Maria (T. a) lui Alexander B.

Publicat în Dilema Veche nr. 86 din 8 Sep 2005
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

L-am descoperit spre sfîrşitul liceului, mulţumită unor prieteni (poate snobi) care nu jurau decît pe jazz. Şi tot atunci i-am ratat unul dintre foarte rarele concerte ţinute într-un obscur club din capitală doar pour les connaisseurs. Pe vremea aceea, această figură stranie care a făcut multe pentru a îndulci/şterge graniţa dintre aşa-numita muzică cultă şi pop - colaborînd cu nume precum Pet Shop Boys, Kate Bush, David Byrne sau Spiritualized, pe lîngă refacerea în variantă "cvartet de coarde" a mai multor piese-cult semnate Kraftwerk (Model, Robots, Autobahn, Computer Love) pe albumul de debut al trupei sale, Bălănescu Quartet (Possessed, 1992) - nu "făcea" ştiri în ziarele centrale. Se întîmplau probabil lucruri mult mai importante pentru ca revenirea unui violinist de talie internaţională (născut aici, dar emigrat cu familia în Israel & şcolit la Londra şi Julliard) să fie considerată demnă de vreo consemnare, deşi unul din albumele trupei (Luminitza, 1994) fusese inspirat majoritar de ceea ce descoperise la întoarcerea în ţara de origine. Poate e un semn de normalizare că acum, în sfîrşit, se vorbeşte/scrie despre el cu prilejul revenirii pentru un concert la Sala Auditorium (pe 10 septembrie), cu atît mai mult cu cît, în 2005, după ani buni de tăcere, cvartetul a lansat un nou album, foarte apreciat prin presa străină de specialitate. Mai ales că Maria T (apărut la prestigioasa casă MUTE) este un soi de dialog peste/prin timp cu celebra interpretă de muzică populară din perioada interbelică. De altfel, inconfundabila voce a Mariei Tănase irumpe printre aranjamentele minimaliste şi austere pe cîteva piese (inspirate din cele pe care le cînta ea cîndva, dar reorchestrate, rearanjate, cumva complet diferite), sporind atmosfera stranie şi hipnotică a acestui disc ce îţi dă senzaţia ieşirii din timp. Ar mai trebui spus că Alexandru Bălănescu a apărut, ca interpret al muzicii lui Michael Nyman, pe coloana sonoră a filmelor lui Peter Greenaway (de la Contractul desenatorului la Cărţile lui Prospero), a compus muzica mai multor filme (între care Angels & Insects - r. Philip Haas), a colaborat cu cîteva dintre cele mai respectate nume contemporane din zona clasică/jazz (pe lîngă Nyman, John Lurie, Gavin Bryars, John Surman, Carla Bley), cîntînd inclusiv în turneu cu Philip Glass. Ocazia de a-l vedea live nu trebuie ratată.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Colaj candidati alegeri prezidentiale
Sondaj final înainte de alegeri. Cine este candidatul preferat de românii din diaspora
Alegerile din țara noastră se apropie cu pași repezi, iar acum SOCIOPOL pune la dispoziție și un nou sondaj.
nicolae elena ceausescu palatul buckingham regina elisabeta iunie 1978 jpeg
Nicolae și Elena Ceaușescu, „cei mai proști vizitatori de stat” ai Reginei Elisabeta a II-a. „Toată lumea se temea de acest cuplu”
Regina Elisabeta a II-a a fost obligată să se ascundă într-un tufiș din grădina Palatului Buckingham pentru a evita să dea ochii cu dictatorul român Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, în timpul vizitei lor de stat din 1978.
slabire jpg
1mai muncitoresc 12043100 jpeg
Mai au românii motivație să meargă la vot?
Ce ne va aduce prima rundă a alegerilor prezidențiale de anul acesta, programate pe 4 mai primul tur și pe 18 mai turul doi, reluate de la zero după anularea celor din decembrie 2024?
banner gabriela cristea png
Gabriela Cristea, prinsă pe picior greșit. A intrat iar în gura internauților: „Mie mi-ar fi rușine!”
Internauții nu sunt deloc blânzi cu Gabriela Cristea, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV românești. Modul în care s-a expus în social media recent a atras multe critici la acesteia și a fost acuzată că își editează prea mult fotografiile.
Jade Damarell, FB jpg
O parașutistă a murit după un salt pe care îl executase de sute de ori. Sunt indicii că nu a deschis parașuta intenționat
Jade Damarell, o parașutistă experimentată, în vârstă de 32 de ani, cu sute de sărituri la activ, a murit în timpul unui salt, în Marea Britanie. Sunt indicii că ar fi fost vorba de o sinucidere.
Daniel Dines UiPath foto Facebook UiPath jpg
Daniel Dines spune că Inteligența Artificală „e ca un tsunami”: „Ar trebui să fim deopotrivă entuziasmați și îngrijorați”
Daniel Dines, fondatorul companiei IT româno-americane UiPath, a declarat la lansarea platformei pentru automatizare agentică, că oamenii trebuie să fie deopotrivă entuziasmați și îngrijorați de ascensiunea utilizării agenților AI, care preiau din sarcinile oamenilor, în diverse firme.
Diana sosoaca de 1 mai FOTO captura video facebook  jpg
Diana Șoșoacă, spectacol la Neptun, de 1 Mai: „Veniți pe litoralul românesc!”
Diana Șoșoacă a sărbătorit 1 Mai în stațiunea Neptun, unde a intrat în apa rece a mării, a filmat momentul și a dansat hora alături de turiști.
cleo jpeg