Mark Zuckerberg citeşte

Publicat în Dilema Veche nr. 569 din 8-14 ianuarie 2015
Mark Zuckerberg citeşte jpeg

Mark Zuckerberg citeşte. Sau, mă rog, vrea să se apuce de citit. Într-o postare recentă pe pagina personală din reţeaua de socializare pe care tot el a inventat-o, Facebook, Zuckerberg a anunţat că marea provocare pentru 2015 e să citească mai mult – măcar o carte pe săptămînă – şi să înveţe lucruri noi despre diverse culturi, credinţe, istorie. 

S-au găsit imediat sceptici care să-l ia peste picior: Internetul ar fi cel mai mare duşman al cărţii; reţelele de socializare ar fi un înlocuitor ieftin, dubios, periculos, al literaturii şi al cunoaşterii autentice; cititul e o îndeletnicire solitară, care n-ar trebui să fie „contaminată“ de ce spun unii şi alţii; Zuckerberg însuşi ar fi doar un tînăr superficial, cu pretenţii de guru; în sfîrşit, astfel de angajamente la început de an ar fi o mare tîmpenie – mai bine s-ar lăsa (sau apuca?) de fumat. Faptul că pînă şi presa culturală serioasă a comentat această postare – chiar dacă ironic sau cu rezerve – arată că această scurtă notă a lui Zuckerberg nu e chiar lipsită de relevanţă. 

Ce propune, de fapt, fondatorul Facebook? Un fel de cerc literar în care le sugerează celor care îi urmăresc postările cîte o carte pe săptămînă. O carte pe care el o alege, o citeşte şi o comentează, aşteptînd de la fani... comentarii la comentarii. Nu e nimic inovator în această iniţiativă. Ce e diferit faţă de alte cluburi literare de pe Facebook e că de data asta, iniţiatorul nu e un literat, ci un ageamiu. Ceea ce a oferit încă un motiv de ironii şi de critici răutăcioase. 

Cei mai înverşunaţi sînt cronicarii publicaţiilor conservatoare, care văd în acest nou hobby al lui Zuckerberg o încercare de detronare a criticii literare consacrate. Adevărul e că asistăm – nu de azi, de ieri, ci de multă vreme – la disoluţia criticii literare. Şi nu din cauza criticilor înşişi, ci ca urmare a evoluţiilor din mass-media. Comentariul literar, comentariu politic etc. nu mai sînt privilegii rezervate elitelor, ci forme de comunicare, ba chiar de participare democratică. Viaţa publică – şi tot ce presupune ea – a devenit participativă prin accesul larg la tehnologia comunicării. 

Faptul că piaţa cărţii are numai de cîştigat de pe urma reţelelor de socializare e un lucru dovedit. Editurile importante şi-au făcut conturi pe Facebook şi Twitter şi le folosesc pentru a comunica ultimele apariţii; autorii înşişi îşi „construiesc“ imaginea publică pe aceste reţele şi întreţin relaţia cu cititorii lor, ba chiar, uneori, publică antologii de texte sau chiar romane scrise pe Facebook; iar jurnaliştii şi cronicarii literari semnalează aici cărţi, autori, tendinţe etc. De pildă, prima carte propusă de Zuckerberg la cercul său de lectură, Moises Naim –

a avut o creştere substanţială a vînzărilor imediat după ce titlul a fost postat pe Facebook. Şi atunci, de unde şi pînă unde atîta vitriol? 

Cotidianul german

compară situaţia cărţii în era comunicării globale cu cea descrisă de hitul din anii ’80 „Video Killed the Radio Star“. Comparaţia e bună chiar dacă concluzia la care ajunge autorul – anume că Facebook „omoară“ cartea – e eronată. În anii ’80, atunci cînd Trevor Horn, Geoff Downes şi Bruce Woolley au compus piesa respectivă, televiziunea începea să devină tot mai răspîndită şi mai accesibilă. Dar videoclipurile n-au „omorît“ muzica. Ci au impus un nou mod de a crea şi de a asculta/vedea muzică. La fel şi cu Internetul: Facebook n-o să „omoare“ cartea, ci va genera poate alte forme de a face literatură şi va încuraja crearea unui alt fel de spaţiu de dezbatere pentru cultura scrisă. 

