Împotriva ipocriziei

Publicat în Dilema Veche nr. 360 din 6 - 12 ianuarie 2011
Actori la început de carieră jpeg

Pre┼čedintele Barack Obama a promulgat ├«n decembrie o lege prin care homosexualilor le este recunoscut dreptul de a se ├«nrola ├«n armata american─â. E o lege istoric─â pentru c─â anularea acestor interdic┼úii se discut─â ├«n parlament de mai bine de 17 ani. E una dintre promisiunile candidatului la pre┼čedin┼úie Obama ┼či unul dintre cele mai sensibile puncte pe agenda sa electoral─â. Legea a fost adoptat─â pe ultima sut─â de metri, a unei majorit─â┼úi oricum instabile, ┼či ÔÇ×la musta┼ú─âÔÇť, cu c├«teva voturi oferite de reprezentan┼úi ai partidului republican. Nu doar conflictul politic a st├«rnit polemici, ci ┼či clivajele culturale. Pentru c─â abrogarea articolelor discriminatorii ale legii a presupus d─âr├«marea unui tabu ad├«nc ├«nr─âd─âcinat ├«n America. 

ÔÇ×┼óara are nevoie de voi, ┼úara v─â cheam─â, ┼či s├«ntem onora┼úi s─â v─â primim ├«n r├«ndurile celei mai bune armate pe care lumea a cunoscut-o vreodat─âÔÇť ÔÇô a spus pre┼čedintele Obama la o recep┼úie dup─â promulgarea legii. Fraza sun─â nu doar ca o invita┼úie lansat─â noilor recru┼úi (├«ntr-o armat─â ├«n c─âutare de cadre), ci ┼či ca un ├«ndemn la o normalizare a rela┼úiilor cu o minoritate care ├«nc─â nu a reu┼čit s─â-┼či c├«┼čtige toate drepturile. Compromisul de p├«n─â acum ÔÇô donÔÇÖt ask, donÔÇÖt tell ÔÇô ├«i obliga pe homosexualii care voiau s─â se ├«nroleze s─â ├«┼či ascund─â identitatea sexual─â. Un compromis cam mare pentru o ┼úar─â care se vrea model de democra┼úie, care promoveaz─â drepturile omului ┼či care respect─â, cel pu┼úin la nivel de declara┼úii, egalitatea ┼či principiile non-discrimin─ârii. Legea DonÔÇÖt ask, donÔÇÖt tell fusese adoptat─â ├«n 1993 la ini┼úiativa lui Bill Clinton, care o considera ÔÇ×r─âul cel mai micÔÇť, ├«n sensul c─â ea permitea totu┼či homosexualilor s─â intre ├«n armat─â, cu condi┼úia s─â nu-┼či dezv─âluie identitatea sexual─â. Pentru Obama, legea e ÔÇ×doar o jum─âtate de m─âsur─âÔÇť, o form─â de ipocrizie la fel de nociv─â ca interdic┼úia. ├Än ultimele decenii, nu mai pu┼úin de 14.000 de solda┼úi au fost concedia┼úi pe parcursul serviciului militar pentru c─â s-a descoperit c─â erau homosexuali ÔÇô sus┼úine Le Monde care citeaz─â rapoarte ale Asocia┼úiilor de lupt─â ├«mpotriva discrimin─ârii. Statisticile s├«nt considerate exagerate de c─âtre republicani (nu exist─â rapoarte oficiale care s─â o ateste), ├«ns─â urm─ârile acelei legi ipocrite s├«nt ├«nc─â de investigat. Mai multe bloguri specializate ├«n dezv─âluiri din domeniul militar au sugerat c─â cel care ar fi putut furniza site-ului Wikileaks deja cunoscutele documente ar putea fi un anume Bradley Manning, (fost) soldat presupus homosexual. Frustrarea de a nu-┼či fi putut continua cariera militar─â declar├«ndu-┼či identitatea sexual─â l-ar fi determinat s─â ÔÇ×v├«nd─âÔÇť informa┼úiile.

Dup─â promulgarea noilor reglement─âri, va mai dura c├«teva luni p├«n─â c├«nd armata va fi preg─âtit─â s─â-i ├«ncadreze pe homosexualii declara┼úi. Dup─â adoptarea legii, secretarul de stat pentru ap─ârare a explicat c─â guvernul va lucra ÔÇ×cu precau┼úie, cu metod─â, dar cu hot─âr├«reÔÇť pentru a g─âsi formulele de aplicare ale legii. Chiar ┼či faptul c─â se caut─â variante ÔÇ×cu precau┼úieÔÇť ┼či ÔÇ×cu metod─âÔÇť arat─â c─â tabuurile nu au fost ├«nc─â spulberate. ÔÇ×Hot─âr├«reaÔÇť arat─â m─âcar c─â exist─â inten┼úii serioase. 

