost legată de viitorul librăriilor şi al comerţului de carte tipărită, în general. Programarea acestei discuţii reprezintă în sine un mic gest contrarevoluţionar. Căci, de peste un deceniu, marile tîrguri de carte (Frankfurt, Leipzig, Londra, Paris) au încercat să impună tocmai comerţul de carte online şi cărţile electronice. S-a schimbat macazul între timp?

Pentru cartea electronică, încă nu. Deocamdată, tot cartea tipărită acoperă cea mai importantă parte a pieţei, cel puţin în Europa. În Germania, de pildă, se estimează că vînzările de carte în format electronic se situează la 10% din volumul total al vînzărilor. E adevărat, dispozitivele sînt acum mai fiabile, mai ergonomice şi, mai ales, mai ieftine. O „carte electronică“ redă fidel pagina tipărită, răsfoitul virtual seamănă cu răsfoitul paginilor reale, pînă şi foşnetul paginilor, generat de computer, oferă senzaţia unei lecturi de carte tipărită. Formatele electronice sînt tot mai utilizate, dar numărul de copii vîndute a rămas, în continuare, relativ scăzut în Europa. În SUA, piaţa cărţilor de buzunar a scăzut, în ultimii doi ani, cu aproape 60%, iar piaţa hardcover – cu 20%. În schimb, cărţile în format electronic reprezintă aproape un sfert din piaţa americană de carte.

Dacă formatele electronice încă mai trebuie să se „coacă“, comerţul electronic de carte s-a maturizat. Singura problemă a acestui domeniu: aproape că nu există competitori. În doar cîţiva ani, s-a ajuns la situaţia de monopol. Peste tot în lume, Amazon face legea în vînzarea de carte online. Librăria online (devenită între timp şi editură – dar asta-i altă poveste) concurează acum şi cu librăriile cu tradiţie. Ce e de făcut?

În Germania, ministrul federal al Culturii, Bernd Neumann, vrea să ofere librăriilor independente ajutor de stat. Programul de subvenţii pentru librării ar trebui să se bazeze pe aceleaşi principii ca finanţarea cinematografelor de artă. Această intenţie – căci, deocamdată, ministrul nu a formulat nici o propunere concretă – face deja valuri în Germania. În ultimii zece ani, a dispărut un sfert dintre librăriile independente. În primul rînd, din cauza presiunii marilor lanţuri – care, avînd forţă financiară, au o putere de negociere mult mai mare cu editurile –, dar şi din cauza comerţului electronic. În oraşele mai mici, în care lanţurile de librării nu sînt prezente, oamenii preferă, tot mai adesea, să-şi comande cărţile – via Amazon – decît să le caute în librăria locală. O altă cifră îngrijorătoare, prezentată la Tîrgul de Carte de la Leipzig: numărul librarilor a scăzut cu 40% în ultimii cinci ani. „Meseria“ e în criză. Marile lanţuri nu mai au pretenţia să lucreze cu librari de profesie şi angajează lucrători comerciali nespecializaţi.

Cînd, acum cîţiva ani, patronii de librării, sprijiniţi de sindicate, au cerut pentru prima dată ajutor de stat, li s-a spus că oricum acest domeniu economic sensibil este „subvenţionat indirect“ prin acceptarea unei TVA reduse pentru cărţi şi presă. Însă această măsură are un impact general – deci avantajează inclusiv principalul concurent al librăriilor independente, Amazon. De fapt, conform unei analize realizate de Uniunea patronilor de librării, această formă de sprijin a industriei de carte a avantajat în primul rînd şi mai ales Amazon!

Desigur, Germania nu e Franţa – aşa că ajutoarele directe, de stat, nu sînt de la sine înţelese. Programul de subvenţii vizat de librari prevede un fond de cinci milioane de euro, destinat exclusiv librăriilor independente. Acestea ar putea contracta finanţări anuale de pînă la 12.000 de euro, pentru programe culturale regulate în spaţiul librăriei şi pentru angajarea unor librari tineri. Suma solicitată ar fi – o recunosc chiar şi responsabili ai guvernului – rezonabilă. Oricum, acest ajutor, menit să salveze librăriile mici, este net inferior avantajelor oferite marelui investitor Amazon pentru construirea centrelor sale logistice.

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.