Altminteri, au şi scepticii pe undeva dreptate. Facebook poate ucide literatura dacă ne limităm la comentarii lipsite de substanţă şi în afara literaturii. Aşa că angajamentul meu pentru anul 2015 e nu doar să citesc mai mult, ci să scriu mai mult pe Facebook despre ceea ce citesc.  

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

contract
Cât costă să înființezi o firmă în Bulgaria sau Dubai și de ce nu este o idee bună
Tot mai mulți antreprenori români își exprimă dorința de a părăsi sistemul fiscal autohton, pe fondul incertitudinilor economice, al discuțiilor despre impozitul progresiv și al majorării TVA la 24%. Experții consultați de „Adevărul” au explicat de ce nu este o idee bună și ce riscuri își asumă.
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Asistații sociali, vizați de popririle pe venituri care vor fi impuse Guvernul pentru cei care au restanțe la stat
Guvernul vrea să pună popriri pe veniturile românilor cu restanțe la stat, inclusiv pentru impozitele și taxele locale neplătite, chiar și în cazul în care restanțierii sunt asistați social.
pensionar jpg
Ce este pensia socială și cine o poate primi
Pensia socială sau indemnizația socială pentru pensionari este un beneficiu destinat să sprijine persoanele vârstnice care nu au o pensie suficientă sau care, din diverse motive, nu au contribuit suficient la sistemul de asigurări sociale pentru a beneficia de o pensie pentru limită de vârstă.
shawarma 4029889 1280 jpg
Cine a inventat, de fapt, shaorma? Povestea celui mai iubit preparat turcesc care a cucerit lumea
Puține preparate de tip fast-food reușesc să treacă testul timpului, granițelor și culturilor la fel de spectaculos cum a făcut-o shaorma. Astăzi, o găsim peste tot – de la străzile aglomerate din București și Berlin, până la restaurante elegante din Dubai sau New York.
petrila drona jpg
Cum se vor acorda autorizațiile de construcție propuse în noul pachet de austeritate. Ce rol vor avea dronele
Ultimele propuneri din măsurile de austeritate, cele care taie posturi și salarii în cadrul reformei administrative, vizează și acordarea autorizației de construcție și verificarea cu drona a măsurătorilor imobilelor ridicate cu sau fără autorizație.
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
Joburile în care românii simpli câștigă cât un director la stat: „Cel mai bine plătit ia 11.000 de euro pe lună, iar cel mai prost 6.000”
Româniii sunt printre europenii cu cele mai mici salarii și cu un nivel de trai scăzut, dar asta nu înseamnă că nu există conaționali care sunt plătiți regește. Iar pentru asta nu trebuie să fie fotbaliști, politicieni sau staruri de cinema.
rapid fb jpg
santuri colmatate (4) jfif
Cum ajung românii să-și facă rău cu mâna lor. Nepăsarea costă scump când plouă: drumuri distruse, culturi stricate și gospodării inundate
În multe comune, șanțurile de scurgere a apelor sunt înfundate cu vegetație, nămol și gunoaie. Pâraiele, la rândul lor, sunt colmatate. Așa se ajunge la situații aberante în care cursuri de apă aproape secate ajung să inunde curți și să distrugă drumuri.
Calendar 21 iulie: 1969   Neil Armstrong și Edwin „Buzz” Aldrin au devenit primii oameni care au pășit pe Lună jpeg
21 iulie, ziua în care astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin au devenit primii oameni care au pășit pe Lună
Pe 21 iulie 1969 astronauții americani Neil Armstrong și Buzz Aldrin au pășit pentru prima dată pe Lună în cadrul misiunii Apollo 11 marcând un moment istoric în explorarea spațiului și un pas major pentru știință.