Jocurile lui Putin – proiectul Soci

Publicat în Dilema Veche nr. 522 din 13-19 februarie 2014
Diplomaţia pentru toţi jpeg

Miza Jocurilor Olimpice de la Soci e mult mai mare decît salba de medalii la care aspiră, pe drept, sportivii ruşi. De fapt, competiţia sportivă ocupă un plan secundar, poate chiar de fundal pentru organizatorii acestei ediţii. Marele cîştig preconizat e, de fapt, imaginea publică a Rusiei. Pentru acest cîştig, guvernul de la Moscova a mobilizat resurse importante şi o investiţie pe măsură: în jur de 50 de miliarde de dolari – e cea mai mare sumă pusă la bătaie de vreo ţară pentru a organiza o ediţie a Jocurilor Olimpice. Care jocuri sînt, de fapt, un instrument important în arsenalul de soft power folosit de Moscova pentru a convinge lumea că ţara s-a schimbat. Nu mai e doar marea putere politică, economică şi militară a Asiei, ci un jucător important (şi) în lumea occidentală.  

Dacă ar fi să ne luăm după oficialii de la Moscova, imaginea Rusiei ar fi percepută distorsionat în Occident din cauza unor blocaje sau a unor clişee persistente cu privire la regimul politic considerat, pe nedrept, nedemocratic sau chiar autoritar. Asta în vreme ce Rusia de azi n-ar mai avea nici o legătură cu Uniunea Sovietică de alaltăieri. Rusia – vor să transmită guvernanţii – e o ţară modernă, occidentală, civilizată, democratică.

Însă lacunele acestui proiect de rebranding s-au văzut de la o poştă. Dincolo de problemele de organizare – fotografiile cu şantierul şi lucrările încă neterminate de la Soci circulă pe Internet, stîrnind hilaritate –, există şi carenţe mai grave, care ţin de natura regimului de la Moscova şi care contravin în mod evident intereselor declarate ale lui Putin.

Nu e nici o întîmplare faptul că oligarhul Mihail Hodorkovski, un adversar declarat al regimului Putin, aflat de un deceniu în închisoare pentru diverse infracţiuni economice şi care mai avea pe rol încă un proces, a fost eliberat nu cu mult timp înainte de începerea Jocurilor. La fel cum nici eliberarea recentă a ultimelor două fete de la Pussy Riot, condamnate pentru „încălcarea ordinii publice“ şi „ofensă adusă autorităţii religioase“ nu e întîmplătoare. Aceste acte de clemenţă ale regimului, făcute la presiunea Occidentului, arată, pe de o parte, că Putin este dispus să facă unele concesii, de dragul unei imagini mai bune în Vest şi, pe de altă parte, exact ceea ce ţările occidentale îi reproşează, anume că regimul autoritar şi nedemocratic de la Moscova controlează justiţia.  

Şi spectacolul de deschidere a Jocurilor Olimpice a fost marcat de aceeaşi ambiguitate. De data asta, a fost vorba de relaţia dubioasă cu trecutul, aşa cum s-a văzut din tematica aleasă şi, mai ales, din reprezentarea ei în arenă. Din spectacolul-alegorie se înţelegea că URSS a adus Rusia „pe cele mai înalte culmi de progres şi civilizaţie“. Dacă ar fi rămas la Cehov, Tolstoi, Dostoievski, Kandinsky, Ceaikovski etc., totul ar fi fost OK – şi nimeni n-ar fi avut ce comenta. Dar organizatorii au abordat dinadins în spectacol tema istoriei şi tot ei au ales o perspectivă triumfalistă asupra perioadei URSS. Ba chiar s-ar putea remarca şi discursul hegelian: de la Imperiul ţarist, Rusia întreagă a evoluat într-un singur sens, culminînd cu Uniunea Sovietică. Fireşte, nimic despre naţionalizări, nimic despre Gulag, nimic despre Cortina de Fier etc. Oricum, să arborezi, pe un stadion olimpic, simbolurile comunismului, ca la o paradă populară din vremurile de tristă amintire, e cel puţin o impietate. În Occidentul, pe care Putin vrea să îl seducă, există legi care interzic şi sancţionează arborarea însemnelor nazismului şi negarea Holocaustului. În Rusia lui Putin, într-un spectacol oficial, simbolurile comunismului, secera şi ciocanul, sînt afişate cu nonşalanţă.   

