Literatură despre tortură

Publicat în Dilema Veche nr. 422 din 15-21 martie 2012
Mai mult decît samba, carnaval şi fotbal  jpeg

Tîrgul de Carte de la Leipzig este probabil cel mai important eveniment literar al primăverii. Nu este cel mai mare – Salon du Livre, care începe anul acesta exact în aceeaşi zi ca Buchmesse, e cu mult mai amplu. Însă, spre deosebire de cel de la Paris, acesta e centrat pe autori şi pe descoperirea noilor tendinţe. Peste o sută şaizeci de mii de vizitatori sînt aşteptaţi zilele acestea la tîrgul de carte şi la festivalul Leipzig liest (Leipzig citeşte). Nu este nici o exagerare; timp de cîteva zile se citeşte chiar peste tot: pe culoarele tîrgului de carte, în pieţe, în tramvaie, în cafenele, ba chiar şi în saloanele de coafură. În oraş sînt peste 300 de scene pe care vor evolua scriitorii invitaţi, în total au fost programate în jur de două mii de evenimente. De fapt, toată Germania citeşte, căci Tîrgul de Carte de la Leipzig e urmărit, peste tot, cu sufletul la gură. Posturile publice oferă zilnic, la finalul ştirilor, un buletin special despre Leipzig, şi toate ziarele serioase – naţionale sau regionale – au pregătit suplimente literare consistente şi interviuri cu vedetele literare.

Presa culturală a descoperit printre apariţiile editoriale recente o temă recurentă: munca la birou. „A devenit aproape o tendinţă şi, probabil, critica literară va trebui să inventeze un termen pentru cărţile astea care, dacă or să se înmulţească, vor face un sub-gen.“ 

Birourile ar fi nişte spaţii carcerale, ba chiar locuri de tortură. Imperativul profitului îi transformă pe angajaţi în prizonieri ai ţintelor economice: birourile sînt tot mai mici (căci terenul şi construcţia costă), calculatoarele sînt permanent monitorizate pentru ca activitatea angajaţilor să poată fi verificată, angajaţii înşişi sînt supuşi unui program riguros şi unor reguli stricte. Sub aparenţa luxului – mobilier ergonomic, lumină prietenoasă, computere moderne, aer condiţionat etc. – se construiesc, de fapt, nişte celule. Prizonierii se torturează reciproc în şedinţe şi sesiuni de planificare şi evaluare. Tortura subtilă de acum are denumiri şi metode proprii: mobbing, optimizare, implementare, coaching, rating, burnout. E un infern din care nu poţi evada nici măcar prin literatură – notează Frankfurter Allgemeine Zeitung. Cotidianul german publică o cronică consistentă pe marginea cărţilor recente care abordează această dimensiune a realităţii. Cărţile de acum sînt pline de controlori, reprezentanţi de asigurări, contabili şi, în general, oameni obsedaţi de munca lor.

Două dintre romanele nominalizate la Premiul Tîrgului de Carte de la Leipzig descriu această lume. În romanul Das Jahr, in dem ich aufhörte, mir Sorgen zu machen, und anfing zu träumen („Anul în care am încetat să-mi mai fac griji şi-am început să visez“), de Thomas von Steinaecker, e vorba despre restructurarea unei companii şi concedierea reprezentantei de asigurări. Iar în romanul Im Kasten („În cutie“) al lui Jens Sparschuh, apare un personaj – angajat al unei firme de contabilitate – care e pus în cămaşă de forţă, la birou.

Christoph Bartmann, directorul Institutului Goethe de la New York, a publicat un eseu despre Leben im Büro („Viaţa la birou“). Cartea începe cu agenda unei zile obişnuite de lucru şi analizează raporturile dintre angajaţi. Autorul se consideră „angajat din pasiune“. Dar concluzia e zdrobitoare: munca dezumanizează. În fine, Alain de Botton poposeşte în volumul lui de reportaje intitulat Freuden und Mühen der Arbeit („Bucuriile şi caznele muncii“), într-un birou de evaluare economică.

Nu e nimic paradoxal în această preocupare a scriitorilor pentru „privarea de libertate prin muncă“. Tocmai în perioade de criză economică, angajaţii, cărora li se cere mai mult şi li se dă mai puţin, sînt mai frustraţi. Cei mai mulţi dintre autorii pomeniţi scriu despre propria lor experienţă, ei transformă realitatea în ficţiune. Un inspector de muncă le-ar spune că s-au reprofilat. S-au că şi-au optimizat activitatea.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Litoralul românesc dincolo de iluziile Instagramului. „Nu vă lasați păcăliți” VIDEO
În era rețelelor sociale, fotografiile perfecte de pe litoralul românesc sunt omniprezente, atrăgând turiști din întreaga țară în locuri care par să fie scoase dintr-o destinație exotică. Dar realitatea din spatele acestor imagini idilice este adesea surprinzătoare.
image
Pandemia viitorului. Cu ce boală ne-am putea confrunta peste 20 de ani
Virusul gripei aviare care s-a răspândit în rândul bovinelor din America ar putea să se transmită, mai departe, la om. Este semnalul de alarmă pe care îl trag inclusiv specialiștii români. Cât de posbil este să ne confruntăm cu o nouă pandemie a explicat pentru „Adevărul” medicul Gindrovel Dumitra.
image
Oaspeți filmați în cele mai intime momente. Industria închirierilor pe termen scurt se confruntă cu un nou fenomen
O vacanță s-a transformat într-un coșmar pentru o femeie care a descoperit cu groază că a fost înregistrată cu camera ascunsă în timp ce se dezbrăca într-o cameră închiriată.

HIstoria.ro

image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.
image
Nicolae Ceaușescu a făcut de gardă la catafalcul lui Tudor Arghezi / FOTO
De un asemenea privilegiu nu s-a bucurat nici un scriitor în Istoria României.
image
Mihail Sebastian, sub teroarea bombardamentelor: „Războiul vine spre noi”
Pentru Sebastian, vara anului 1944 este una a angoaselor, a singurătății, a fricii de moarte și, așa cum știm astăzi, este ultima lui vară.