În goana trenului – noul sezon literar francez

Publicat în Dilema Veche nr. 714 din 26 octombrie – 1 noiembrie 2017
În goana trenului – noul sezon literar francez jpeg

581 de romane noi au apărut în Franța în noul sezon literar 2017. Dintre acestea, 390 sînt romane franceze. Anul trecut, apăruseră „doar“ 363. Fenomenul numit rentrée littéraire e specific acestei pieţe de carte. Cele mai multe cărți apar mereu spre sfîrșitul verii, din august pînă în septembrie. Asta, pentru a fi luate în calcul la premiile literare importante: Goncourt, Renaudot, Interallié, Marele Premiu al Academiei, Médicis şi Femina se jurizează şi se decernează toamna. Orice premiu sau apariţie pe „lista scurtă“ a nominalizăriloe înseamnă vînzări mai bune. Iar în Franţa, vînzările chiar contează. 581 de romane noi e o cifră ceva mai mică decît în 2012, cînd au apărut 646 de titluri, un adevărat record. Dar, chiar și așa, cititorii au de unde alege.

Multe dintre noile romane franceze au fost deja recenzate și marile publicații au făcut deja liste cu preferințe, cu „cărțile de neratat“ sau cu „romanele sezonului“, la fel cum și librarii afișează deja „revelațiile“ acestei toamne literare. Cîteva dintre titluri apar mereu, pe liste foarte diverse – semn că atrag sau măcar că intrigă cititori cu interese și gusturi diferite. Cîteva dintre aceste titluri se regăsesc și în selecția (intermediară) pentru mult-așteptatul Goncourt. Iată lista celor opt: François-Henri Désérable,  Un certain M. Piekielny (Un anume M. Piekielny), Olivier Guez, La Disparition de Josef Mengele (Dispariția lui Josef Mengele), Yannick Haenel, Tiens ferme la couronne (Ține bine coroana), Véronique Olmi, Bakhita, Alexis Ragougneau, Niels, Monica Sabolo, Summer, Eric Vuillard, L’Ordre du jour (Ordinea zilei), Alice Zeniter, L’Art de perdre (Arta de a pierde). Și de data aceasta, majoritatea romanelor selectate au fost publicate la editurile mari, consacrate.

O primă constatare: de pe listă lipsesc, la această ediție a premiului, autori prolifici, „profesioniști“ care scot o carte pe an (cum sînt, de pildă, Amélie Nothomb, Eric-Emmanuel Schmitt). Pe de altă parte, în selecție nu a intrat nici un roman de debut, deși la edițiile precedente nu lipseau debutanții.

Nu știm mare lucru, în România, despre autorii reținuți pentru premiu. Opera lor e puțin cunoscută în România, cărțile de pînă acum, în afară de romanul Jan Karski al lui Yannick Haenel, nu au fost încă traduse. (Olivier Guez, ce-i drept, îi e cunoscut publicului cititor de la noi prin interviurile realizate cu Norman Manea.)

De această dată, selecția, povestește președintele juriului, Bernard Pivot, s a făcut „cu mare seninătate“, iar cei zece membri ai juriului au convenit asupra listei de nominalizați „cu o viteză uluitoare“. Să ne amintim: anul acesta, în mod excepțional, juriul nu s-a mai întîlnit, după cutumă, la restaurantul Drouant, ci au stabilit această listă intermediară de nominalizări în tren, în drum spre Tîrgul de Carte de la Frankfurt, unde Franța a fost invitat de onoare. Dar „oare mersul cu trenul chiar formează gusturile literare?“ – se întreba, poate un pic malițios, Le Nouvel Observateur. O întrebare totuși legitimă. Oare chiar se poate tranșa valoarea unor cărți în trei ore și jumătate, cît durează drumul cu trenul de la Paris la Frankfurt? Oare poți reduce la jumătate lista celor 18 nominalizări inițiale într-un vagon care rulează cu 300 de km/h?

Francezii citesc în medie în jur de 11 cărţi pe an. Nu sînt chiar cei mai mari cititori ai Europei, dar, oricum, depăşesc binişor media. La aceste cifre, se poate vorbi într-adevăr de o industrie a cărţii, aşa că şi editorii se iau foarte în serios. Însă tirajele cărților sînt în ușoară scădere. De fapt, arată un studiu recent publicat de Federația Editorilor din Europa, cu cît numărul de titluri noi e mai mare, cu atît scade și tirajul mediu per titlu. Un fenomen explicabil: numărul cititorilor rămîne constant, el nu crește odată cu multiplicarea ori diversificarea ofertei de lectură. Timpul și, poate, bugetul alocat cărții rămîn și ele constante, ba chiar se reduc.

