ICR Stockholm, literatura română şi Tîrgul de Carte de la Göteborg

Publicat în Dilema Veche nr. 470 din 14-20 februarie 2013
ICR Stockholm, literatura română şi Tîrgul de Carte de la Göteborg jpeg

Principalul cotidian suedez, Dagens Nyheter, publică în ediţia sa din 9 februarie un articol care face referire la rolul jucat de ICR Stockholm în promovarea literaturii române în Suedia: „Datorită Institutului Cultural Român de la Stockholm, un institut foarte activ sub conducerea lui Dan Shafran, scriitorii români nu sînt cu totul necunoscuţi în Suedia. Pe lîngă Emil Cioran, Herta Müller şi Mircea Cărtărescu, o nouă generaţie de scriitori a început să-şi facă simţită prezenţa.“ Afirmaţia este făcută de reputatul critic literar Maria Schottenius, cu ocazia recenziei la romanul Jacob se pregăteşte să iubească de Cătălin Dorian Florescu, apărut în aceste zile în limba suedeză, la editura 2244.

Literatura română s-a numărat de-a lungul anilor printre preocupările majore ale ICR Stockholm, ea fiind promovată prin programele autonome organizate la sediu, prin propriile publicaţii, dar şi prin colaborări cu diverse edituri suedeze, festivaluri de literatură şi scene literare din Stockholm, Göteborg şi alte oraşe din Suedia. Una dintre cele mai eficiente platforme s-a dovedit a fi Tîrgul de Carte de la Göteborg, cu care institutul a colaborat încă din primul său an de activitate. Doi ani mai tîrziu, în 2008, literatura română s-a bucurat de un statut aparte în cadrul tîrgului.

De altfel, tîrgul, cel mai mare din Scandinavia, este evenimentul literar major al anului în ţara care decernează Premiul Nobel pentru Literatură. Printre numele răsunătoare care i-au călcat pragul de-a lungul timpului s-au numărat Paul Auster, Joseph Brodsky, Noam Chomsky, E. L. Doctorow, Friedrich Dürrenmatt, Nadine Gordimer, Günter Grass, Seamus Heaney, Imre Kertész, Doris Lessing, Mario Vargas Llosa, Norman Mailer, Alberto Moravia, Iris Murdoch, Herta Müller, Orhan Pamuk, Alain Robbe-Grillet, Salman Rushdie, José Saramago, Isaac B. Singer, John Updike şi mulţi alţii. Efectele investiţiei făcute de institut în 2008 nu au întîrziat să apară: în anii care au urmat s-au publicat în limba suedeză 25 de traduceri din scriitori români (faţă de numai 16 în perioada 2000-2007), iar în prezent se află în pregătire încă 9 titluri finanţate în întregime de editurile suedeze. O altă mare realizare a activităţii institutului a fost înfiinţarea, în 2011, sub umbrela celui mai mare grup editorial suedez, Bonnier, a editurii 2244, specializată în literaturile din zona Mării Negre, în principal literatura română.

Ca urmare a vizibilităţii crescute a literaturii române pe piaţa de carte suedeză şi a credibilităţii cîştigate de ICR Stockholm, în 2010 Tîrgul de Carte de la Göteborg a invitat România, prin intermediul institutului, să participe la ediţia din 2013 în calitate de invitată de onoare. Am văzut în această invitaţie un potenţial imens pentru cultura română, ştiind din experienţa anilor trecuţi că o astfel de prezenţă înseamnă pentru ţara invitată numeroase traduceri şi uşi deschise către noi colaborări, nu numai în domeniul literar. De altfel, statutul de ţară invitată a fost vînat în trecut atît de ţări mici, cît şi de ţări cu o literatură deja celebră în întreaga lume: Austria, Elveţia, Germania, Marea Britanie, Spania.

Realizarea acestor ţeluri presupune însă îndeplinirea din partea noastră a anumitor condiţii: pregătirea participării printr-un intens lobby pe lîngă editurile suedeze şi prin susţinerea financiară a unor noi apariţii editoriale, un program de evenimente bine închegat, cu invitaţi de valoare, şi, nu în ultimul rînd, o strategie de marketing şi de presă care să facă cunoscută participarea românească unui public cît mai larg. În cazul nostru, multe dintre aceste premise au fost deja ratate sau întîrziate din cauza problemelor financiare cu care s-a confruntat Institutul Cultural Român în ultima jumătate de an. Cu toate acestea, încă mai sperăm să avem la dispoziţie resursele necesare realizării unei participări onorabile a României la un tîrg de asemenea calibru. Ne-ar bucura să nu ratăm această unică şansă de promovare a literaturii române în ţara Premiului Nobel.

ICR Stockholm
Stockholm, 11 februarie 2013

image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg
image png
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii este un road-movie în care Angela (Ilinca Manolache) traversează un București aglomerat și ostil.
1019 16 coperta muscatura de mar jpg
p 17 2 jpg
Spiritism viral
Talk to Me e un horror concis și combativ, care lucrează cu filonul cel mai fertil al genului: o exorcizare a demonilor și spaimelor din mentalul colectiv al actualității.

Adevarul.ro

image
John Travolta, momente critice la manșa unui avion: „Am crezut că totul s-a sfârșit”
John Travolta a povestit că o experiență pe care a trăit-o la limita dintre viață și moarte, în timp ce pilota un avion în 1992, l-a inspirat să accepte rolul din noul scurtmetraj Disney+ "The Shepherd".
image
Declarația de dragoste a unui vlogger străin la adresa României: „Am fost uluită de acest oraș superb”
Datorită unei vloggerițe de travel din Australia, Gabby Boucher, un oraș din Transilvania a fost inclus într-un top mondial al celor mai bune destinații, din afara circuitelor turistice populare.
image
Invenția unor cercetători români care salvează terenurile poluate. Medalii de aur în Canada și Londra
O echipă de cercetători de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a inventat un material care, împrăștiat pe terenuri poluate, le poate depolua în mod ecologic. Invenția a fost înregistrată la OSIM și a primit două medalii de aur în Canada și Londra.

HIstoria.ro

image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.
image
Cum a fost reclasificat un împărat roman ca femeie? Controversele antice și ce a dus la această decizie
Muzeul North Hertfordshire a luat decizia invocând mai multe dovezi în acest sens, inclusiv faptul că textele clasice susțin că împăratul a spus o dată „nu îmi spuneți Domn, întrucât sunt o Doamnă”. „Este doar politicos și respectuos să fim sensibili față de identificarea pronumelor pentru persoane