Mersul grevelor

Publicat în Dilema Veche nr. 559 din 30 octombrie - 5 noiembrie 2014
Mersul grevelor jpeg

De cîteva luni bune, Germania e paralizată de grevele succesive ale mecanicilor de locomotivă şi ale însoţitorilor de tren. Cînd nu fac grevă unii, încetează ceilalţi lucrul. Parcă s-au înţeles: să facem totul ca să blocăm circulaţia. Grevele feroviarilor au apărut la scurt timp după o serie de proteste fără precedent ale piloţilor de la Lufthansa. Se spunea, odată, că în Germania transporturile merg ca ceasul. Acum, stau ca un ceas stricat. Ce s-a întîmplat?

Nu e vorba doar de bani. Sau, mai bine zis, nu salariile sînt principala revendicare. Sindicatele din domeniul feroviar au început să protesteze atunci cînd Die Bahn a demarat demersurile pentru modificarea contractului colectiv de muncă. Frankfurter Allgemeine publică un articol în acelaşi timp didactic şi ironic, cu titlul „Cum îi explici copilului tău de ce nu merge trenul“. Cultura protestului explicată pe înţelesul tuturor. „În mod normal, dacă nu merge trenul, e din cauza unor furtuni care au doborît copaci peste liniile ferate; sau din cauza macazurilor stricate. Acum însă, trenurile nu merg pentru că mecanicii de locomotivă şi însoţitorii de tren nu îşi fac treaba. Asta e ceva tare ciudat, pentru că ei au un contract cu căile ferate. În contract scrie că primesc un salariu lunar şi că, în schimb, trebuie să vină la lucru şi să facă ceea ce compania Die Bahn aşteaptă de la ei. Deocamdată nu fac asta, pentru că se bazează pe un drept care, în anumite condiţii, e mai presus de ce scrie în contract: dreptul la grevă. (...) Dacă, în timpul negocierilor salariale, sindicatele nu se înţeleg cu angajatorii în privinţa salarizării, dacă sindicatele consideră că angajatorii sînt prea căpoşi, atunci pot declanşa greva. Uneori, şi sindicaliştii sînt căpoşi, dar rezultatul e acelaşi: vor zice că angajatorii sînt căpoşi şi tot vor declanşa greva.“ Articolul porneşte tocmai de la acuzele reciproce ale sindicaliştilor şi ale reprezentanţilor companiei feroviare. În Germania, pică foarte prost să-i spui partenerului de dialog că e căpos. De regulă, cînd ies de la negocieri, şi unii, şi alţii lasă loc de bună ziua sau, mă rog, de încă o negociere. În cazul de faţă, nu numai că negocierile n-au dus la nici un rezultat concret (nici nu se întîmplă asta întotdeauna), dar au mai şi blocat dialogul. Şi toate astea pe nervii germanilor, foarte dependenţi de transportul feroviar. Şi pe banii lor, pentru că e subvenţionat.  

De regulă, cetăţenii sînt solidari cu protestatarii – aproape de fiecare dată; şi sînt gata să suporte şi constrîngeri. Problema, pentru germanii obişnuiţi, care circulă regulat cu trenul de proximitate, nu e că timp de cîteva zile s-au deplasat cu dificultate, ci că au impresia că şi sindicatele, şi compania îşi bat joc de ei. Cultura protestului presupune, pe lîngă solidaritate, pe lîngă coparticipare, şi încredere. Încredere că revendicările sînt legitime şi că dialogul e constructiv. Acum, după numeroase greve, s-a dovedit că revendicările legitime sînt uşor de satisfăcut, dar că nu ele constituie miza protestelor. Ci concurenţa între două sindicate, competiţia pentru întîietatea la dialog cu angajatorul. Mecanicii de locomotive vor un salariu cu 5% mai mare; însoţitorii de tren vor o majorare salarială de 6%. În loc să-şi prezinte revendicările împreună, cele două sindicate s-au prezentat separat. Mai mult: sindicatul mecanicilor a primit adeziuni şi din partea sindicatului însoţitorilor de tren – deci „fură“ din reprezentativitatea celorlalţi. Ba chiar propune, la negociere, ca însoţitorii de tren înscrişi în sindicatul mecanicilor să lucreze doar 37 de ore pe săptămînă, spre deosebire de condiţiile normale de lucru ale celorlalţi însoţitori, care lucrează 39 de ore. Or, asta e o revendicare pe care Die Bahn n-o poate accepta. Grevele continuă. La fel şi concurenţa dintre sindicate. Şi atunci unde mai e cultura protestului? 