Problema, ne arată un alt studiu realizat de GFK, e că lectura, altfel decît muzica, de pildă, rămîne o activitate care necesită timp şi concentrare exclusive. Or, timpul afectat lecturii e tot mai mic. Francezii dedicau lecturii cinci ore şi 48 de minute pe săptămînă în 2011. În 2014, au rămas doar cinci ore şi 20 de minute pe săptămînă. E puţin probabil, în aceste condiţii, ca piaţa să absoarbă volumul imens de cărţi noi care apar în fiecare an. 581 de romane noi au apărut în acest sezon literar. La cît de mult se scrie, cine mai are timp să citească? – ironiza un comentator situaţia cărţii în Franţa.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

jador jpeg
Manelistul Jador a ieşit pozitiv la drugtest, după ce a fost oprit în trafic de polițiști: „Mi-am permis-o!”
Manelistul Jador a fost oprit de poliţişti pe o stradă din Capitală miercuri, 14 mai 2025, pentru un control de rutină. El a iesit pozitiv la drugtest pentru opiacee.
BeFunky collage (25) jpg
Imagini crunte cu atacul brutal al rapperului P. Diddy asupra fostei iubite: „Mă lovea în cap și mă călca”. Era obligată să participe la orgii sexuale
Atacul violent al rapperului Sean „Diddy” Combs asupra fostei sale iubite, Cassie, în timpul unui conflict izbucnit în 2016 într-un hotel din Los Angeles, a fost făcut public.
Calin georgescu bla tealitatea captura png
Călin Georgescu își asumă rolul de mentor pentru George Simion: Îl voi ghida să fie mai bine. Care este „misiunea” sa
Fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu, despre care liderul AUR spune că este susținătorul său la scrutinul din 18 mai, a declarat în emisiunea „Marius Tucă Show” de la Gândul că nu a crezut ca va fi lăsat să candideze, „dar era misiunea mea să deconspir un sistem".
image png
Povestea bărbatului care a transformat un avion privat din secolul trecut într-un Airbnb. A costat peste 90.000 de euro. FOTO
Proprietarul unui avion privat din anii '70 a avut o idee care s-a dovedit a fi ingenioasă, dar și bănoasă. Iată cum a transformat vechea aeronavă într-un Airbnb în Țara Galilor. Cum arată creația, dar și câțo bani a investit, aflați din continuarea acestui articol.
Carmen Barcan, foto Facebook, Shutterstock jpg
Desertul care te ajută să scazi în greutate. Nutriționista vedetelor, Carmen Barcan, spune cum să slăbești fără sacrificii
Dacă încerci să scapi de kilogramele în plus, nu este nevoie să renunți complet la dulciuri! Carmen Barcan, cunoscută drept „nutriționista vedetelor”, a dezvăluit recent în cadrul emisiunii „Vorbește Lumea” de pe PRO TV care este desertul permis în dieta pentru pierderea în greutate.
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
Profitul pe trei luni făcut de Pilonul 2 și 3 de pensii s-a „evaporat” din cauza instabilității politice
Profitul făcut de Pilonul 2 și 3 de pensii în primele trei luni ale anului curent s-a „evaporat”, anunță fondatorul unei platforme pentru pensii private, din cauza instabilității politice create de victoria lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale.
pisica holly marie jpg
Au dat o petrecere extravagantă de ziua pisicii lor: „O considerăm primul nostru copil!”
Miranda Gonzalez, din Houston, SUA, a organizat recent o petrecere de tip quinceañera pentru pisica ei, Holly Marie, care a împlinit 15 ani.
Singurul om inmormantat pe Luna  Sursa foto shutterstock 1454730908 jpg
Rusia și China vor să construiască o centrală nucleară pe Lună. Când va fi gata
Rusia și China au semnat un acord pentru construirea unei centrale nucleare pe Lună. Reactorul rusesc va fi utilizat pentru alimentarea Stației Internaționale de Cercetare Lunară (ILRS), condusă în comun de cele două țări.
Dan Negru, Dumitru Prunariu, Foto Facebook jpg
Mesajul lui Dan Negru la 44 de ani de la momentul în care Dumitru Prunariu a cucerit spațiul: „Suntem vai de noi”
Astăzi, 14 mai 2025, se împlinesc 44 de ani de când Dumitru Prunariu (72 de ani), primul și singurul cosmonaut român, a realizat istoricul zbor în spațiu.