Mere, dulceaţă de ghimbir şi o biserică fortificată

Publicat în Dilema Veche nr. 700 din 20-26 iulie 2017
Mere, dulceaţă de ghimbir şi o biserică fortificată jpeg

Acestea ar fi primele trei lucruri care mi-ar veni în minte dacă m-ar întreba cineva cum a fost la C’ART Festival (9-16 iulie). Aflat la cîțiva kilometri de Brașov, Cristian are tot ce i trebuie: oameni entuziaști, un public curios și o atmosferă prietenoasă. E genul de festival la care, dacă ajungi, te gîndești că sînt zile și locuri în care să fii scriitor pare cea mai bună dintre îndeletnicirile posibile.

Sat și nu prea

În Cristian totul e renovat și lustruit cu grijă. Casele ardelenești, cu porțile lor semețe, care țin la distanță orice privire străină, și cu obloanele mereu trase, îți imprimă un anumit ritm. Calmul și monotonia Străzii Morii și a celei Laterale te fac să nu te gîndești prea mult la ce urmează, ci doar la momentul acțiunii. O lentoare mieroasă pune stăpînire și pe oameni, și pe ziduri.

Primul lucru pe care l-am văzut la C’Art Festival a fost o coadă imensă, în fața Sălii Mari, în care urma să se joace spectacolul Mă tot duc cu Oana Pellea și Mihai Gruia Sandu. Oamenii veniseră cu mai bine de oră înainte, să fie siguri că vor reuși să intre.

Petronela Rotar-Cotoban, managerul festivalului, ne-a povestit despre lecturile din Biserica Evanghelică fortificată. Prima la care am asistat a fost cea de poezie a Svetlanei Cârstean, a lui Radu Vancu și Iulian Tănase, prezentați de Mihai Vakulovski. Ascultam și mă uitam cînd la ei, cînd la vitraliile ferestrelor sau la arcadele impunătoare. Combinația de solemnitate, vibrație și poezie, lor le-a făcut ochii să le strălucească, iar pe noi, cei din public, ne-a hipnotizat de-a binelea.

La proiecția de seară a filmului Cîini al lui Bogdan Mirică s-a pornit un potop, nu o ploaie de vară. Ne-am adăpostit sub cortul de la cafeneaua festivalului, ne-am uitat la stropii mari și am făcut pariuri despre cît o să reziste cel mai eroic pompier voluntar, care rămăsese singur, în fața ecranului și nu-i mai venea să se ridice. Am vorbit cu Sebastian, fiul lui Radu Vancu, despre soarele care e băiat și luna care e fată, am băut prosecco, am dansat pe una dintre melodiile Deliei și ne-am dus la culcare cu un fel de părere de rău că sîntem prea obosiți ca să mai prelungim seara.

Domnul Bebe și zgomotul merelor care cad

Zilele în care primul zgomot pe care îl auzi e cel al merelor care cad din copac n au cum să nu fie bune. La pensiunea la care am stat, Bebe Irina știa exact ce-și doresc orășenii ca noi, evadați cîteva zile din București: iarbă verde sub picioare, un șezlong la soare, o omletă generoasă, brînză în coajă de brad, o dulceață de ghimbir și una nou-nouță de zmeură.

În povestea de la Cristian a mai apărut un cîine, care ne-a dat prietenos tîrcoale, cînd am citit alături de Florin Iaru și de Radu Vancu, de data asta din cărțile noastre de proză, în aceeași biserică.

Cînd am plecat, am lăsat în urmă un aer răcoros de vacanță și un curcubeu. M-am urcat în tren cu un buchet lila de flori în brațe, cu gîndul la Fanfara „Ciocîrlia“ care urma să cînte în seara următoare. Pozele pe care le-am văzut apoi n au făcut decît să confirme că și ceilalți invitați au avut parte de experiențe asemănătoare.

Am călătorit alături de o familie cu doi copii, care vorbeau în engleză. Soția încerca să-l învețe pe bărbat cîteva cuvinte în română. Și el repeta conștiincios: „Fata și băiatul meu sînt handicapați“. „Încăpățînați“, îl corectau. „Socrul meu e zgîrcit, dar mi-a dat pălincă.“ Și rîsetele lor au pus stăpînire pe vagon. O încheiere perfectă pentru cele cîteva zile petrecute la Cristian.

Foto: Narcis Pop

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Mark Rutte vizita Kiev Foto NATO jpg
Secretarul general al NATO le cere aliaților să crească sprijinul pentru Ucraina împotriva invaziei ruse
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a îndemnat marţi alianţa militară occidentală să-şi crească sprijinul pentru Ucraina, după un atac record rusesc cu drone în timpul nopţii.
Academia Română Foto News
Academia Română respinge asocierea „pripită” a instituţiei şi a preşedintelui Ioan-Aurel Pop cu ideile suveraniste şi filoruse
Academia Română respinge "hotărât" orice acuză care se aduce instituţiei şi preşedintelui Ioan-Aurel Pop cu referire la o ipotetică susţinere a ideilor "nociv naţionaliste", antieuropene şi anti-NATO.
Acces gratuit la Muzeul Național de Istorie a României de Ziua Națională
Acces gratuit la Muzeul Național de Istorie a României de Ziua Națională
Duminică, 1 decembrie, Muzeul Național de Istorie a României va fi deschis pentru public conform programului obișnuit de vizitare, 09ꓽ00 – 17ꓽ00, iar accesul va fi gratuit.
Un templu antic la fel de înalt ca cel din Luxor, descoperit în Egipt (foto: Facebook / Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților)
Un templu antic la fel de înalt ca cel din Luxor, descoperit în Egipt / FOTO
O misiune arheologică comună egipteano-germană a descoperit un templu datând din perioada ptolemeică (332 î.Hr - 30 î.Hr.), în provincia Sohag din sudul Egiptului, a anunțat Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților.
0 elon 3JPG webp
Răspunsul bizar dat de Elon Musk când a fost întrebat de ce e treaz în toiul nopții
Elon Musk a postat un tweet bizar în toiul nopții glumind că este un vampir extraterestru care călătorește în timp și are 3.000 de ani, relatează Daily Star,
calin si cristela georgescu facebook jpg
Diferența de vârstă dintre Călin Georgescu și soția lui, Cristela. Cu ce se ocupă partenera candidatului independent
Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat primul tur și se va „lupta” cu Elena Lasconi în turul doi. Deși am început să aflăm mici detalii despre politician după victorie, nu se cunosc foarte multe lucruri despre familia acestuia. Ce diferență de vârstă este în Călin Georgescu și soția sa, C
trandafiri istock jpg
Metoda ingenioasă folosită de grădinarii cu experiență! Cum înmulțim trandafirii în apă
Dacă dorim să creștem trandafiri noi din unii deja existenți, există o metodă foarte simplă, pe care o folosesc deja toți grădinarii cu experiență. Practic, tot ce trebuie să facem este să știm cum, precis, putem utiliza apa!
image png
Semnal de alarmă tras de CTP: poziția PSD va fi crucială în perioada următoare. „Opțiunea gri-șobolan nu mai funcționează”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu așteaptă de la PSD, dar și de la alți lideri politici, o clarificare în ce privește poziția față de abordarea turului doi al alegerilor prezidențiale din România.
raceala, gripa, simptome jpg
Un val de infecții respiratorii a lovit România. Numărul cazurilor de îmbolnăvire, în creștere de la o săptămână la alta
Ne aflăm în plin val de infecții respiratorii, iar specialiștii anunță o creștere a numărului de îmbolnăviri de la o săptămână la alta.