Ideo Ideis Festivalul #16

9 august 2021
Ideo Ideis Festivalul #16 jpeg

Arta și cultura sînt sărbătorite în nouă orașe între 9 - 15 august.

Ideo Ideis Festivalul Național de Teatru Tînăr, cel mai mare eveniment dedicat educației alternative pentru liceeni, începe azi cea de-a 16-a ediție. Timp de o săptămînă, în perioada 9 - 15 august, comunități de liceeni din nouă orașe vor avea parte de o experiență intensă de explorări personale, prin teatru și arte alăturate. Cele nouă trupe selectate și orașele în care Ideo Ideis ajunge în 2021 sînt: 3,14 - Buzău, A.C.T. - Bacău, ALTER EGO - Alexandria, AMPRENTE - Brașov, ART ATTACK - Sibiu, DRAMA CLUB - Botoșani, PRAF DE STELE - Constanța,  SILVER - Baia Mare și VICTORY OF ART - București.

Spectacole de teatru profesionist, proiecții de film în aer liber și street art la Alexandria

Alexandria va rămîne nucleul Ideo Ideis și în 2021, iar o serie de spectacole de teatru și proiecții de film vor putea fi vizionate pe durata festivalului, printre care piesele Biblioteca din Alexandria, în regia lui Bogdan Georgescu, Miorița, a trupei de teatru Auăleu din Timișoara, Aproape, în regia profesoarei Luminița Vilae, a trupei de teatru alexăndriene, Alter Ego, Libretto solitudine, în regia lui Matei Lucaci – Grunberg, spectacolul de teatru de improvizație Backstage Boys și Kit de supraviețuire de Andreea Șovan & Iulia Samson.

De asemenea, 5 filme românești vor fi proiectate în aer liber, Acasă, documentarul lui Radu Ciorniciuc, Monștri, (r. Marius Olteanu), Întregalde (r. Radu Muntean), #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac) și Poate mai trăiesc și azi (r. Tudor Cristian Jurgiu).

Iar artiștii Maria Zurbagiu, Andrei Felea și Irina Mocanu vor apropia arta contemporană de locuitorii din Alexandria, dînd o nouă față clădirilor din comunitate.

Ediția aniversară din 2021 a Ideo Ideis va debuta cu Festivitatea de Deschidere, pe 9 august, de la ora 20:00, care va fi transmisă și online aici, iar programul complet al festivalului se regăsește aici.

Un context sigur de exprimare pentru adolescenți și formatori profesioniști

Al 16-lea an de Ideo Ideis își propune să aducă mai aproape de vocația lor și, mai ales, de ei înșiși, adolescenții pasionați de teatru și de arte performative. Identitatea, tema ediției curente, pornește de la dorința organizatorilor de a oferi acel spațiu în care adolescenții își pot alinia viitorul cu speranțele și nevoile specifice vîrstei, prin exprimare artistică. Astfel, atelierele de arte de alăturate și discuțiile de tip artist talk cu mentorii ediției vor fi centrate pe autodescoperire și bucuria de a fi adolescent într-o lume în care resursele dezvoltării personale sînt aproape nelimitate.

Componența echipelor de mentori și traineri Ideo Ideis este următoarea: Alexandria - Corina Moise, Filip Stoica și Alexandru Papadopol; Bacău - George Costea, Nicolae Constantin Tănase și Istvan Teglaș, Baia Mare - Gabi Costin, Arcadie Rusu și Andreea Grămoșteanu, Botoșani - Liviu Chițu, Adi Bulboacă și Maria Obretin, Brașov - Sabina Brândușe, Denis Bolborea și Marius Florea Vizante, București - Alex Bogdan, Ioana Marchidan și Judith State, Buzău - Vlad Purdel, Ștefan Lupu și Mirela Zeța, Constanța - Sînziana Tarța, Krista Sandu și Dana Rogoz și Sibiu - Ana Covalciuc, Cristian Pascariu și Mihai Călin.                  

