Lupta pentru pace cu avioane de luptă

Publicat în Dilema Veche nr. 565 din 11-17 decembrie 2014
Lupta pentru pace cu avioane de luptă jpeg

În timp ce noi dormim, liniştiţi, se întîmplă chestii tot mai neliniştitoare. La marginea spaţiului aerian european zboară, tot mai des, avioane de luptă ruseşti. E un joc aproape cotidian: de cîţiva ani, aviaţia militară rusă face incursiuni la limita sau chiar în spaţiul aerian al statelor riverane Mării Baltice. Ruşii trimit bombardiere strategice, aviaţia NATO, cea suedeză sau cea finlandeză trimit avioane de intercepţie care le urmăresc. Nu se lasă cu schimb de focuri, dar e o tensiune permanentă, pe care Rusia o tot întreţine. Aşa s-a întîmplat şi weekend-ul trecut. Doar că, de data asta, incursiunea ruşilor a fost mai consistentă: 28 de avioane – bombardiere, dar şi avioane de alimentare – au survolat, ore în şir, spaţiul aerian internaţional, în proximitatea graniţelor aeriene ale statelor riverane. Avioanele ruseşti nu au depăşit spaţiul internaţional, dar au intrat de cîteva ori în zona de identificare. Manevrele n-au fost considerate o „ameninţare“, dar nici n-au fost trecute cu vederea de oficialii NATO. Iar John Kirby, secretarul de presă al Pentagon-ului, a spus că „survolările nu ajută cu nimic la diminuarea tensiunilor. Ele sînt mai numeroase decît ceea ce am văzut anterior, dar nu declanşează alarma la NATO.“

Că Suedia, Finlanda, Norvegia etc. nu reuşesc să-şi controleze spaţiul aerian şi să prevină asemenea penetrări s-a dovedit în ultimii ani. În logica unui război, răspunsul la o asemenea incursiune ar fi, evident, de natură militară. Occidentul a adoptat altă logică, cea a păcii. Lupta pentru pace – vechiul slogan preluat, în vremea Războiului Rece, de ambele tabere – pare acum vorbă goală. Mai precis, e doar un slogan, cel puţin pentru Putin. Tocmai pe această fragilitate se şi bazează Rusia: doborîrea de către finlandezi sau suedezi sau norvegieni a unui avion rusesc ar echivala cu o declaraţie de război. Ruşii ştiu bine că occidentalii nu asta îşi doresc. Aşa că îşi fac treaba în continuare. Intră cu avioane militare în spaţiul aerian al occidentalilor şi culeg informaţii: în cît timp e interceptat avionul? Cîte avioane de vînătoare se ridică de la sol? Ce manevre fac? etc. Observaţiile de acest fel sînt, într-o logică a războiului, cruciale. În logica Războiului Rece, genul ăsta de sfidare sistematică e un mod de a demonstra ţărilor din regiune că Rusia e tare, că occidentalii şi NATO nu îndrăznesc să riposteze. Supremaţia militară nu se construieşte doar cu arme, ci şi printr-o cultură a fricii, printr-un soi de terorism soft. Cam asta încearcă să facă şi Putin cînd sfidează Occidentul. 

Acum vreo zece zile, cînd preşedintele Rusiei a declarat că nu permite nimănui să obţină superioritate militară asupra Rusiei, voia, de fapt, să avertizeze asupra propriilor ambiţii militare şi să ceară din partea Occidentului un fel de capitulare. Cel care susţine că destrămarea URSS e cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut e îngrijorat că, odată cu apropierea Ucrainei de NATO şi de Europa, forţele aliate ar putea, într-adevăr, dobîndi un avantaj strategic. Odată cu pierderea influenţei asupra puterii de la Kiev, Putin pierde şi controlul arsenalului redutabil pe care Ucraina l-a moştenit după destrămarea Uniunii Sovietice. E, din nou, într-o logică belicoasă care pleacă de la premisa unor intenţii dubioase ale Ucrainei. 

Pe de altă parte, Putin joacă bine cartea Războiului Rece cu Occidentul, sperînd să cîştige şi mai multă influenţă în statele vecine de la Est. Uniunea Vamală pe care o propune Rusia nu trebuie însă privită ca un alt fel de Uniune Europeană. Căci Putin îşi construieşte o zonă de cooperare economică pe mici şantaje, pe ameninţare şi pe o stare de tensiune întreţinută cu Occidentul. E un joc periculos (nu neapărat un fault) din care nimeni nu are de cîştigat. 

Foto: wikimedia commons

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Red Army greeted in Bucharest wikipedia jpeg
De ce regimul instaurat de sovietici în România a fost cel mai dur din Est. Stelian Tănase: „Aveau ordine directe să terorizeze populația“
România a fost ocupată în 1944 de trupele sovietice, iar din acel moment au urmat 14 ani apocaliptici pentru populație. Istoricul Stelian Tănase a descris această perioadă în „Zvonuri despre sfarsitul lumii. Bucuresti, 1944-1953” și spune că soldații ruși aveau ordine să răsândească teroarea.
horoscop jpg
Muncitoare în textile. Foto: Pixabay.com
Supărarea unui patron în căutare de muncitoare: „Din 7 chemate la interviu, ajunge una. Cele care vin la lucru, stau o zi sau două și pleacă”
Experiența relatată de un angajator român în căutare de muncitoare a stârnit un val de reacții pe rețelele de socializare. Antreprenorul s-a plâns că nu a reușit să își găsească angajate, chiar dacă este sunat de o mulțime de femei care par, la început, interesate de serviciul oferit.
gabriela cristea si tavi clonda colaj facebook jpg
„Doamne iartă-mă, ce e asta frate?” Gabriela Cristea a primit un cadou neașteptat din partea lui Tavi Clonda, de ziua ei de naștere
Gabriela Cristea a împlinit astăzi 50 de ani. Cu această ocazie, Tavi Clonda i-a făcut o surpriză complet neașteptată. Vedeta a crezut că nu vede bine atunci când a deschis cadoul primit de la soțul ei.
FotoJet (2) jpg
Horoscop săptămâna 26 octombrie - 1 noiembrie. Patru zodii își rezolvă problemele, treptat, după trecerea la ora de iarnă
Horoscopul săptămânii 26 octombrie - 1 noiembrie 2024 aduce vești mari pentru patru zodii, care vor scăpa de probleme și vor fi mai fericite ca niciodată după trecerea la ora de iarnă. Lorina, astrologul Click!, are predicții pentru toate semnele zodiacale.
toamna unsplash jpeg
Prognoza meteo. Ce temperaturi se vor înregistra în perioada următoare
Prognoza meteo. Ce temperaturi se vor înregistra în perioada următoare.
Cristian Popescu Piedone Inquam Photos Octav Ganea (3) jpg
Serverele Primăriei Sectorului 5 au fost sparte de hackeri: cer răscumpărare 5 milioane de dolari. Reacția lui Cristian Popescu Piedone
Serverele Primăriei Sectorului 5 din Capitală au fost sparte, sâmbătă, şi hackerii au lăsat un mesaj prin care cer 5 milioane de dolari în schimbul datelor pe care le-au furat.
regele charles fiu camilla tom jpg
poluare bucuresti octav ganea
Calitatea aerului s-a deteriorat îngrijorător în Capitală. De ce este de trei ori mai poluat față de acum o săptămână
Toate platformele de monitorizare a calităţii aerului din Capitală arătau, sâmbătă, la prânz, valori extrem de ridicate ale nivelului de poluare, potrivit ProTV.