La ce te uiţi cînd te uiţi la o fotografie?

Publicat în Dilema Veche nr. 326 din 13 - 19 mai 2010
La ce te uiţi cînd te uiţi la o fotografie? jpeg

Încă de la inventarea ei, fotografia a provocat numeroase controverse de ordin etic şi juridic. Expoziţia Controverse, justiţie etică şi fotografie prezintă o cazuistică impresionantă cu ajutorul căreia putem retrasa istoria artei fotografice şi a statutului fotografului din 1839 pînă în prezent. Ce e intim şi ce e de interes public? Ce ai voie să fotografiezi şi cui ai voie să arăţi? Cine şi de ce poate interzice în materie de fotojurnalism? Care sînt resorturile manipulării prin imagine? Şi, pînă la urmă, la ce te uiţi cînd te uiţi la o fotografie? Pentru un obiectiv (fotografic), totul e subiectiv... În expoziţia prezentată de Musée de l’Elysée Lausanne la Viena apar peste 100 de fotografii: ele au fost cenzurate sau folosite pentru a manipula; au fost interzise sau, dimpotrivă, reproduse obsesiv; au devenit iconice datorită conţinutului sau au fost uitate pentru că vin dintr-o epocă despre care nu vrem să ne mai amintim. Şocul vizual nu este egalat decît de uimirea pe care ţi-o stîrneşte povestea acelor imagini, înscrisă, cu litere minuscule, lîngă fiecare clişeu. Iată două provocări:

Frank Fournier, Omayra Sánchez, (1985)
În noiembrie 1985, Frank Fournier se află în Columbia pentru a documenta erupţia vulcanului Nevado del Ruiz. Alunecările de teren au provocat deja moartea cîtorva zeci de mii de oameni. Tînăra Omayra Sanchez este prinsă sub dărîmături. Timp de trei zile, chinurile ei sînt urmărite de zeci de reporteri. Picioarele şi şoldurile îi sînt prinse undeva, sub nişte resturi, întregul sit este inundat, toate tentativele de salvare eşuează. Fetiţa moare, în cele din urmă, după trei zile în care toate zbaterile i-au fost urmărite şi transmise în direct de numeroase televiziuni. Aflat la faţa locului, Frank Fournier realizează cîteva fotografii cu tînăra încă în viaţă. Este copleşit de sentimentul neputinţei: nu poate face nimic pentru a o salva, aşa că fotografiază. Fotografia respectivă îi aduce un premiu important (şi consistent). Este acuzat că spectacolul mediatic cu moartea fetiţei este obscen, că obţinerea unui premiu cu un asemenea subiect e un act imoral. Din controversa stîrnită se ajunge, pînă la urmă, la concluzia că interesul public – circulaţia informaţiei – poate fi susţinut şi prin interese egoiste, meschine. Prezentînd cazul, transmiţînd imagini impresionante, fotoreporterul a putut convinge comunitatea internaţională să grăbească ajutorul pentru acea comunitate lovită de soartă.


Oliviero Toscani, Kissing Nun (1992)
Fotograful şi-a cîştigat faima lucrînd pentru Benetton, o companie internaţională de modă. Fotografiile lui au contribuit în mod esenţial la configurarea identităţii vizuale a mărcii prin ilustrarea, cu imagini puternice şi insolite, a sloganului „United Colors of Benetton“. Fotografia Kissing Nun întruchipează o călugăriţă care se sărută, pasional, cu un preot catolic. Imaginea ar fi trebuit să servească unei campanii out-door, însă afişele sînt, mai peste tot, criticate. În Italia, afişul este retras la presiunile Vaticanului, iar în Franţa, Bureau de vérification de la publicité îl interzice, după numeroase plîngeri depuse de asociaţii religioase. Acelaşi Toscani realizează şi afişul pentru filmul Amen al lui Costa Gavras: crucea creştină transformată în zvastică – aceasta e imaginea de pe afiş – enervează pe toată lumea. Iar afişul e interzis: în procesul din Franţa s-a recurs la precedentul cu imaginea călugăriţei realizată pentru Benetton.