Foto: wikimedia commons

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

odihna, foto shutterstock jpg
Trucul genial care te ajută să adormi mai repede și să te odhnești mai mult în nopțile caniculare: „Citește temperatura pielii”
Nu poți să adormi repede în nopțile cu temperaturi ridicate? Oamenii de știință au descoperit o soluție simplă care te ajută să te odihnești corespunzător și să fii în formă maximă a doua zi!
Soldati americani FOTO Shutterstock
În ce condiții ar putea trimite SUA trupe la sol în Iran
Oficial, administrația Trump nu dorește trimiterea trupelor americane terestre în Iran. Neoficial, însă, lucrurile sunt mult mai nuanțate.
Me0oCyihiD0 3L jpg
Satul natal al lui Constantin Brâncuși a devenit capitala tradițiilor românești. Festivalul RomânIA Autentică adună meșteri și vizitatori din întreaga țară
Satul natal al lui Constantin Brâncuși, Hobița, a devenit în acest weekend capitala tradițiilor românești, găzduind Festivalul „RomânIA Autentică”. Evenimentul a atras mii de vizitatori din întreaga țară, veniți să celebreze portul popular și meșteșugurile tradiționale.
Demeter Andras, ministrul Culturii FOTO Mediafax
Noul ministru al Culturii, actor în thriller-ul „Dosarul 631”. El se judecă cu ministerul pe care îl conduce
András István Demeter, este actor și are o carieră în cinematografie și teatru. Acesta poate fi văzut jucând în filmul Dosarul 631 (2022), disponibil pe HBO Max.
banner Cristina Coca Claudiu Bogdan jpg
Vă mai amintiți de OTV-iștii Coca Cristina și Claudiu Bogdan? În ce condiții s-ar întoarce pe micul ecran: „Dacă Dan Diaconescu...” Din ce afacere câștigă bani
Vă mai amintiți de OTV-iștii Coca Cristina și Claudiu Bogdan? În ce condiții s-ar întoarce pe micul ecran: „Dacă Dan Diaconescu...”. Din ce afacere trăiesc acum?
restaurant, foto shutterstock jpg
Unde se află cel mai bun restaurant din lume. A impresionat peste 1.000 de jurați la cea mai așteptată gală a gastronomiei mondiale
Peste 1.000 de experți internaționali din domeniul culinar au desemnat cel mai bun restaurant din lume din 2025.
senat st (3 of 39) jpg
Când vor fi aplicate primele măsuri pentru reducerea cheltuielilor statului: „Alte ajustări, probabil că din septembrie, octombrie”
După instalarea noului cabinet guvernamental, primele măsuri pentru reducerea de cheltuielilor statului vor fi aplicate după 30 iunie, după rectificarea bugetară. De asemenea, primele măsuri fiscale ar urma să fie aplicate cel mai probabil în cursul lunii august, a precizat șeful UDMR, Kelemen Hunor
Nicusor Dan Ilie Bolojan, noul premier al Romaniei  Foto Inquam Photos George Calin (8) jpg
Nicușor Dan, primul mesaj către Guvernul Bolojan: „Trebuie să recâștigăm încrederea cetățenilor. O să fie un drum lung”
Președintele Nicușor Dan a transmis în discursul de luni, 23 de iunie, de la depunerea jurământului de către Guvern că este „bucuris” că partidele și-au asumat guvernarea și și-au asumat reforma statului.
bolojan ora 10 jpg
Guvernul Bolojan, negociat o lună şi instalat într-o zi. Lista miniștrilor
După mai bine de o lună de la alegerile prezidenţiale, România are un nou Guvern.