Mare. Mai mare. Maxim

Publicat în Dilema Veche nr. 487 din 13-19 iunie 2013
Mai mult decît samba, carnaval şi fotbal  jpeg

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu e un fenomen. E unul dintre puţinele evenimente periodice româneşti care nu numai că durează, ci se dezvoltă. Îl urmăresc deja de aproape un deceniu: în fiecare an e tot mai mare. Fiecare ediţie pare ultima, căci standardele impuse – tot mai mari – par, de fiecare dată, imposibil de atins. Şi totuşi, FITS rezistă, în ciuda crizei economice, în ciuda dificultăţilor de finanţare, în ciuda... E al treilea festival ca amploare, după cele de la Edinburgh şi Avignon. La ediţia aniversară (20) participă 2500 de invitaţi din 50 de ţări. În cele zece zile de festival, vor avea loc 350 de evenimente. Dintre acestea, 150 sînt premiere. Sînt peste 60 de spaţii de joc în oraşul Sibiu şi în împrejurimi. Franţa – invitată de onoare; sezon rusesc. Sasha Waltz, Eimuntas Nekrosius, Meno Fortas etc. Nici nu mai ştii ce să alegi!

Un festival cu 350 de evenimente planificate în zece zile poate părea, în vreme de criză, o extravaganţă, un lux inutil, un moft. Ce au de cîştigat sibienii, care plătesc, prin bugetul local, o parte substanţială din nota de plată pentru acest răsfăţ intelectual? Ce au de cîştigat cetăţenii români în general, care finanţează (prin Ministerul Culturii) o parte din cheltuieli? De fiecare dată cînd sînt anunţate cheltuielile, se găsesc cîţiva cîrcotaşi care să amintească de canalizări, de autostrăzi, de şcoli şi spitale. Păi, cultură ne trebuie nouă, cînd n-avem de nici unele? Din perspectiva unui conţopist îngust la minte, cheltuim prea mult pentru cultură – în dauna unor proiecte „mari“ şi cu adevărat importante. De parcă din bugetul unui festival de teatru s-ar putea construi o şosea. Comparaţia nu e deloc deplasată. Dimpotrivă. În anii ’60, ministrul francez al Culturii, André Malraux, obişnuia să „traducă“ kilometrii de autostradă în edificii culturale. Şi le explica colegilor din guvern ce se poate construi, în cultură, cu bugetele alocate drumurilor publice. Malraux a fost şi vizionar, şi pragmatic. În timpul mandatului său, s-au pus bazele unor instituţii devenite, în prezent, repere ale politicii culturale franceze. Tot atunci au fost lansate şi festivalurile care aduc prestigiul cultural al Franţei de acum. Desigur, Franţa anilor ’60-’70 nu se poate compara cu România de acum: bugetul nostru e, pur şi simplu, secătuit – o să spună criticii. Nu ne putem permite opţiunile lui Malraux.

Şi aici există răspunsuri. Dacă performanţă economică nu e, atunci să fie măcar cultură! Primar (din 2001) al oraşului Berlin, Klaus Wowereit este unul dintre susţinătorii ideii că bunăstarea unui oraş se poate dobîndi investind constant şi susţinut în cultură. Lui îi aparţine sloganul „sărac, da’ sexy“: cînd a preluat mandatul de primar, Berlinul era într-adevăr un oraş sărac, cu multe zone industriale dezafectate, cu numeroase imobile nelocuite şi cu o populaţie îmbătrînită. Planul lui Wowereit era simplu: oferind artiştilor tot felul de facilităţi (burse, premii, infrastructură etc.), spera să facă din Berlin un oraş atractiv, inclusiv pentru investitori. Ceea ce a şi reuşit – cel puţin în parte.

Sibiul este, probabil, oraşul românesc în care angajamentul cultural a produs cele mai multe beneficii pentru comunitate. Ele sînt vizibile şi de durată. Statutul de capitală culturală europeană, obţinut în parte datorită existenţei acestui festival, a adus oraşului un prestigiu care poate fi „măsurat“ inclusiv în termenii transformării sociale şi economice.