Cum polemicile parlamentare pe tema acestei legi au fost preluate ┼či de media, era ┼či firesc ca dezbaterile s─â nu r─âm├«n─â doar ├«n sfera celor viza┼úi direct de actul normativ. Campaniile pro ┼či contra, democrate ┼či republicane ┼či-au g─âsit purt─âtori de cuv├«nt (sau denigratori) printre vedete. Lady Gaga s-a num─ârat printre sus┼úin─âtorii cei mai zgomoto┼či, printre altele ┼či pentru c─â tonul campaniei s-a potrivit de minune cu propriile incertitudini sexuale. P├«n─â la urm─â, n-a f─âcut prea mari servicii democra┼úilor pe care ├«i sus┼úinea (f─âr─â s─â-i fi fost cerut acest lucru). Dimpotriv─â, i-a discreditat. Dar ce mai conteaz─âÔÇŽ Dac─â legea ar fi fost adoptat─â prin anii ÔÇÖ60 (atunci c├«nd mai peste tot ├«n Occident se ├«nregistrau primele victorii ├«n combaterea discrimin─ârii) probabil c─â filmul Hair ar fi avut cu totul alte mize (┼či intrigi). Apropo: cred c─â hipio┼úii de azi ÔÇô oare mai exit─â hipio┼úi ├«n SUA? ÔÇô ar putea s─â-┼či redefineasc─â agenda.

Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a edi╚Ťie FFE va avea loc la Bucure╚Öti ├«n perioada 5 ÔÇô 11 mai (Cinema Elvire Popesco ╚Öi Cinemateca Eforie) ╚Öi la Timi╚Öoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gal─â, de Ziua Europei.
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti jpeg
ÔÇ×Inven╚Ťiile ocazionaleÔÇŁ, o nou─â carte de Elena Ferrante ├«n libr─âriile rom├óne╚Öti
Un volum de eseuri care le ofer─â cititorilor o perspectiv─â asupra lumii interioare a autoarei ╚Öi a identit─â╚Ťii sale de scriitoare.
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii jpeg
10 ani de ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇť, cea mai mare campanie dedicat─â Zilei Mondiale a C─âr╚Ťii
S├«mb─ât─â, 23 aprilie 2022, Editura Litera s─ârb─âtore╚Öte Ziua Mondial─â a C─âr╚Ťii prin evenimentul ÔÇ×Noaptea C─âr╚Ťilor DeschiseÔÇŁ.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proz─â autobiografic─â, note de subsol, adic─â avem o larg─â dimensiune experimental─â concentrat─â pe tema identit─â╚Ťii, a jocului dintre eul real ╚Öi cel fic╚Ťional, propus din start de dubletul nominal de pe copert─â (Emil-Emanuel).
Bernard Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri L├ęvy ╚Öi resuscitarea compasiunii
Chiar a┼ča: de ce ne-ar interesa? ├Än definitiv, nu se ├«nt├«mpl─â la noi, nu ne reprezint─â pe noi...
Pas─ârea vorbitoare jpeg
Pas─ârea vorbitoare
O lume tainic─â prinde astfel s─â ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultiv─â deopotriv─â gra╚Ťia gestului de dans ╚Öi precizia observa╚Ťiei antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ jpeg
Conferin╚Ťele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre ÔÇ×Comedia lumiiÔÇŁ
Patronate de cea mai citit─â revist─â de cultur─â din Rom├ónia,┬áÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ┬ás├«nt un proiect itinerant, av├«nd p├«n─â acum edi╚Ťii ├«n Arad, Timi╚Öoara, Cluj-Napoca ╚Öi, ├«ncep├«nd din acest an, Oradea.
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022 jpeg
Premian╚Ťii Galei Radio Rom├ónia Cultural 2022
Gala Premiilor Radio Rom├ónia Cultural, edi┼úia a XXI-a, ┼či-a desemnat c├«┼čtig─âtorii luni,┬á18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio jpeg
În Joia Mare, Concert de Paște la Sala Radio
├Än Joia Mare (21 aprilie), de la ora 19:00, sub bagheta dirijorului┬áCristian Oro╚Öanu, vor evolua pe scena S─âlii Radio dou─â dintre ansamblurile Radio Rom├ónia:┬áOrchestra Na┼úional─â Radio┬á╚Öi┬áCorul Academic Radio┬á(preg─âtit de dirijorul┬áCiprian ╚Üu╚Ťu).

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.