Încetați cu bancurile

Publicat în Dilema Veche nr. 358 din 23 - 29 decembrie 2010
Actori la început de carieră jpeg

Dacă v-aţi simţit călcaţi în picioare de bănci, călcaţi-le şi voi pe ele în picioare! Îndemnul lui Eric Cantona a stîrnit multă vîlvă prin ziare şi pe Internet. Demonstraţiile ar fi doar o formă de autoamăgire! Protestele ar trebui să fie ţintite, pragmatice, eficiente – a explicat fostul fotbalist într-un filmuleţ postat pe YouTube. Acum ieşit la pensie (dar să nu-i plîngem de milă, nu e un biet pensionar), Cantona îşi varsă mînia asupra bancherilor. E îmbrăcat într-un tricou roşu, poartă barbă. Părul e uşor grizonant. Are o voce calmă şi o privire fulgerătoare. Dacă nu ar vorbi în franceză şi dacă figura lui nu ar fi atît de cunoscută, ar putea fi confundat cu Fidel Castro. Mai ales că pronunţă mereu cuvîntul „revolution“ şi gesticulează febril, ca şi cum ar ţine în mîini o armă. Asemănările nu se opresc aici. Şi Cantona, şi Castro au un duşman comun: capitalismul. Şi fiecare dintre ei îşi construieşte propria proiecţie despre viitor, pornind de la respingerea realităţii. Însă spre deosebire de Castro, Cantona va realiza mult mai repede că utopia lui e... utopie.

Dar să ne întoarcem la lumea pe care vrea s-o distrugă Eric Cantona. Sistemul – spune el – e construit pentru a servi băncilor. El nu poate fi distrus decît începînd cu băncile. Revoluţia pe care o propune el a luat forma unei iniţiative civice şi se numeşte – cum altfel – Stop Banque. „E uşor să faci o revoluţie“ – a explicat el. Tot ce trebuie făcut e ca oamenii, în număr cît mai mare, să-şi retragă simultan toţi banii din conturi, pentru a lăsa băncile – adică pe duşman – fără pită. „Dacă trei milioane de oameni, în loc să iasă în stradă, şi-ar retrage, deodată, toţi banii, s-ar produce un blocaj care ar distruge sistemul. Acesta ar fi un început de revoluţie. Fără arme, fără sînge, nimic-nimic.“ Simplu, nu? Furia „revoluţionarului“ e oarecum îndreptăţită, iar îndemnul său răspunde unui paradox care i-a pus pe mulţi pe gînduri: faptul că pentru speculaţiile financiare încă se mai găsesc bani, în vreme ce bugetele publice sînt tot mai anemice şi guvernele sînt obligate să scadă substanţial cheltuielile sociale. 

Data la care ar fi trebuit să se producă revoluţia lui Cantona a fost 7 decembrie. În jur de 60.000 de francezi şi de britanici s-au declarat să participe la acest protest. Pe vremuri, cînd juca pentru Manchester, aduna chiar şi la un meci amical un număr mult mai mare de fani. „În fond şi la urma urmei, băncile ne-au pus cu faţa la perete. Au fost ajutate (de stat), astăzi au reînceput să facă profit, iar nouă ne merge la fel de greu“ – a spus Martine Aubry, şefa Partidului Socialist. Din Franţa. Fără să se refere direct la iniţiativa lui Cantona, ea le-a furnizat celor dispuşi să-l urmeze argumentele ideologice. Şi Jean-Claude Juncker, unul dintre cei mai importanţi finanţişti din zona euro, l-a ajutat pe Cantona acuzîndu-l de iresponsabilitate: cei contaminaţi de conspirativită au văzut în mesajul său defensiv teama călăului pus acum cu faţa la zid. 

Pînă una-alta, totul s-a reprogramat pentru altă dată: la revoluţie n-a venit nici măcar eroul principal. El a transmis doar, prin avocaţi, că a retras „o sumă simbolică“ la data în care se aştepta să-şi lichideze conturile. Culmea e că chiar şi acum, cînd nimeni nu-l mai crede, el tot vrea să facă revoluţia. „Nebunii au adus lumii mult mai mult decît cei întregi la minte“ – e de părere Cantona. Nu se ştie încă în ce categorie se încadrează el însuşi. Deocamdată ştim doar că a adus lumii (de fapt, echipelor pentru care a jucat) nişte goluri frumoase. Aşteptăm revoluţia. Deocamdată, nu pot decît să rămîn în anecdotic şi să traduc sloganul Stop Banque prin „Încetaţi cu bancurile“.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

ANAF FB ANAF jpg
Inspectorul antifraudă prins în flagrant când lua mită a fost reținut. Ce trebuia să „rezolve” pentru 20.000 de euro
Procurorii din cadrul DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore față de inspectorul antifraudă prins în flagrant când a luat mită și persoana care i-a dat șpagă.
Nicusor Dan sedinta Consiliul Primariei  Foto Inquam Photos george Calin (4) jpg
Comisia Europeană nu aşteaptă 3-4 săptămâni pentru formarea noului guvern în România
Deşi în principiu are dreptate preşedintele ales Nicusor Dan, care vrea discuţii detaliate cu toate partidele până se degajă o majoritate parlamentară stabilă şi consistentă
prosoape la spalat foto shutterstock png
Cum scăpăm de mirosul neplăcut al prosoapelor, care persistă chiar și după spălare
Multe persoane se confruntă cu problema mirosului neplăcut al prosoapelor, deși sunt spălate regulat și cu detergent. Cu toate acestea, există două cauze principale, iar metoda de a rezolva această problemă este simplă și destul de ieftină.
image png
Fostul comandant al armatei ucrainene spulberă iluziile recuperării de teritorii. Motivele invocate
Fostul comandant al Armatei Ucrainene susține că, din cauza diferențelor dintre cele două părți, capacitățile militare și economice, Ucraina trebuie să se bazeze pe armamentul cu tehnologie avansată.
Submersibilul Titan, Foto Profimedia jpg
„Ce a fost bubuitura asta?” Reacția soției CEO-ului OceanGate la implozia submersibilului în care a murit soțul ei
Au apărut noi imagini de la tragedia cu submersibilul Titan al companiei OceanGate.
cub andreea esca (1) png
image png
Care a fost primul război din istorie. Atunci a apărut și un cuvânt
Bătălia de la Megiddo, desfășurată în anul 1457 î.Hr., este considerată prima bătălie din istorie care a fost documentată detaliat, oferindu-ne o imagine unică asupra strategiei, tacticii și organizării militare din Antichitate.
Gintautas Paluckas Dorin Recean FOTO Deschide md png
Premierul lituanian, la Chișinău: O Europă prosperă, de succes nu ar fi completă fără Rep. Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest
Prim-ministrul Lituaniei, Gintautas Paluckas, a afirmat că „o Europă prosperă și de succes nu ar fi completă fără Republica Moldova, Ucraina și Balcanii de Vest”. Declarația a fost făcută la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu omologul său moldovean, Dorin Recean.
WhatsApp Image 2025 05 23 at 11 45 49 jpeg
Apariție-surpriză la cununia lui Mihai Albu. A fost în centrul atenției și arată impecabil la vârsta ei
La cununia civilă a lui Mihai Albu cu Elena Nechifor, toate privirile s-au îndreptat către o apariție neașteptată, Mihaela Borcea.