După tema de anul trecut – „Criza. Cultura face diferenţa“ –, directorul festivalului, Constantin Chiriac, a vrut să arate care e motorul progresului. Criza – spune Chiriac – e doar o mare încercare. Momentele de criză cer, din partea mediului artistic, mai multă creativitate. Ceea ce e grav în România e că nu atît criza, cît lipsa unei abordări sistematice sau măcar creative debusolează. „Sloganul“ ediţiei de acum a festivalului este „Dialogul“. Vedem tot mai des monoloage ale surzilor. Se întîmplă de la nucleul de bază al societăţii – familia – şi pînă la organizaţii profesionale, instituţii publice, în economie, în politică etc. Teatrul ca promotor al dialogului şi al progresului. Poate că, pînă la urmă, nu-i chiar o utopie.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Incinerator Auschwitz Birkenau FOTO GettyImages jpg
Mărturia unui supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz. Otto Fülop: „Drumul era plin de oameni împușcați, cu capetele făcute praf“
Otto Fülop (94 de ani) este ultimul supraviețuitor al Holocaustului din Bucureşti, iar coșmarul trăit în lagărele naziste îi este amintit mereu de numărul încă scris pe braț, B 14849.
Alimentele care ne îmbătrânesc cu 20 de ani și dr Anthony Yuon Colaj DMS
Șase alimente care ne îmbătrânesc cu până la 20 de ani. Ce spune un specialist în anti-îmbătrânire
Știința îmbătrânirii – sau mai bine spus, tehnicile de anti-îmbătrânire și longevitate – au câștigat din ce în ce mai mulți adepți și experți în ultimii ani. Trăim mai mult, dar nu neapărat mai bine. Cu toate acestea, o îmbătrânire sănătoasă poate adăuga valoare vieții noastre.
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Cum ar putea fi concepuți bebelușii viitorului. „Este extrema completă a incestului. De aceea este atât de periculos”
Bebelușii viitorului ar putea fi concepuți fără să mai fie nevoie de doi părinți. O descoperire supranumită „Sfântul Graal” al cercetării fertilității ar putea da startul tendinței de concepție monoparentală.
dragos stanca jpg
Deosebirea dintre alegătorii lui Georgescu și ceilalți: nostalgia după Ceaușescu. Sondajul care explică totul
Un sondaj realizat în diaspora arată că ceea ce îi deosebește major pe votanții lui Georgescu de ceilalți votanți este nostalgia după Ceaușescu. Există însă și o asemănare importantă - „ne pasă de țara asta” și de aici trebuie să reîncepem să ne înțelegem din nou unii pe alții, spune Dragoș Stanca.
Andrei Caramitru FOTO Facebook
„Marș mă”. De ce avem cei mai mulți tineri bărbați ușor de manipulat și radicalizat: „Sunt peste tot și sunt foarte mulți”
Economistul Andrei Caramitru explică de ce avem un procent enorm de tineri, în special bărbați, care nici nu studiază, nici nu lucrează și care sunt ușor de radicalizat și de manipulat de către politicieni.
GettyImages 89277075 jpg
Prof. Anca Tudorancea: „Trebuie ca oamenii să știe mai multă istorie pentru a înțelege care sunt pericolele discursurilor patriotarde“
Dr. Anca Tudorancea a vorbit, într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, despre importanța disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul“, dar și despre resursele de care dispun profesorii şi pericolul propagării discursului urii.
Romania bancnote euro uniunea europeana FOTO Shutterstock
Fonduri nerambursabile de peste 2 miliarde de euro vor fi alocate firmelor în 2025. Lista programelor
Începutul anului 2025 vine cu alocări de peste 2 miliarde euro sub formă de fonduri nerambursabile pentru investiții în start-up-uri, precum și în domeniile de tehnologie, inovație și AI, energie verde, agricultură, turism și nu numai.
turist britanic ferentari foto youtube jpg
Impresiile unui turist britanic despre cartierul Ferentari: „E cel mai periculos ghetou din România”. Conaționalii îl contrazic
Ben Ryan, un turist britanic pasionat de călătorii în destinații neobișnuite, a petrecut mai multe ore în cartierul bucureștean Ferentari, prezentându-și impresiile pe YouTube. Iar filmarea sa postată pe 30 ianuarie a devenit deja virală, având deja peste 90.000 de afișări în mai puțin de 48 de ore.
shutterstock cursuri holocaust jpg
Holocaustul în manuale. „Le explic că asta se întâmplă când se rostogolește ceva neadevărat în spațiul public”
O nouă disciplină de studiu obligatorie, venită după decenii de așteptare, se predă în școala românească din anul școlar trecut – un subiect sensibil, dar atât de necesar de abordat astăzi.