Expoziţia despre controversa în fotografie e găzduită de Kunsthaus Wien, instituţie ce-şi are sediul într-o casă proiectată de Hundertwasser, el însuşi un arhitect controversat. Pentru Hundertwasser, arhitectura e un soi de magie. Rolul arhitectului e să integreze naturalul în urban (şi invers). În casele pe care le-a proiectat, zidurile sînt strîmbe, geamurile – şui, podelele – vălurite. Lumina pătrunde difuză şi nesigură în încăperi de-o formă incertă. Iar vizitatorul e pus la fiecare pas la încercare: încă un prag, încă o piatră lăsată în drum, încă o groapă întunecată în podea. Nu cred că s-ar fi găsit un cadru mai bun pentru prezentarea acestei expoziţii.

Fotografie: Oliviero Toscani, Kissing Nun.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

catuse 1 jpeg
Un fost crainic al clubului Dinamo, reţinut după ce ar fi agresat sexual un adolescent în bazinul de înot
Un bărbat de 58 de ani a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti sub acuzaţia că, în urmă cu doi ani, a agresat sexual un băiat de 16 ani în timp ce înota într-un bazin din Sectorul 2 al Capitalei.
Mii de pagere capcană și stații walkie talkie au explodat din Liban și Siria Colaj
Atacul cu pagere ucigașe. Compania din Bulgaria care este vizată de o anchetă în legătură cu exploziile din Liban
După atacul sângeros cu pagerele din Liban, Bulgaria a anunțat că va deschide o anchetă în care este vizată o companie care are legătură cu vânzarea de astfel de dispozitive.
fructe murate istock jpg
Fructe murate, cea mai delicioasă rețetă. Ingredientul care le păstrează colorate și pline de aromă în borcan
Deja începem să ne apropiem cu pași repezi de începutul lunii octombrie, iar toamna este, întotdeauna, sezonul murăturilor. De la pepeni și până la varză și morcovi, nenumărate legume vor fi puse la murat în această perioadă, de către gospodinele din țara noastră.
gem struguri jpg
Este rețeta de care nu ne vom mai sătura toamna! Cum pregătim acasă faimosul gem de struguri
Atunci când vine vorba despre toamnă în România, câteva preparate delicioase deja au devenit sinonime cu acest anotimp. Este vorba despre pastramă, muraturi, must, cât și, evident, vin.
image png
Fostul şef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei
Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, a fost pus sub învinuire în dosarul cu privire la pretinsele acțiuni de spionaj în interesul Rusiei, conform Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
image png
Un cunoscut model transexual din Georgia, asasinat după adoptarea unei legi „anti-LGBTQ+”
Un cunoscut model transsexual georgian a fost ucis, au declarat oficialii locali, la o zi după ce guvernul a adoptat o lege care va impune limitări radicale ale drepturilor LGBTQ+ în țară.
Copilă de 13 ani victima profesorului de sport de la o școală rurală din Vâlcea Foto ilustrativă jpg
O adolescentă de 12 ani, violată în casă de un angajat al familiei. Agresorul, arestat după o jumătate de an
Incidentul s-a petrecut în Sibiu. Autorul, un tânăr de 25 de ani, a convins-o pe adolescenta de 12 ani să creadă că este îndrăgostit de ea. Ulterior, a profitat de vârsta și naivitatea victimei, fiind acum cercetat penal.
Cameră de hotel - bagaj FOTO Shutterstock
Cele mai bune hoteluri din lume. Unitatea de cazare din Europa care ocupă locul 2
Ziarul italian La Repubblica a prezentat topul celor mai bune hoteluri din lume. Toate cele 50 de hoteluri care figurează în acest clasament se remarcă prin eleganță și lux, iar locul doi este ocupat de unul din Europa, mai exact de hotelul de cinci stele Passalacqua de pe Lacul Como.
Calafat. Podul peste Dunăre. Foto: Daniel Guță
Cât este de mare riscul repetării inundațiilor din 2006. Ministrul Mediului: „Suntem pregătiți pentru scenariile pe care le așteptăm”
Inundațiile din Ungaria au pus pe jar autoritățiile. În decurs de 6-7 zile de la înregistrarea vârfului de debit în Ungaria este așteptat și în România debitul maxim. Ministrul Mediului a vorbit despre cât de aproape suntem de inundații similare celor din 2006.