„Gala Premiilor în Educație este un antidot la superficialitate”

Publicat în Dilema Veche nr. 353 din 18 - 24 noiembrie 2010
„Gala Premiilor în Educație este un antidot la superficialitate” jpeg

- interviu cu Tincuța BALTAG, director general Fundația „Dinu Patriciu” -

Pe 3 noiembrie, la Palatul Parlamentului, în faţa unei audienţe formate din cîteva sute de invitaţi, personalităţi din mediul academic, oaspeţi din mediul corporatist, parteneri ai Fundaţiei „Dinu Patriciu“ din rîndul organizaţiilor neguvernamentale, reprezentanţi ai mediului diplomatic şi jurnalistic, a avut loc Gala Premiilor în Educaţie, competiţie aflată la a doua ediţie, un eveniment organizat de către Fundaţia „Dinu Patriciu“. Scopul Galei este ca, pe lîngă premierea unor oameni pentru excelenţă dovedită în domeniul educaţiei, să urmărească şi descoperirea şi promovarea proiectelor şi organizaţiilor care au un impact semnificativ asupra sistemului educaţional din România – încurajînd astfel o schimbare a întregului sistem. 

Secţiunile competiţiei de anul acesta au fost: „Elevul anului“, „Educatorul/Învăţătorul anului“, „Profesorul anului“, „Şcoala anului“, „Studentul anului“, „Profesorul anului/ Învăţămînt universitar“, „Facultatea anului“, „Cercetătorul anului“, „Bibliotecarul anului“, „ONG-ul anului în domeniul educaţiei“, „Cel mai bun proiect educaţional“.

Anul acesta, valoarea totală a premiilor a crescut  cu 50.000 de euro faţă de anul trecut, fiind de 250.000 de euro, iar formatul competiţiei a fost îmbogăţit cu încă două secţiuni noi, şi anume „Bibliotecarul anului“ şi „Educatorul/Învăţătorul anului“.

În România, de multe ori se spune: o minune nu durează mult. Sîntem obişnuiţi ca proiecte care promit schimbări, care pornesc entuziaste la drum, angajîndu-se pe o cale anevoios, să piardă din avînt, să se diminueze pînă la dispariţie. Fundaţia „Dinu Patriciu“ a organizat însă şi anul acesta o nouă ediţie a Galei Premiilor în Educaţie, ediţie pe care a îmbogăţit-o, nu doar financiar (vorbesc de valoarea premiilor), dar a şi extins-o pe domenii. Pe scurt, spuneţi-ne care au fost schimbările aduse de  această ediţie?  

În general, concepem programe şi proiecte pe termen lung, pentru a putea fi siguri de impact. Adevărata schimbare durează, necesită timp şi perseverenţă. Nu am fost siguri de la început de succesul unui astfel de demers, însă nu putem fi decît fericiţi că un proiect care îşi propune descoperirea şi promovarea realelor valori este apreciat şi susţinut. Anul acesta am avut premii mai consistente: 250.000 de euro faţă de 200.000 anul trecut şi două secţiuni noi: „Educatorul / Învăţătorul anului“ şi „Bibliotecarul anului“. 

În contextul imaginii scăzute pe care educaţia o are la ora aceasta în România, ce înseamnă această Gală, care premiază, iată, excelenţa în educaţie? Mai avem parte de „excelenţă“? 

Gala Premiilor în Educaţie este o declaraţie publică pe care fundaţia noastră o face profesioniştilor în educaţie. Acest mesaj este: „Credem în voi, credem în munca voastră şi în impactul pe care aceasta îl are în şcoala românească şi ne dorim ca din ce în ce mai mulţi oameni să vă urmeze exemplul“. Cred în puterea motivaţională a recunoaşterii publice şi mai cred că oamenii care nu se simt apreciaţi pentru ceea ce fac vor alege în final să abandoneze. Societatea civilă trebuie să intervină acolo unde alte sisteme eşuează, iar o potenţială soluţie la problemele sistemului educaţional românesc este susţinerea adevăratelor valori.

Premiile au fost substanţiale. Cu toate acestea, la categoria „Facultatea anului“ am observat că au candidat destul de puţine facultăţi... Cum explicaţi acest fapt? 