Festivalul Național de Teatru Tînăr face parte dintr-un manifest artistic și social care s-a cristalizat în 2021, folosindu-se de experiența și avîntul ultimilor 15 ani. Astfel, Ideo Ideis devine mai mult decît un Festival, păstrînd nucleul care l-a consacrat, și anume evenimentul de vară din Alexandria, și construind în plus o structură bazată pe șase piloni principali: Tabăra de arte performative și revelații, Festivalul de teatru tînăr, Capsule de teatru și deșteptări, Laboratorul de explorare personală prin teatru și arte alăturate, Producții de teatru, filme și inclasabile și Teatrul tînăr - un teatru fizic, cu sediul în București.

***

Puteți urmări festivalul pe: www.ideoideis.ro | FB: ideoideis | Instagram: @ideoideis

Partener Instituțional: Ministerul Culturii

Parteneri locali: Teatrul Țăndărică

Parteneri media: Rock FM, Music Channel, AGERPRES, IQads, Spotmedia, Romania Journal, Iqool, Zile și Nopți, Liternet, Suplimentul de Cultură, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Un site de muzică, Cinemap, Gen, revistă, YOU. The Youth Project

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

soldați nord coreeni angajați într o luptă cu ucrainenii Foto   X jpg
Primele imagini cu soldați nord-coreeni angajați într-o luptă cu ucrainenii, în regiunea Kursk
Pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip care ar fi surprins prima bătălie dintre soldații nord-coreeni și forțele armate ucrainene, în regiunea Kursk.
mircea diaconu jpg
Legătura neștitută dintre Mircea Diaconu și Corina Chiriac: „Am fost printre primii”
Actorul Mircea Diaconu, care s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, a fost nu doar o personalitate remarcabilă a teatrului, filmului și politicii românești, ci și un povestitor care știa să reînvie farmecul clipelor din trecut.
banner andreea marin violeta banica png
Fiica Andreei Marin nu-și mai ascunde dragostea! Violeta s-a sărutat cu patos cu iubitul ei și a făcut publică imaginea. FOTO
În vârstă de 17 ani, Violeta Bănică, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr., simte primii fiori ai dragostei. Tânăra trăiește o frumoasă poveste de iubire cu un tânăr cu care recent a împlinit 1 an de relație și a postat pe social media o fotografie care i-a luat prin surprindere pe mulți.
Donald Trump  primeşte salutul  militar la Baza  militară Andrews,  la ora 8 00   jpeg
„Este nepractică şi foarte costisitoare”. Lui Donald Trump nu-i place ora de vară. Când va fi eliminată
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a precizat vineri că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară” pentru că este „nepractică” şi „foarte costisitoare” pentru americani.
alimente nesanatoase shutterstock 2195235627 jpg
Pericolul din farfurie. Alimentele care favorizează cancerul de colon, boala de care suferea actorul Mircea Diaconu
Alimentele ultraprocesate ar putea alimenta creșterea cazurilor de cancer de colon, însă alimentele sănătoase ar putea deschide noi căi pentru prevenirea sau tratarea bolii, sugerează un nou studiu.
horoscop financiar 1 webp
Horoscop duminică, 15 decembrie. Doi nativi se confruntă cu ghinioane în dragoste și în planul sănătății!
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 15 decembrie.
Liviu Dragnea Foto Captură Video Facebook jpg
Fanii lui Liviu Dragnea „dezertează” spre Călin Georgescu. Transformarea unui grup de sprijin al fostului lider PSD
Un grup de Facebook, care era asociat cu fostul lider PSD Liviu Dragnea, s-a transformat într-unul care îl susține pe Călin Georgescu, candidatul care a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024.
otelul galati FOTO Facebook
Remiză la Galați în Superligă. Oțelul - UTA Arad, scor final 1-1
Meciul disputat pe terenul echipei oțelarilor s-a încheiat sâmbătă, 14 decembrie, la egalitate.
Jumari FOTO Cristina Stancu3 jpg
Rețeta din moși strămoși pentru cele mai bune jumări. Ce trebuie să pui în ele, ca să iasă moi, grase și cu o aromă unică
Jumările reprezintă una dintre cele mai savuroase delicii tradiționale românești, fiind nelipsite de pe mesele de sărbătoare sau din proviziile de iarnă. În vremuri de demult, gospodinele și gospodarii din satele românești aveau propriile lor secrete pentru a obține cele mai bune jumări.