În ciuda boicotului unor importanţi lideri politici, cum ar fi cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Joachim Gauck, preşedintele Barack Obama sau comisarul european Viviane Reding, Jocurile Olimpice de la Soci par un succes. Spectatorii din tribune şi marele public care privesc întrecerile la televizor urmăresc arena sportivă şi nu-şi pun probleme politice. „Sportul e tot ce contează“ – a fost, de altfel, şi scuza multor politicieni occidentali care s-au dus la Soci şi s-au pozat în preajma lui Vladimir Putin. E un alibi din care preşedintele autoritar al Rusiei nu are decît de cîştigat.   

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Peste 130 000 de noi recruţi, înrolați în armata rusă jpeg
Mișcările militare rusești care au pus Europa pe jar: Kremlinul își extinde bazele. Avertismentul experților
În timp ce președintele Trump și mulți alți lideri mondiali sunt preocupați de războiul din Ucraina, unii europeni sunt din ce în ce mai alarmați de ceea ce armata rusă face mult mai discret de-a lungul altor porțiuni ale frontierei sale cu Europa.
1 PNG
Candidații la președinție condamnă anularea alegerilor: Traumă, fraudă, jocuri ale sistemului
În cadrul dezbaterii electorale de luni, organizată de Digi24 în Sala Unirii, de la Palatul Cotroceni, candidații Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi au fost întrebați ce părere au de anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024.
01 Nicusor Dan si Matei Paun foto Facebook LinkedIN jpg
Nicușor Dan clarifică relația cu Matei Păun: „Evident că îi răspund la telefon. Nu va ocupa nicio funcție”
Nicușor Dan, candidatul independent la alegerile prezidențiale, a declarat luni seară, la dezbaterea prezidențială, că omul de afaceri Matei Păun nu are niciun rol oficial în campania sa și nu va ocupa nicio funcție în eventualul său mandat prezidențial.
Militari Kashmir FOTO AFP
Pakistanul anunță că o incursiune militară din partea Indiei este iminentă. Ce spune despre folosirea armamentului atomic
Ministrul pakistanez al apărării, Khawaja Muhammad Asif, a declarat că este iminentă o incursiune militară a Indiei, după atacul unei grupări militare de săptămâna trecută, din regiunea Kashmir.
Tudor chirila FB jpg
Tudor Chirilă face portretul candidaților: Simion, un golan al clasei. Ponta și Antonescu ar trebui luați la pachet
Actorul și cântărețul Tudor Chirilă a făcut luni, 28 aprilie, o caracterizare a principalilor candidați la alegerile prezidențiale, explicând care sunt, în opinia sa, atuurile și minusurile lui Nicușor Dan, George Simion, Victor Ponta, Crin Antonescu și ale Elenei Lasconi.
hidden cat optical illusions pictures jpg
Testul de inteligență care a încurcat toată lumea! Găsește pisica în 5 secunde și ești un adevărat geniu
Este un test optic care provoacă fiecare observator să descopere o pisică ascunsă într-un haos de piese auto și obiecte diverse. Nu este doar un simplu joc vizual—este un test de IQ extrem de stimulant!
mihaela bilic gateste jpeg
Cât de mult ne afectează mâncatul compulsiv? Mihaela Bilic: „Este o nevoie necontrolată”
De cele mai multe ori persoanele care sunt supuse unor episoade stresante dezvoltă mâncatul compulsiv, pe bază de stres, pentru a se calma. Mihaela Bilic, unul dintre cei mai renumiți medici nutriționiști din România, a oferit mai multe informații pe baza acestui subiect.
metrou jpg
Metroul scumpeşte preţul locuinţelor în Bucureşti! Apartamentele din blocurile vechi au preţuri mai mari dacă sunt în apropierea staţiilor de metrou
Panicaţi de traficul haotic din Bucureşti şi goana după un loc de parcare, locuitorii din cel mai mare oraş al ţării se reorientează şi îşi schimbă priorităţile la achiziţionarea unei locuinţe. Clientul mediu nu mai pune pe primul plan confortul, suprafaţa sau preţul, ci apropierea de staţiile de me
guma mestecat istock jpg
Ce poți păți dacă înghiți guma de mestecat? Intervenția chirurgicală este posibilă
Încă din copilărie am auzit de multe ori avertismentul „nu înghiți guma de mestecat, pentru că va rămâne în stomac timp de șapte ani”.