Cîteodată birocraţia nu permite strîngerea tuturor informaţiilor sau poate faptul că în unele universităţi sistemele sînt foarte centralizate îi împiedică pe decani sau pe profesori să depună candidatura pentru această competiţie. 

Sperăm însă ca în viitor din ce în ce mai multe facultăţi să vadă oportunităţile pe care o astfel de recunoaştere le aduce. Cîştigătorii Galei Premiilor în Educaţie fac parte dintr-o elită din ce în ce mai puternică iar posibilităţile cresc exponenţial.

La alte categorii, au fost mai mulţi candidaţi ca anul trecut? 

S-a înregistrat o creştere semnificativă a candidaturilor la secţiunile „Elevul anului“ şi „Profesorul anului“. Totodată, la „Cercetătorul anului“ am înregistrat mai multe înscrieri ca anul trecut.

Schimbarea în sistemul de educaţie se va produce şi prin cercurile concentrice provocate de iniţiative particulare de stimulare/recunoaştere a calităţii în învăţămînt? 

Adevărata schimbare în educaţie va veni atunci cînd eforturile vor porni de jos în sus, în loc să aşteptăm ca „sistemul“ să rezolve toate problemele cu care se confruntă şcoala românească în prezent. Este vorba despre iniţiativele punctuale ale fiecăruia dintre noi – elevi, profesori, părinţi, organizaţii neguvernamentale. Cu cît ne vom deschide mai mult spre încercarea de a îmbunătăţi zi de zi comunicarea cu elevii şi implicarea lor într-un proces decizional real în colaborarea cu şcoala, cu atît modelul unui învăţămînt bazat pe mentorat şi promovarea valorilor va avea mai multe şanse în România. Sîntem parteneri cu toate organizaţiile care militează pentru o educaţie de calitate şi avem o satisfacţie specială cînd ceea ce facem noi motivează din ce în ce mai mulţi oameni să facă ceva concret în domeniul educaţiei. 

Proiectele Fundaţiei vizează domeniul educaţiei. Este ceva idealist în această „cruciadă“?  Realismul a prins totuşi contur? 

Încă de la începutul activităţii noastre, ne-am dat seama că nu vom schimba singuri educaţia din România. Cred că ceea ce asigură succesul şi realismul demersului este credinţa în parteneriate şi faptul că încercăm tot timpul să strîngem în jurul nostru oameni şi organizaţii care împărtăşesc aceleaşi valori. După aproape patru ani de activitate ne putem asuma rezultatele concrete ale programelor noastre: miile de burse pe care le acordăm elevilor şi studenţilor, şcolile de vară pentru profesorii de la sate, premiile în educaţie pe care noi le oferim şi felul în care oamenii valoroşi ajung să fie cunoscuţi. Aceşti oameni aduc educaţia într-un context în care exemplul propriu este uneori mult mai valoros decît o sută de discursuri televizate sau declaraţii demagogice. 

Cum credeţi că vor schimba aceste premii viaţa unor oameni? (Şi nu mă refer aici doar la premianţi…) 

Cînd aduci oameni cu adevărat valoroşi pe scenă şi cînd sute de articole sînt scrise despre proiectele lor, mesajul este că educaţia este importantă şi merită orice investiţie. Trebuie să fim conştienţi că avem un rol şi, de ce nu, o responsabilitate faţă de adolescenţii de azi care au nevoie de modele şi au nevoie de susţinere în alegerea unui drum. Gala Premiilor în Educaţie este un antidot la superficialitate, mediocritate şi violenţă, încercăm să construim un model de moralitate şi apreciere, încercăm de asemenea să reconstruim sisteme de valori. 

În mod direct, premiile schimbă în mod semnificativ vieţile cîştigătorilor şi ale celor apropiaţi lor. Laureaţii vor continua mai încrezători să-şi desfăşoare activitatea. Premiile, fiind atît de consistente, atrag atenţia – publicul larg va lua aminte şi îşi va reaminti de importanţa educaţiei. Poate vom inspira şi alţi finanţatori să se implice în susţinerea unor oameni deosebiţi şi performanţi.

a consemnat Stela GIURGEANU

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise într un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza Foto   X jpg
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza. Și un jurnalist de la Al Jazeera a fost omorât
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică organizaţia de apărare civilă din teritoriu, condusă de Hamas.
Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.
Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?
image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg