Între comunism și democrație

Ana-Maria ONISEI
Publicat în Dilema Veche nr. 360 din 6 - 12 ianuarie 2011
Între comunism și democrație jpeg

Un apartament în care sînt îngrămădite obiecte ale vieţii încropite de dinainte de ’89: sticle de sifon, lenjerie intimă, bucăţi de mobilier chinuit-burghez, o maşină de spălat etc. Toate acoperite de un strat de bronz – trimitere la aura de „spoială“ a epocii ceauşiste; la monotonie; la uniformitate. Apartamentul e întrepătruns de un spaţiu dinspre care se aude gîjîind vocea actorului Ion Sapdaru. Un beţiv trecut prin viaţă îi spune unui tînăr încărcat de avînt occidental că dacă-şi închipuie c-o să poată pleca din România, se-mbată cu apă rece. Mai e privirea fixă a lui Vlad Ivanov, prin geamul unui camion cu care transportă ouă, atît de valoroase sub Ceauşescu. Şi, pe pereţi, de jur împrejur, colaje care alătură suprinzător vechiul şi noul, prezenţa şi absenţa, ilustrînd oscilarea între comunism şi democraţie. Toate fac parte din expoziţia „Golden Flat & Co“ (curator Ruxandra Balaci, deschisă la Muzeul Naţional de Artă Contemporană pînă pe 20 februarie), care cuprinde scurtmetrajele lui Corneliu Porumboiu, un segment din Amintiri din Epoca de Aur (proiect coordonat de Cristian Mungiu), instalaţia „Golden Flat – Ultimul carnaval“ de Alexandru Potecă, un album intitulat Epoca de aur pentru copii de Ştefan Constantinescu şi colajele lui Ion Bîrlădeanu.  

De fapt, cea mai mare calitate a expoziţiei e dată de lucrările lui Ion Bîrlădeanu, căci instalaţia lui Potecă se reduce la o soluţie cam la prima mînă, iar restul – mai ales filmele – deşi întregesc intersecţia dintre două epoci, nu sînt noi. Expoziţia are mai ales meritul să aducă publicului colajele lui Bîrlădeanu – într-un spaţiu de circulaţie mai largă decît o galerie. Ce e incredibil la Bîrlădeanu e puterea de a arăta cum comunismul se întrepătrunde cu democraţia (sau invers). Doar trei exemple. Un decupaj care-l are ca personaj central pe Adrian Păunescu, flancat de doi porci. Alături, o conservă din carne de porc – delicatesă în vremea comunismului; în fundal imaginea simbolică a Nadiei Comăneci, virtuoasă, la bîrnă. Ion Cristoiu capătă sub privirea inteligent-ironică a lui Bîrlădeanu dimensiunea unui predicator (al zilelor noastre), imens şi distorsionat, plasat în centrul unei biserici, cu o sticlă de whisky lîngă, ca o fantezie crudă. Nici Jean Constantin nu scapă de canonizare: actorul zîmbeşte alb-negru şi stingher dintre furnalele unei fabrici. Mai sînt şi imaginile violent pop-art, care-i alătură pe Nicolae şi Elena Ceauşescu unor femei goale şi unui ruj în formă de penis, într-o mascaradă (în sfîrşit) eliberatoare, cu care Bîrlădeanu creează o mitologie a celor două epoci, un spaţiu unde fiecare personaj este suspendat la graniţa dintre ce a trecut şi ce e prezent.  

„Golden Flat & Co“ vine în contextul Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu, care deconstruieşte, în cel mai important demers artistic al anului, imaginea dictatorului. Se suprapune cu un premiu Emmy pentru documentarul despre Ion Bîrlădeanu – Lumea văzută de Ion B., al lui Alexander Nanau. Dar şi cu cronicile din presa americană: triada The New York Times, The Village Voice şi The Wall Street Journal, care au aclamat (încă o dată) filmul românesc cu ocazia festivalului de la New York. Pe termen lung, subiectul comunismului (românesc), exploatat valoros estetic – şi certificat, mai ales în cazul filmelor „noului val“–, reprezintă vindecarea a ceea ce vreme de 20 de ani a făcut din România o ţară închisă. În acest caz, demonii trecutului, confruntaţi cum trebuie, generează produse exportabile şi dezbateri consistente. Pe de altă parte, inegalitatea (inclusiv estetică) – e cazul expoziţiei „Golden Flat & Co“ şi, la nivel macro, al societăţii româneşti – aduce dovada unui stări de fapt, a unei neconsumări generale. Dar şi gîndul că, oricît de puternică ar fi, o vindecare este esenţialmente individuală. Într-o vreme în care, în democraţie, una dintre cele mai vizibile capacităţi de vindecare provine tot din zona artistică, aşa cum se întîmpla şi înainte de 1989.

Ana-Maria Onisei este jurnalistă.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Stanciu Facebook jpg
image png
China pariează pe UE! China la zi
În materialul de astăzi „China la zi”, vă prezentăm traducerea din limba chineză a unui articol realizat de publicația The Paper, în care este analizată situația relațiilor diplomatice dintre China și Uniunea Europeană, care împlinesc anul acesta 50 de ani.
image png
Danemarca crește vârsta de pensionare la 70 de ani. Este cea mai ridicată din Europa
Danemarca ar urma să aibă cea mai ridicată vârstă de pensionare din Europa, după ce Parlamentul a adoptat o lege prin care aceasta va fi crescută la 70 de ani până în 2040, scrie BBC.
diabet de tip 5, shutterstock jpg
Cinci superalimente care luptă împotriva bolilor secolului XXI: ce să incluzi în dieta ta zilnică
Specialiștii în nutriție spun că au identificat cinci alimente pe care ar trebui să le consumăm zilnic pentru a preveni diabetul zaharat de tip II. La nivel mondial această boală cronică este un adevărat flagel, cu peste 380 de milioane de pacienți. Iar una dintre cauze este alimentația defectuoasă.
Presiune social media asupra adolescentilor - telefon - adolescent - depresie FOTO Shutterstock
Ce din ceea ce faci îți provoacă depresie și îți afectează sănătatea emoțională. Renunță la aceste obiceiuri
În ritmul alert al vieții moderne, uneori trecem cu vederea comportamente zilnice care, deși par inofensive, pot avea un impact profund asupra sănătății noastre emoționale.
daescu5 jpg jpeg
A jucat tenis, dar a câștigat US Open în alt sport. Povestea de succes a românului Andrei Dăescu la pickleball
Fiu al unui ex-baschetbalist de la Rapid, fostul tenismen Andrei Dăescu a devenit peste Ocean unul dintre cei mai buni jucători de pickelball din lume.
Stelian Bujduveanu jpg
Liberalul Stelian Bujduveanu ar putea deveni vineri primar interimar al Capitalei. Se vrea o nouă majoritate în Consiliul General al Municipiului București
Viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) ar putea deveni primar interimar al Capitalei, conform unui proiect de hotărâre care urmează să fie dezbătut în şedinţa de vineri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
brigitte bardot jpg
Viața amoroasă a sex-simbolului anilor ’60. S-a iubit cu peste 100 de persoane, inclusiv femei, și a fost căsătorită de patru ori: „Le-am oferit tinerețea și frumusețea mea”
Brigitte Bardot, un sex-simbol al cinematografiei mondiale în perioada anilor ’50 şi ’60, a avut o viață amoroasă extrem de controversată. Nu doar că a fost căsătorită de patru ori, însă viața i-a fost marcată de patru tentative de suicid și chiar o sarcină pe care nu și-a dorit-o. De asemenea, s-a
image png
Gafă de proporții la Casa Albă. O imagine cu „fermieri albi” morţi în Congo, atribuită Africii de Sud de către Donald Trump
Preşedintele SUA, Donald Trump, a arătat o captură dintr-o filmare a Reuters făcută în Republica Democrată Congo ca parte din ceea ce a prezentat în mod fals, miercuri, ca dovezi ale uciderii în masă a sud-africanilor albi, relatează Reuters.