Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri provine dintr-un soi de archestră post-Sun Ra, acel ansamblu muzical Snarky Puppy cu relații bune la Premiile Grammy. De data asta Lettieri a obținut o nominalizare Grammy pe cont propriu cu al doilea capitol al unei serii de albume subintitulată The Baritone Sessons. Esența albumului este o chitară bariton spasmodică ce întinde punți între acea nișă rock reprezentată de trupe ca Primus și jazzul de fuziune al proiectului Snarky Puppy. Titlurile sînt referințe cosmice similare cu ale proiectul lui Petrella, dar nu prea se leagă de oferta sonoră, albumul fiind mai degrabă anti-ambiental, dominat de solo-uri de chitară cu propulsie și dueluri chitară-clape dătătoare de vertij.
Ar putea fi coloană sonoră pentru un festival de skateri, dacă skaterii ar asculta jazz; perfecțiunea granulară a compozițiilor e jazz neîndoielnic, dar miza energizării și adrenalinei nu ține de această scenă. Aceasta e probabil și tactica lui Lettieri de a se diferenția de alte proiecte ale sale, exploatînd chitara bariton ca pe un bass funk avînd acest zvîc aparte, riffuri smucite și corzi pălmuite.
Colegii de la Snarky Puppy îi acordă ajutor pe unele piese, fantoma lui Prince bîntuie și ea pe acolo (prin trupa de suflători The NPG Hornz) dar poate cea mai mare surpriză e prezența chitaristului Toto, Steve Lukather. Altora ar putea să le atragă atenția și numele lui Phillip Lassiter, Adam Deitch sau Keith Anderson.
Jazzul post-modern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie. Mai multe detalii aici [https://facebook.com/events/s/mark-lettieri-group-la-jazz-no/863704484592820/]